Hirdetés
Hirdetés
 • Kezdőlap
 • Hírek
 • Szegeden
 • Szegedre is eljöttek az ételmentők: aki munchot vesz, az a pazarlás ellen is küzd!
Szegeden 2021. január 19. 20:26

Szegedre is eljöttek az ételmentők: aki munchot vesz, az a pazarlás ellen is küzd!

Négy budapesti fiatal tavaly hozta létre azt az applikációt, ahol az éttermek, pékségek, boltok és szállodák értékesíthetik kedvezményesen a nap végén az addig el nem adott ételeiket. Az ötlettel mindenki jól jár: a vevő olcsóbban jut élelmiszerhez, az eladó nyakán nem marad étel, és a környezeti terhelés is csökken. Mától Szeged is rajta van a munch.hu-n.

Hirdetés

Egy felmérés szerint hazánkban évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a kukába, ami családonként átlagosan 270 kilogrammot jelent. Ez óriási terhelés a környezetnek is.

Négy magyar fiatal fogott össze tavaly nyáron Budapesten, hogy felhívják a figyelmet arra, mekkora problémát jelent az ételpazarlás. Létrehoztak egy platformot, amin keresztül bárki nagy kedvezménnyel szerezheti be a többi között éttermek és pékségek el nem adott, de még jó minőségű ételeit. A vállalkozást alapító egyetemisták – Perepelica Kirill, Zwecker Bence, Zsoldos Botond és Wettstein Albert – csapata ma már 15 fiatalból áll.

A júliusban indult kezdeményezés már az első időszakban nagy érdeklődést váltott ki, ezért a Munch országosan is elkezdett terjeszkedni – a fővároson kívül elsőként Szegeden indították el ételmentő platformjukat.

– A munch.hu elsődleges célja az ételpazarlás visszaszorítása. Aki munchot vesz, olyan ételből fog jóllakni, ami egyébként a kukában végezte volna. Az is fontos, hogy a vásárlók nagy kedvezménnyel juthatnak hozzá ezekhez a csomagokhoz – mondta el a mai indulásnál Zwecker Bence az egyik alapító, majd hozzá tette, azért Szegedre esett a választásuk, mert ez egy nagyon nyitott város, a felhasználók és partnereik is nagy érdeklődést mutattak az ötlet iránt.

(fotók: Iványi Aurél)

A kezdeményezéshez országszerte eddig több mint 13 ezer felhasználó csatlakozott, és ennek az ételmentő közösségnek a tagjai egy Facebook-csoporton keresztül osztja meg egymással személyes ételmentő tapasztalataikat.

Szegeden az indulásnál tizenhat partner csatlakozott hozzájuk, de a számuk várhatóan látványosan és gyorsan nőni fog, hiszen már az első napon néhány óra alatt a teljes felajánlott ételmennyiség gazdára talált.

Így működik a munch.hu

A munch eredetileg egy angol szó, magyarul annyit jelent, hogy csámcsogni, majszolni, falatozni. Ez esetben viszont a munch azt az ételcsomagot jelenti, amibe azok az egyébként friss és jó minőségű ételek kerülnek, amiket az éttermek aznap nem tudtak volna másként eladni.

A rendszer működése pofonegyszerű. A munch.hu oldalon vagy a telefonos applikációban ki kell választani, hogy aznap melyik étterem, pékség vagy cukrászda ajánlata a legszimpatikusabb, majd megvásárolni a megfelelő munchot, amit bankkártyával tudunk kifizetni. Ezt követően kapunk egy üzenetet arról, mikortól vehetjük át a megrendelt csomagot, ami a meglepetésételeket tartalmazza.

A különböző ételcsomagok 40–70 százalékos árengedménnyel kaphatók, de frissek, érintetlenek és jó minőségűek.

Az el nem adott ételek árusításával mindenki jól jár: a vendéglátóhelyek plusz bevételre tesznek szert, a vendégek kedvezményesen jutnak hozzá jó minőségű ételekhez.

A kidobástól megmentett ételadagokkal öt hónap alatt közel 75 tonna szén-dioxiddal egyenértékű üvegházhatású gáz kibocsátását előzte már meg az ételmentő közösség.

A felhasználók felajánlásainak segítségével pedig egy karitatív ága is létre jött mára a Munchnak:

rendszeresen juttatnak el nélkülöző embereknek is meleg ételt.

Szegeden eddig tizenhat helyszín csatlakozott a kezdeményezéshez

Kedden Szegeden is elindult a Munch, egyelőre tizenhat helyszínnel, de folyamatosan csatlakoznak a város vendéglátóhelyei.

– Ezek a nap végén megmaradt ételek hiába jó minőségűek, a szabályok szerint később már nem hozhatók forgalomba. A helyben sült termékeink zárás előtt is ugyanolyan finomak, mint a nap bármely szakában és ezzel az új lehetőséggel nem kell kidobnunk őket, ezért tartottuk kiváló ötletnek és csatlakoztunk öt szegedi üzletünkkel is az ételmentőkhöz – mondta el Ördög Mihály, a Lipóti Pékség kiskereskedelmi igazgatója a mai indulásnál.

A munch.hu szegedi partnerei

 • Lipóti Pékség, Széchenyi tér
 • Lipóti Pékség, Tisza Lajos körút
 • Lipóti Pékség, Árkád (Londoni körút)
 • Lipóti Pékség, Tesco Extra (Rókusi körút)
 • Lipóti Pékség, Prémium Piac
 • Vitamin Szalon
 • Propeller Bisztró
 • Palánta Salátabár
 • Süti nem süti
 • Pöcike Bisztró
 • Sunshine Coffee
 • Emmarozs
 • Kreativ kávézó
 • Orient café és tea
 • Dock Café
 • Két Lecsó

A Munch honlapja mellett persze Androidon és iPhone-on is elérhető az alkalmazásuk. A szegedi ételmentésre pedig külön Facebook-csoport is alakult.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: környezetvédelem ételmentés Lipóti Pékség munch alkalmazás applikáció internet Android ételek ételrendelés iPhone okostelefon étterem pékség
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés