Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Másodjára már átvehettük a vasútvillamost, ám nem a szerelvény írja a közlekedés-történelmet, hanem amit magával hoz
Túl a városon 2021. január 20. 19:18

Másodjára már átvehettük a vasútvillamost, ám nem a szerelvény írja a közlekedés-történelmet, hanem amit magával hoz

Képriport
Homolya Róbert, a MÁV elnök vezérigazgatója jegyezte meg, majdhogynem mellékesen. Tarifaközösség – na ez tényleg történelmi tett lesz!

Hirdetés

Rajtunk nem múlott már a múltkor sem az 1-es Vasvilla szentesi átadás-átvétele, ám az utolsó pillanatban akkor még a koronavírus-járvány közbeszólt – állítólag. Itt jegyezzük meg, mielőtt rátérünk az éljenéljenre, akkor többet mozgott a vasútvillamos mint most – egy millimétert nem ment sehova, szépen állt a szentesi motorgarázs előtt – ha illik ilyet mondani az egyik legmodernebb dízelmotorral szerelt járműre – szépen pöfögött, majd amikor megérkezett minden beszélő, leállították a motort.

Ezután

  • Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója,
  • Kerékgyártó József, a MÁV-Start vezérigazgatója,
  • Lázár János, a Hódmezővásárhely–Szeged tram-train mintaprojektért felelős kormánybiztosa és
  • Dunai Zoltán, a Stadler Trains Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

egyaránt méltatott, mindenki a maga dolgát.

A legfontosabbat a beszéde végén, Homolya Róbert mondta: Szeged, Hódmezővásárhely, a MÁV-Start és a Volánbusz tarifaközösséget hoz létre a vasútvillamos elindulásának köszönhetően, azaz

az utasok egy jegyet megvásárolva a kiválasztott zónában szabadon használhatják a különböző járatokat.

Na, ez tényleg XXI. századi közösségi közlekedés lesz.

Homolya Róbert egyszer csak bejelentette a vasútvillamosnál is fontosabb tarifaközösséget

A Citylink is az, persze, és valóban történelmi dolog lesz a vasútvillamos megjelenése Szegeden és Hódmezővásárhelyen egyaránt, ám, ha tényleg a történelmi jelzőkkel dobálózunk, akkor ez a díjszabás valóban egyedülálló lesz – az egész országban.

A köszöntőkből még Dunai Zoltánnak, a gyártó képviselőjének volt fontos megjegyzése az, hogy 2021 tavaszán megérkezik a következő két vasútvillamos is Szentesre, és várhatóan ez év nyaráig további öt vasútvillamos szállítása is megtörténik. Az első három szerelvény együtt számít prototípusnak, ezek együtt gyűjtik a menetrendi induláshoz szükséges kilométereket. A Lázár János által említett reggeli csúcsidei negyedórás követéshez még a négy opciósan utólag lehívott jármű is kell, de ha a nyolc vasútvillamos a nyár végére megérkezik, akkor szeptemberben elindulhat a menetrendszerű közlekedés.

Lázár János lendületes beszédének legfontosabb része az volt, hogy meg van róla győződve, 2024-re Szabadkáig nyúlhat a vasútvillamos köszönhetően annak, hogy már jövőre helyreállhat a vasúti közlekedés Szeged és Szabadka között. Mindkét év – maradjunk annyiban – meglehetősen optimistának tűnik, de legyen így!

És ha már menetrend: a beszédek és a megtekintések után megkérdeztük Kerékgyártó Józsefet arról, hogy ha a Citylink nekiindul a futópróbáknak, akkor mikor áll helyre a menetrendi közlekedés teljes hosszában a Szeged–Békéscsaba vasútvonalon. A MÁV-Start vezérigazgatója hirtelen csak annyit tudott mondani, amint vége a vágányzárnak. Ez így önmagában igaz, persze, annál hamarabb semmiképpen nem lehetséges, ám úgy gondoljuk, ha a Vasvilla tud közlekedni Szeged és Hódmezővásárhely között, akkor talán a hagyományos vonatok is visszatérhetnek: Szeged és Békéscsaba között ugyanis csak úgy lehet a vasútvillamoshoz kötődő pályafelújítás miatt vonatozni, ha Vásárhelyig vonatpótló buszra szálltunk. Izgatottan várjuk a hagyományos vasúti közlekedés újbóli felvételét Csongrád-Csanád megye két megyei jogú városa között. Valahol az is történelmi tett lenne. Jellemzően XX. századi.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Dunai Zoltán Hódmezővásárhely Homolya Róbert Lázár János MÁV MÁV-Start Stadler Stadler Trains Magyarország Kft. Szentes tramtrain vasútvillamos Vasvilla Kerékgyártó József menetrend tarifa Szegedi Közlekedési Kft. SZKT tarifaközösség Volánbusz
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés