Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 20. 11:22 Forrás: Telex

Telex: mindent a minisztériumban mondanak meg a rektoroknak

Nagy politikai játszma közepén találták magukat a vidéki tudományegyetemek, köztük a szegedi is. A telex cikkéből újfent kiderül, az alapítványi működés hatalmi diktátum.

Hirdetés
Hirdetés

Már a telex cikkének címe is beszédes: A rektoroknak a minisztériumban mondták meg, mi legyen a kérelmükben. Az írásban egyebek mellett az szerepel, hogy hirtelen vált sürgetővé a szegedi, pécsi, debreceni és a fővárosi Semmelweis Egyetem (SOTE) alapítványi működésbe adása.

Az érintett egyetemek vezetői a múlt év végén, a két ünnep között szembesültek azzal, hogy a hozzájuk tartozó klinikai központoknak önálló jogi személyekké kell válniuk. Ez két nap alatt megtörtént.

Akkor még csak a legbeavatottabbak sejtették, hogy ez a lépés előszobája lesz az addig állami fenntartásban lévő, mások mellett a vidéki tudományegyetemek alapítványi működésbe adásának. A témáról, annak időbeli sorrendjéről, a Dékáni Kollégium és az egyetemi szenátus üléseiről az elmúlt napokban és hetekben sokat és sokszor írtunk.

A telex a téma kapcsán idézte Palkovics Lászlót, az ITM tárcavezetőjét, aki korábban cáfolta, hogy kiszerveznék mások mellett a szegedi egyetemet az állami fenntartásból:

„először értsük meg azt, hogyan működik ez az alapítványi konstrukció, aztán később hozhatunk még döntést, egyelőre nem gondoljuk azt, hogy a nagy egyetemeket át kéne alakítani”.

Majd minden másként történt. Az ügyben a politikai szálakat az EMMI vezetője, Kásler Miklós, a vele állítólag szövetségben lévő Pintér Sándor belügyminiszter, Palkovics László és a SOTE rektora, az Orbán Viktorral kifejezetten jó viszonyt ápoló Merkely Béla mozgatja, ha lehet hinni a „zuhanyhíradónak”.

Jelenleg nyolc hazai egyetem alapítványi működésű, de ezek között nincs tudományegyetem, és nincs olyan, ahol orvosképzés folyna. A mostani játszma tétje állítólag az, hogy a tudományegyetemekről leválasztják-e a klinikákat. Többek értelmezése szerint az alapítványi működésbe menekülés éppen azt szolgálja, ezt erősíti a telex cikke is, hogy ez ne történjen meg.

Bár a telex úgy tudja, hogy az alapítványi működésre való átállásnál az állam fedezné a beígért harminc százalékos béremelést, ez egyelőre nem több halvány ígéretnél. A telex szerint kissé hamisan csengenek azok az érvek, amelyek azt igyekeznek bizonyítani, mennyivel hatékonyabban és gazdaságosabban működne az egyetem, amennyiben alapítványi fenntartású lenne.

Példákat említve úgy fogalmaznak, hogy a közbeszerzések esetében elképzelhető volna egy olyan módosítás, ami az egyetemi kutatásokat kiveszi ebből a körből. Ez sokkal egyszerűbb volna, mint egy egyetem teljes átszervezése.

  • A telex megismétli cikkében azokat a visszatérő állításainkat, hogy az alapítványi működés nem jelentene nagyobb autonómiát az intézménynek, mert az egyetemet irányító kuratórium döntene minden kérdésben.
  • Ráadásul ezek tagjait a kormány jelöli ki, abba az egyetemnek nincs beleszólása, és az új testület elveszi az eddig legfőbb döntéshozói szervtől, az egyetem szenátusától a legfontosabb jogosítványokat.
  • A telex cikkéből kiderül, hogy nagyon rossz hangulat uralkodik a vidéki tudományegyetemeken, köztük a Szegeden is, mert az oktatók nem tudják, vagy ha tudják, annál rosszabb, mivel jár a modellváltásnak nevezett alapítványi működésbe való átadás.
  • A telex úgy tudja, hogy a SOTE és a debreceni egyetem a modellváltás mögött áll, Szegeden és Pécsen ennél lényegesen bonyolultabb a helyzet. Itt egyelőre nincs döntés (döntés máshol sincs), és pontosan nem lehet ma látni, milyen döntés fog születni – elvben az egyetemek maguk választhatnak: kívánják-e, hogy alapítványi működésbe adják őket. Hogy ez a választás mennyire szabad, az már egy másik kérdés.

Az erről szóló szenátusi előterjesztést elemeztük, és abban arra a megállapításra jutottunk, hogy az egyetem vezetése páratlanul egyoldalúan domborította ki az átalakulással járó előnyöket, és elhallgatta vagy bagatellizálta a lehetséges hátrányokat.

A telex cikkében az is szerepel, hogy amikor a kutatóintézeteket leválasztották a Magyar Tudományos Akadémiáról, akkor is sok ígéret hangzott el az ITM tárcavezetőjétől, Palkovics Lászlótól, amelynek töredéke valósult meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI felsőoktatás Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM Kásler Miklós Palkovics László Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE Telex

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés