Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Online ünnepli idén a magyar kultúra napját a Szegedi Nemzeti Színház, az Agóra és Somogyi-könyvtár is
Művház 2021. január 19. 12:55

Online ünnepli idén a magyar kultúra napját a Szegedi Nemzeti Színház, az Agóra és Somogyi-könyvtár is

Pénteken ünnepeljük a magyar kultúra napját. Az idén a járványhelyzet miatt nem lehet rendezvényeket szervezni, ezért a város kulturális intézményei új lehetőségeket kerestek. A színház Karinthy-feldolgozással, az Agóra rajzpályázattal és kultúrsétával, a könyvtár pedig közös szavalattal ünnepel az interneten.

Hirdetés

A Szegedi Nemzeti Színház Karinthy Frigyes Előszó című versével készül a kultúra ünnepére, amelyet Borovics Tamás színművész ad elő, Stefanik Kata táncművész közreműködésével.

A produkciót készítő stábban helyet kapott Stefanik Kata táncművész, Borovics Tamás színművész, Dinyés Dániel zeneszerző. A koreográfiát Hajdu Anita, a sminket Endrődy Judit készítette, a felvétel operatőre Vörös Zsolt, rendezője Horgas Ádám.

A produkció online lesz megtekinthető a Szegedi Nemzeti Színház YouTube-csatornáján és Facebook-oldalán.

Az Agóra rajzpályázatot hirdetett és kultúrsétára hívja szegedieket

Kapcsolódva az idei kultúra napi ünnepségsorozathoz január 22-én, pénteken kiállítás nyílik a Kárász utcán és az Agóra honlapján a Szegedi Városkép és Piac Kft. támogatásával.

A rajzpályázatra január 20-áig adhatják le A4 méretű, tetszőleges technikával készült alkotásaikat alsó és felső tagozatos diákok, középiskolások, valamint felnőttek az Agórában. Osztályok is jelentkezhetnek A3-as vagy A2-es közös képpel. A pályázat témája, kinek, mit jelent a magyar kultúra?

Kulturális Kukucskáló sétára is invitálja a szegedi családokat és baráti társaságokat az Szent-György Albert Agóra január 20. és február 10. között.

A programfüzet letölthető az Agóra honlapjáról, de ha bemegy az intézménybe, akkor a portáról is elviheti.

A könyvtárosok közösen szavalják el a Himnuszt és  szellemi erőpróbára hívják az olvasókat

A Somogyi-könyvtár ünnepi kínálata január 22-én, pénteken lesz elérhető a bibliotéka közösségi médiafelületein, a Facebookon, és YouTube-on, valamint és az intézmény honlapján.

Összefogtak a megyei könyvtárosok és közösen szavalják el a Himnuszt, amit videón tesznek közzé.

A bibliotéka nemrég indult Mesél a múlt videósorozatában Hevesi Andrea, a könyvtár régi könyvekkel foglalkozó munkatársa mesél a leghíresebb magyar regényíró, Jókai Mór Szegeden található kéziratáról, ami kalandos utat járt be.

Kultúranapi online kvízbe is be lehet kapcsolódni. A szellemi erőpróbán a jelentkezők kuriózumokat ismerhetnek meg a magyar kultúra évszázadaiból és a magyar himnusz történetéről. Irodalmi villámkvíz is lesz, híres magyar irodalmi művekről.

A Nyitnikék gyerekkönyvajánló sorozatában pedig olyan történelmi könyvsorozatot ajánlanak a könyvtár munkatársai, amely mai nyelven mutatja be múltunk fontos korszakait, pillanatait, szereplőit a fiatalok számára.

Eszperantó pillanatképek címmel Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét mutatják be eszperantó nyelven. Az eszperantó nyelvre fordítás Kalocsay Kálmán nevéhez kötődik és 1923-ban jelent meg, ennek nyomán készült a kínai nyelvű átültetés is.

A múzeum Dsida Jenő versével köszönti a kultúra ünnepét

A Móra Ferenc Múzeum a magyar kultúra napja alkalmából Dsida Jenő Bútorok című versét eleveníti meg a patinás épület falai között.

A verset előadja: Peregi Dóra. A felvétel rendezője, operatőre és vágója Szél Zsolt.

Január 31-éig a felvétel megtekinthető a Móra-múzeum honlapján, valamint az intézmény Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján.

Nyitóképünkön Stefanik Kata táncművész, aki a színház kultúra-napi produkciójának közreműködője. (fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: magyar kultúra napja online programok Somogyi-könyvtár Szegedi Nemzeti Színház Szent-Györgyi Albert Agóra
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés