Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 20. 11:22 Forrás: Telex

Telex: mindent a minisztériumban mondanak meg a rektoroknak

Nagy politikai játszma közepén találták magukat a vidéki tudományegyetemek, köztük a szegedi is. A telex cikkéből újfent kiderül, az alapítványi működés hatalmi diktátum.

Hirdetés

Már a telex cikkének címe is beszédes: A rektoroknak a minisztériumban mondták meg, mi legyen a kérelmükben. Az írásban egyebek mellett az szerepel, hogy hirtelen vált sürgetővé a szegedi, pécsi, debreceni és a fővárosi Semmelweis Egyetem (SOTE) alapítványi működésbe adása.

Az érintett egyetemek vezetői a múlt év végén, a két ünnep között szembesültek azzal, hogy a hozzájuk tartozó klinikai központoknak önálló jogi személyekké kell válniuk. Ez két nap alatt megtörtént.

Akkor még csak a legbeavatottabbak sejtették, hogy ez a lépés előszobája lesz az addig állami fenntartásban lévő, mások mellett a vidéki tudományegyetemek alapítványi működésbe adásának. A témáról, annak időbeli sorrendjéről, a Dékáni Kollégium és az egyetemi szenátus üléseiről az elmúlt napokban és hetekben sokat és sokszor írtunk.

A telex a téma kapcsán idézte Palkovics Lászlót, az ITM tárcavezetőjét, aki korábban cáfolta, hogy kiszerveznék mások mellett a szegedi egyetemet az állami fenntartásból:

„először értsük meg azt, hogyan működik ez az alapítványi konstrukció, aztán később hozhatunk még döntést, egyelőre nem gondoljuk azt, hogy a nagy egyetemeket át kéne alakítani”.

Majd minden másként történt. Az ügyben a politikai szálakat az EMMI vezetője, Kásler Miklós, a vele állítólag szövetségben lévő Pintér Sándor belügyminiszter, Palkovics László és a SOTE rektora, az Orbán Viktorral kifejezetten jó viszonyt ápoló Merkely Béla mozgatja, ha lehet hinni a „zuhanyhíradónak”.

Jelenleg nyolc hazai egyetem alapítványi működésű, de ezek között nincs tudományegyetem, és nincs olyan, ahol orvosképzés folyna. A mostani játszma tétje állítólag az, hogy a tudományegyetemekről leválasztják-e a klinikákat. Többek értelmezése szerint az alapítványi működésbe menekülés éppen azt szolgálja, ezt erősíti a telex cikke is, hogy ez ne történjen meg.

Bár a telex úgy tudja, hogy az alapítványi működésre való átállásnál az állam fedezné a beígért harminc százalékos béremelést, ez egyelőre nem több halvány ígéretnél. A telex szerint kissé hamisan csengenek azok az érvek, amelyek azt igyekeznek bizonyítani, mennyivel hatékonyabban és gazdaságosabban működne az egyetem, amennyiben alapítványi fenntartású lenne.

Példákat említve úgy fogalmaznak, hogy a közbeszerzések esetében elképzelhető volna egy olyan módosítás, ami az egyetemi kutatásokat kiveszi ebből a körből. Ez sokkal egyszerűbb volna, mint egy egyetem teljes átszervezése.

  • A telex megismétli cikkében azokat a visszatérő állításainkat, hogy az alapítványi működés nem jelentene nagyobb autonómiát az intézménynek, mert az egyetemet irányító kuratórium döntene minden kérdésben.
  • Ráadásul ezek tagjait a kormány jelöli ki, abba az egyetemnek nincs beleszólása, és az új testület elveszi az eddig legfőbb döntéshozói szervtől, az egyetem szenátusától a legfontosabb jogosítványokat.
  • A telex cikkéből kiderül, hogy nagyon rossz hangulat uralkodik a vidéki tudományegyetemeken, köztük a Szegeden is, mert az oktatók nem tudják, vagy ha tudják, annál rosszabb, mivel jár a modellváltásnak nevezett alapítványi működésbe való átadás.
  • A telex úgy tudja, hogy a SOTE és a debreceni egyetem a modellváltás mögött áll, Szegeden és Pécsen ennél lényegesen bonyolultabb a helyzet. Itt egyelőre nincs döntés (döntés máshol sincs), és pontosan nem lehet ma látni, milyen döntés fog születni – elvben az egyetemek maguk választhatnak: kívánják-e, hogy alapítványi működésbe adják őket. Hogy ez a választás mennyire szabad, az már egy másik kérdés.

Az erről szóló szenátusi előterjesztést elemeztük, és abban arra a megállapításra jutottunk, hogy az egyetem vezetése páratlanul egyoldalúan domborította ki az átalakulással járó előnyöket, és elhallgatta vagy bagatellizálta a lehetséges hátrányokat.

A telex cikkében az is szerepel, hogy amikor a kutatóintézeteket leválasztották a Magyar Tudományos Akadémiáról, akkor is sok ígéret hangzott el az ITM tárcavezetőjétől, Palkovics Lászlótól, amelynek töredéke valósult meg.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI felsőoktatás Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM Kásler Miklós Palkovics László Rovó László Szegedi Tudományegyetem SZTE Telex
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés