Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Az enyhe januárban jól haladnak a csatornaépítéssel Újszegeden és Kiskundorozsmán
Szegeden 2021. január 20. 16:24

Az enyhe januárban jól haladnak a csatornaépítéssel Újszegeden és Kiskundorozsmán

Képriport
November végén kezdték, majd az ünnepet követő leállás után a napokban újból nekifogtak a szakemberek a csatornaépítésnek Újszegeden és Kiskundorozsmán. Szegeden a nyár végéig 16 kilométer hosszan korszerűsítik a vízelvezető rendszert. A fejlesztésre nettó 1 milliárd 334 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat.

Hirdetés

Tavaly szeptemberre Újszeged, Kiskundorozsma, Szentmihály, Tápé, Szőreg és Új-Petőfitelep 22 utcájában épült csapadékvíz-elvezető csatorna, Dorozsmán pedig víztározó a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban.

Novemberben a fejlesztés újabb projektjében kezdték el a munkákat Újszeged hét utcájában: a Borostyán, az Asztalos, a Radnóti Miklós, a Haladás, a Babits Mihály, a Krúdy Gyula és a Wallisch Kálmán utcákban őszig 4336 méter hosszon készül el az új csapadékvíz-elvezető rendszer.

Amíg az időjárás engedi, egyszerre dolgoznak Újszegeden és Kiskundorozsmán

– Újszegeden jelenleg a Radnóti Miklós utcában a Fő fasor és az Asztalos utca közötti szakaszon építik az úgynevezett folyókákat, ezt követi az Asztalos utca csatornázása. Ezután folytatják csak a munkákat a Radnóti utca Fő fasor és Bérkert utca közötti szakaszán, a további utcák pedig jövőre kerülnek sorra – mondta el a helyszínen Tapasztó Sándor, a kivitelezést irányító Szeged Pólus Fejlesztési Nkft. projektigazgatója.

A kiépülő csatornarendszer hosszú távú megoldást jelent a belvízproblémákra, és a hirtelen lezúduló csapadék sem okozhat majd nagy károkat.

Ezzel párhuzamosan már elkezdődtek a munkák Kiskundorozsmán is, ahol Nap és a Kút utcában zajlik már az ároképítés.

A Bánomkerti öblözet további hét utcáját – a Széchenyi István, a Zalán, a Széna, a Ballada, a Palóc, a Majális és a Rigómező utcát – is érinti a fejlesztés, összesen 5301 méter hosszon épül majd csatorna a városrészben – tudtuk meg a projektigazgatótól.

A fejlesztés része a Bánomkerti csapadékvíz-főgyűjtő csatorna rekonstrukciója és kapacitásának növelése is a Negyvennyolcas és a Basahíd utca között, 1568 méter hosszon.

A munkálatok a tervek szerint az év végére fejeződnek be.

A kivitelezést a közbeszerzési eljáráson nyertes cégek végzik: Újszegeden és Kiskundorozsmán a csapadékvíz-főgyűjtő csatornánál a DÉLÚT Építő és Bányászati Kft., a kiskundorozsmai utcákban pedig a Norbo-Ép Kft.

A fejlesztés a marostői városrészben folytatódik, ahol átemelőt is építenek a Holt-Marosnál

A projektben kilenc Marostői utcában – Aranka, Borbála, Dorottya, Gizella, Ildikó, Izabella, Klára, Melinda és Orsolya – is épül majd esővíz-elvezető csatorna, valamint megvalósul a Kürü sori árok mederburkolása a Katalin utca és a Fő fasor közötti szakaszon, továbbá épül egy három szivattyúállásos átemelő is, hogy az összegyűjtött csapadékvíz gond nélkül eljuthasson az azt befogadó Holt-Marosba.

A Marostőn összesen 4637 méter hosszon készül csapadékvíz-elvezető rendszer.

A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás még zajlik, ezért ezen a területen a tervek szerint a jövő év második felében kezdődhet el a beruházás.

A projekt megvalósítására nettó 1 milliárd 334 millió forintot fordít a szegedi önkormányzat.

Ebből 1 milliárd 50 millió forintot tesz ki az európai uniós támogatás, 190 millió forint az önkormányzat saját forrása, és a Szegedi Csatornamű Társulat is hozzájárul a fejlesztéshez 94 millió forinttal.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: beruházás csapadékvízelvezető-rendszer csatorna fejlesztés Holt-Maros Kiskundorozsma Újszeged
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés