Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Ziccer
  • Pazar győzelem a kézi vb első komoly meccsén: Németország–Magyarország 28–29 (14–15)
Ziccer 2021. január 20. 08:07 Forrás: MTI

Pazar győzelem a kézi vb első komoly meccsén: Németország–Magyarország 28–29 (14–15)

Négy ponttal megyünk az egyiptomi világbajnokság középdöntőjébe, és ez nagyon-nagyon fontos.

Hirdetés

Németország–Magyarország 28–29 (14–15)
Férfi kézilabda világbajnokság, Egyiptom, A csoport, 3. játéknap. Gíza, zárt kapuk mögött, vezette: Matija Gubica, Boris Milošević (horvátok).
Magyarország: Mikler, Székely – Bóka, Szita 3, Bánhidi 8, Lékai 4, Máthé 8(2), Rodríguez, Sipos, Rosta 1, Balogh Zs. 1(1), Bodó 2, Ancsin 2. Szövetségi kapitány: Gulyás István.
Németország: Bitter, Wolff – Gensheimer 1, Golla 1, Knorr, Firnhaber, Weber 6, Groeztki 1, Hafner 3, Metzner, Schiller 7(4), Kuhn 3, Bohm 2, Kastening 2, Drux 3, Schmidt. Szövetségi kapitány: Alfreð Gíslason.
Lövések/gólok: 38/29, illetve 42/28.
Hétméteresek: 4/3, illetve 4/4.
Kiállítások: 14, illetve 14 perc.

A továbbjutást már korábban biztosította mindkét csapat, így a meccs tétje az volt, melyik csapat hány pontot visz magával a középdöntőbe. A németek legjobbjai közül Kohlbacher, Wiencek, Pekeler, Weinhold, Lemke, Suton, Heymann, Semper, Wiede, Dissinger és Reichmann is hiányzott a keretből sérülés, betegség, illetve a szereplés lemondása miatt. A magyarok meccskeretéből ezúttal Borbély Ádám, Győri Mátyás, Hanusz Egon és Topic Petar maradt ki.

Mindkét csapat jól kezdett, és leginkább távoli átlövésekből szerezte góljait. A mieink dolgát az első tíz percben három kiállítás is nehezítette, ráadásul Lékai Máté többször hibázott támadásban. Egy kettős emberelőnynek, illetve a pontosabb támadójátéknak – a beállók egyre hatékonyabb megjátszásának – és a hatékonyabb védekezésnek köszönhetően egy 7–2-es sorozattal meglépett a válogatott. Ekkor, 10–6-nál Alfreð Gíslason, a németek szövetségi kapitánya időt kért, csapata pedig agresszív, nyitott védekezésre váltott, de Bodóék erre is jól felkészültek, és 15–10-re elléptek. De a félidőben megálltak 15 gólnál: a németek sorozatban négyszer találtak be – ugyanúgy elrontottuk az első félidő hajráját, mint a tavalyi Európa-bajnokság szinte minden meccsén, így a szünetben 15–14 volt az állás.

A második félidő elején többször is egyenlítettek a németek, majd Mikler Roland is elkezdte a meccset: bravúros védéseinek köszönhetően tartotta előnyét a magyar együttes. De jött egy hat és fél perces gólcsend, majd Schillerék a hatodik perc (4–3) után az ötvenedikben 24–23-nál ismét átvették a vezetést. Johannes Bitter egyre jobban védett, csapattársai egyre hatékonyabban védekeztek, ezért egyre nehezebb dolgunk volt támadásban. A hajrában előbb Mikler Roland és Bánhidi Bence remeklésével fordított a magyar válogatott 27–26-nál vettük vissza az előnyt, majd emberhátrányba kerültünk. Az utolsó perc döntetlenről indult, a magyarok végig támadhattak, és Lékai Máté három másodperccel a vége előtt a hálóba bombázott – itt a győztes gól.

A mezőny legeredményesebb játékosa Máthé Dominik és Bánhidi Bence volt egyaránt nyolc góllal, a meccs legjobbjának pedig utóbbit, a MOL-Pick Szeged beállóját választották. A két csapat 31. egymás elleni mérkőzésén három döntetlen és 21 német siker mellett hetedszer győztek a magyarok. Ez a siker azt is jelentette, hogy teljesült, amit a Bombázó szeretett volna a vb előtt: Bodó Richárd ugyanis a Szeged Televízió Aréna című műsorában arról beszélt, a csoportelsőség már siker lenne. Jöhet az újabb cél, az újabb csoportelsőség, lásd lentebb.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya: – Nekünk, edzőknek ez a legszebb, amikor egy góllal nyer egy csapat, főleg ilyen kiélezett helyzetben, főleg válogatott meccsen. Nagyon sokat készültünk, de nem tudtuk, hol tartunk, hiszen komoly csapattal nem találkozunk az elmúlt időszakban. A fiúk élesek voltak, jól összpontosítottak, de látszott, hogy sok a hiba a játékunkban. Talán eldönthettük volna meccset az első félidőben, elmehettünk volna több góllal, de elég sok volt a technikai hiba és a bizonytalanság. A végén helyén volt a szívünk és a végjátékban hideg fejjel kézilabdáztunk. Ez nekünk óriási boldogság. Dolgoznunk kell továbbra is, de ezt az ilyen sikerek nagyon megtolják, ez óriási lökést ad mindenkinek, és sokkal jobban összekovácsolja a társaságot.

Az A csoport végeredménye

1. Magyarország 6 pont,
2. Németország 4
3. Uruguay 2
4. Zöld-foki Köztársaság 0 – koronavírus-fertőzés miatt visszalépett

A középdöntő I. csoportjának állása

1. Magyarország 4 pont
2. Spanyolország 3
3. Németország 2 (71–43)
4. Lengyelország 2 (59–50)
5. Brazília 1
6. Uruguay 0
Magyarország az Új Fővárosban rendezett középdöntőben sorrendben Brazíliával, Lengyelországgal, majd az Európa-bajnok Spanyolországgal találkozik csütörtökön, szombaton és a jövő héten hétfőn. A hatos csoport első két helyezettje jut a negyeddöntőbe, ez az első két meccsen győzelem esetén meg is lesz. „Csak” nyerni kell.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Egyiptom férfi kézilabda férfi kézilabda-válogatott kézilabda világbajnokság
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés