Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Kényszerhelyzetben az egyetemmel mondatják ki, amit a kormány hallani akar – az alapítványi működésről tárgyalt az SZTE szenátusa
Szegeden 2021. január 18. 19:56

Kényszerhelyzetben az egyetemmel mondatják ki, amit a kormány hallani akar – az alapítványi működésről tárgyalt az SZTE szenátusa

Nem igaz, hogy az egyetem szenátusának nem kell döntenie a modellváltásról. Az erről szóló szavazást a SZTE szenátusának január végi ülésén tartják meg. A hír szerint a választási lehetőség ellenére nem kétséges, hogy alapítványi egyetem lesz a szegedi – derült ki a szenátus mai rendkívüli ülésén.

Hirdetés

Az egyetem vezetői szerint félreértik az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az egyetemi modellváltásról kiszivárgott anyagát. A hozzánk eljutott ITM-s anyaggal kapcsolatban korábban úgy fogalmaztunk: eldöntött tény, hogy alapítványi egyetemként működik a jövőben az SZTE.

Az egyetem dönthet úgy, hogy nemet mond a modellváltásra, de akkor rosszul fog járni. A többi felsőoktatási intézmény el fogja fogadni az alapítványi működést, és ezzel pénzügyi-anyagi értelemben sokkal kedvezőbb helyzetbe kerül. Ezt jelentette ki a szenátus hétfői ülésén Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár, akik ebben a sorrendben szóltak a testület tagjaihoz.

Az egyetem vezetőitől a tervezett átalakulásról szóló tájékoztató során elhangzott, hogy a jobb pénzügyi feltételek közé kerülő alapítványi egyetemekre fognak áramolni az oktatók és a diákok is. Ezzel a borúlátó jövőképpel igyekeztek meggyőzni a szenátusi tagokat, hogy támogassák a modellváltást.

A hétfői rendkívüli ülésen bejelentették, hogy a hónap végén újra összehívják a szenátust, amikor is szavazni kell, hogy az SZTE elfogadja-e az alapítványi működésre tett kormányzati ajánlatot.

Fontos ezzel kapcsolatban, hogy a volt egyetemi vezető, a fizikus Szabó Gábor vezetésével egy munkacsoportot hozott létre Rovó László rektor. Őket azzal a feladattal bízta meg, hogy állítsanak össze olyan munkaanyagot, amely tartalmazza az összes olyan garanciális elemet és javaslatot, amely az alapítványi működésre való áttérést szabályozó szerződés megszövegezéséhez elengedhetetlen.

Ezzel összefüggésben arról volt szó a hétfői rendkívüli szenátusi ülésen, hogy már most láthatóak az alapítványi működés esetében a kockázatok és az előnyök. A cél nem más: a legkisebb szintre kellene csökkenteni a kockázati tényezők szerepét a majdani szerződés elfogadása előtt.

Információink szerint az ülésen harmadikként Szabó Gábor szólalt fel, és elmondta, hogy a jelenleginél elképzelhető lett volna a felsőoktatásnak egy kedvezőbb átalakulási terv. Szerinte ennek ellenére mégis el kell fogadni a felajánlott alapítványi működésre vonatkozót. Egyszerűen azért, mert más lehetőség nincs.

  • A kari dékánok általánosságban egyetértően szóltak hozzá információink szerint a vitához. Vagyis úgy tűnik, támogatják az alapítványi működésbe való átmenetelt. Ellenvéleményt Szajbély Mihály, a bölcsészkar professzora, a kar korábbi dékánja fogalmazott meg, aki az alapítványi működésre vonatkozót teljesen elhibázottnak nevezte. Szerinte az állam feladata a felsőoktatás működtetése és finanszírozása, aminek a jelentős részét nem lehet, és nem is szabad piaci alapokra helyezni.
  • Ugyancsak ellenvéleménnyel élt Döbör András, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dékánja, ám ennek részleteiről nincsen információnk.
  • Az átalakulás jogi nehézségeiről beszélt hozzászólásában Szabó Imre, az Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) oktatója. Az alapítványi működésre való áttérésről szóló szerződés előtti tárgyalások fontosságát Töröcsikné Görög Márta, az ÁJTK dékánja indokolta.

Az alapítványi működés elfogadása mellett szól, hogy ebben az esetben a klinikákat nem választják el az egyetemről. Emellett állítólag az is, hogy a kisebb karok attól félnek, hogy amennyiben állami fenntartásban maradnak, akkor egy egyszerű politikai döntéssel a Gál Ferenc Egyetemhez sorolhatják át azokat, amit az érintett karok a legkevésbé sem akarnak.

Ugyanakkor az is igaz, hogy semmi nem garantálja, hogy ez nem történik meg akkor sem, ha alapítványi egyetem lesz az SZTE, mert annak kuratóriuma bármikor dönthet úgy, hogy bizonyos karoktól megszabadul.

A nyilvánosság fenyegetése

A VVL - Veritas Virtus Libertas csoport nézőként ott lehetett a szenátusi ülésen, ám az felettébb érdekes, ahogy a szenátus ezen a napon a nyilvánosságról gondolkodott.

„A szenátusi ülés előtt az egyetem jogi osztálya egy meglehetősen fenyegető hangvételű felhívást tett közzé, mely szerint kép- és hangfelvételek készítése megsérti a Ptk.-ban foglalt személyiségi jogokat. Ezt a közleményt a nagy érdeklődésre való tekintettel adták ki, talán ez mindent elmond...”

A VVL teljes bejegyzése itt olvasható:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Dékáni Kollégium felsőoktatás Fendler Judit kancellár rektor Rovó László Szabó Gábor Szajbély Mihály Szegedi Tudományegyetem szenátus SZTE Döbör András
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés