Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 19. 21:55

Donald Trump úgy döntött, nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát és családtagjait sem

Ilyen egy igazi államférfi!

Hirdetés

Donald Trump távozó amerikai elnök úgy döntött, hogy nem részesíti elnöki kegyelemben saját magát és családtagjait sem – számolt be erről tájékozott forrásokra hivatkozva kedden az amerikai sajtó.

Az elnök várhatóan még a nap folyamán közzéteszi majd annak a több mint 100 embernek a nevét tartalmazó listát, akiket a korábbi hagyományoknak megfelelően hivatalából történő távozása előtt kegyelemben részesít, vagy csökkenti a büntetésüket.

Egyes jogi szakértők szerint ha az elnök önmagának adna kegyelmet, az alkotmányellenes lenne, ugyanis megsértené azt az alapelvet, miszerint senki nem lehet bíró a saját ügyében. Más szakértők szerint viszont a kegyelmi hatalom gyakorlása tág értelmezést kapott az alkotmányban, ezért az adott esetben saját magának is megkegyelmező elnök nem sértené meg azt.

Az amerikai képviselőház múlt szerdán megszavazta a Donald Trump felmentését célzó eljárás, az impeachment megindítását lázadás szításának vádjával a Capitolium január 6-i ostroma miatt. Az ügy ezzel a szenátus elé került. Ha a felsőház is elítélné az elnököt, el is tilthatják attól, hogy 2024-ben újra elinduljon az elnöki tisztségért. Ehhez azonban legalább tizenhét republikánus szenátornak is arra kellene szavaznia, hogy vonják felelősségre Trumpot.

A CNN információi szerint a kegyelmi listán szerepel több fehérgalléros bűnöző mellett például egy floridai orvos, Salomon Melgen, aki jelenleg börtönbüntetését tölti, miután bűnösnek találták több tucat egészségügyi csalás vádjában.

Ugyancsak a CNN értesült arról, hogy

Trump több politikai szövetségesének készül kegyelmet adni. A Capitolium ostromának részvevői ugyanakkor nem részesülnek kegyelemben.

A Fox News pedig arról számolt be, hogy

Pamela Anderson színésznő hétfőn arra kérte az elnököt, hogy mielőtt hivatalából távozik, részesítse teljes kegyelemben Julian Assange-t, a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítóját.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Amerikai Egyesült Államok amerikai elnök Donald Trump Egyesült Államok impeachment
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés