Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. január 19. 07:31

Herczeg Tamás: Február 15-éig vagyok a szabadtéri igazgatója

Új korszak kezdődik a Szegedi Szabadtéri Játékok és a REÖK vezetőjének életében.

Hirdetés

– Egy színházvezető jellemzően a következő évadról, illetve az elmúlt idényről szokott interjút adni. Most viszont másról beszélgetünk.

– Így van: ugyanis kértem a felmentésemet a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése alól. A munkáltatói jogkör gyakorlójaként Botka László polgármester a kérésemet méltányolta, megállapodásunk szerint a munkaviszonyom 2021. február 15-ével szűnik meg, közös megegyezéssel.

– Miért döntött így?

– Új korszak kezdődik az életemben, és új korszak a szabadtéri életében is az önkormányzati cégek és intézmények működését érintő strukturális változások miatt. Az utóbbi években az intézményvezetés mellett erőteljesebben foglalkoztat a művészeti oktatás és az alkotói munka, a rendezés is. Vezetőként elszakadok a játékoktól, de maradok alkotóként, a Molière-vígjáték rendezőjeként és persze lelkes nézőként.

– Nézzünk vissza! Mikor járt először a szabadtérin?

– Harmincöt éve. Voltam a Dóm téren statiszta, énekkari fellépő, rendezőasszisztens, kommunikációs tanácsadó, igazgató-helyettes, előadások rendezője és a REÖK első vezetője. Dolgoztam a színházzal összevont intézménynél kommunikációs igazgatóként és igazgatóként az önállósult Szegedi Szabadtéri Játékoknál. Végigjártam a ranglétrát, sokat kaptam a Szegedi Szabadtéri Játékoktól. Szakmai pályafutásom közel tizennégy éve köt a játékokhoz, amelyből nyolc szezont Harangozó Gyula művészeti igazgatóval jegyzünk, aki szintén elköszön a fesztivál vezetésétől.

(fotók: Szabó Luca)

– Milyen volt itt igazgatóként dolgozni?

– Hálás vagyok a sorsnak az elmúlt évekért. Valamennyi munkatársamnak köszönettel tartozom, művészileg fontos pillanatokat éltünk át, hazai és világsztárok léptek fel, bemutattunk hét operát köztük a játékok történetében először Wagner- és barokk művet is, számos Broadway-musical magyarországi bemutatóját ünnepeltük és otthonra leltek Shakespeare és Molière drámái is.

– Az utolsó évad viszont a koronavírus-járvány miatt marad különleges...

– Nemcsak az jelentett nehézséget. Nem volt könnyű időszak a Dóm rekonstrukciója sem, és tény, a pandémiás helyzet is próbatétel elé állított bennünket. A nehézségeket nézőink és a városvezetés bizalmának köszönhetően sikerrel vettük, és bár olykor talán a kelleténél szenvedélyesebben érveltünk, felmentést adhat, hogy mindig közös ügyünket, a Szegedi Szabadtéri Játékok sikerét képviseltük.

– Milyen állapotban van a Szegedi Szabadtéri Játékok?

– Pénzügyileg erős szervezetet adunk át, közel háromszorosára, egymilliárd forint fölé nőtt vagyonnal és hatszorosára nőtt, 400 millió forintot meghaladó pénzkészlettel.

Az önkormányzat közleménye

Szeged város vezetése tudomásul vette Herczeg Tamás lemondását, akinek elismeri az elmúlt években végzett teljesítményét. Sok sikert kíván neki a továbbiakban!

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Herczeg T. Tamás Herczeg Tamás REÖK Szegedi Szabadtéri Játékok színház
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés