Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Ha imádja a Radioheadet és van rá kábé egymillió forintja, akkor ezt a hírt pont önnek raktuk ide!
Művház 2021. január 18. 21:50

Ha imádja a Radioheadet és van rá kábé egymillió forintja, akkor ezt a hírt pont önnek raktuk ide!

Elárvereznek egy demókazettát a kultzenekar korai éveiből, amikor még nem voltak kultzenekar és nem is Radiohead volt a nevük.

Hirdetés

Thom Yorke, Jonny és Colin Greenwood, Ed O'Brien és Philip Selway az oxfordshire-i Abingdon fiúiskolába jártak az 1980-as években, amikor megalapították az On A Friday nevű zenekart. Azért ez lett a nevük, mert mindig péntekenként próbáltak. Később aztán nevet váltottak, és ők lettek a Radiohead, az elmúlt 30 év egyik legikonikusabb brit együttese.

Az Omega Auctions január 26-i online aukcióján most egy olyan demókazettát árvereznek el, amit a zenekar még On A Friday néven vett fel – írja a BBC News. A cikk szerint a demó várhatóan kétezer fontért, vagyis mintegy 800 ezer forintért cserél gazdát, de mi azért nem lennénk meglepve, ha ennél jóval többet adna érte egy fanatikus rajongó, vagy egy komolyabb gyűjtő.

A demókazetta (fotó: Omega Auctions)

A kazettán egyébként hat szám van, köztük három olyan, amit még soha nem hallhatott a közönség, és Yorke kézzel írt jegyzetei is olvashatók rajta, de a Radiohead zenei agya tervezte a borítót is. A demót az iskola befejezése után vették fel, de még azelőtt, hogy leszerződtek volna az EMI-hoz és 1991-ben Radioheadre változtatták volna a nevüket.

A Thom Yorke által kézzel készített borító (fotó: Omega Auctions)

Az eladó, aki nem szeretné nyilvánosságra hozni kilétét, állítása szerint ismerte a zenekart az 1990-es évek elején és az egyik tagtól kapta a kazettát.

A demókazetta az aukciósház Punk, Indie and New Wave elnevezésű licitjének tételei között szerepel, bár ennek az égvilágon semmi jelentősége, sem az árverést tekintve, sem zenei szempontból.

A kultzenekar egyik kultikus dala a legfontosabb lemezükről (OK Computer), a Paranoid Android, és annak Magnus Carlsson által rendezett rajfilmes klipje:

Egy másik remek/emlékezetes daluk ugyanarról a lemezről, a Karma Police, és annak nem kevésbé remek/emlékezetes klipje Jonathan Glazer rendezésében, és magyar vonatkozással, Kovács Lajos főszereplésével:

kmn

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: elektronikus zene pop rock zene árverés aukció demókazetta Radiohead Thom Yorke
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés