Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 18. 17:19 Forrás: Szegedi Tükör

De vajon mennyi idő kell? – Kutnyik Pál olvasói levele


Hirdetés
Hirdetés

Paul Ricoeur szerint a politika központi problémája a szabadság. Ugyanakkor vagy az állam alapozza meg a szabadságot racionalitása által, vagy a szabadság korlátozza ellenállásával a hatalom szenvedélyeit. Mindehhez megjegyezte még, hogy a „sajátságos” politika rossz: akkor, ha „a hatalom oly módon való gyakorlásának kísértése a másik fél számára nem biztosít ellenhatalmat” – írta Lengyel László.

Túl az út elején (30 esztendő csak elmúlt már) ma még ott tartunk, hogy a hatalom piszkos szenvedélyeinek – lopás, hazudozás, korrupció, képmutató basáskodás etc. – korlátozását, jobb híján megszüntetését szeretné az ellenzék. „Remélhetően eljön az idő, talán nem is sokára, amikor egy liberális többpárti demokrácia észszerűsége alapozza meg a szabadságot. De ma még itt állunk forradalom, sereg és vezetők nélkül” – folytatja Lengyel László.

Ma már bevallhatjuk, hogy 1989-re is volt a borúlátó demokratáknak fogadásuk: „előbb vagy utóbb egy többpárti liberális demokráciát külső vagy belső erők meg fognak semmisíteni.” Jó úton járunk, hogy ez az illiberális és (nagyon) keresztény hatalom beváltsa ígéretét – akár erőszakkal. De mi is lett az elmúlt 30 esztendő során? Orbán Viktor a kezdetekkor fiatal liberális lázadó volt, most csak Orbán Viktor miniszterelnök. Csak ennyi, nem több. És várhatjuk a borúlátó demokraták jóslatának bekövetkeztét.

Ugyebár ma már a nemzet tagjai se hivatkozhatnak arra, hogy idegen diktátumokra fogadta el vezetőként azokat, akik – mint Orbán is – rossz irányba vezetik országunkat. Ezért tartunk ott, ahol tartunk, mert láthatólag nem tudtuk se magunkat, se társadalmunkat igazi demokratává nevelni, nem voltunk képesek demokratikus intézményeinket, reformjainkat megvédeni. De el kell jönnie az időnek, amikor egy európai liberális, többpárti demokrácia észszerűsége alapozza meg a jövőnket.

Tisztelt Olvasóink!

Szerkesztőségünk fenntartja a jogot arra, hogy az észrevételeket, olvasói leveleket rövidítve, szerkesztett formában adja közre.

De vajon mennyi idő kell egy új, valóságos demokrácia intézményeinek kiépítéséhez, és hány nemzedék a szabadelvű demokratává váláshoz? Mennyi tudás, dialógus, összefogás és idő az egészségügy, az oktatás, a szociális rendszerek reformjához? Mennyi a gazdaság válságából való kivezetés után egy egészséges szerkezet megteremtéséhez? Mennyi idő egy maffiaszerű működést gyakorló politikai vonal leváltásához? Úgy gondolom, sok-sok időre lesz szükség az orbáni hibák eltüntetéséhez.

1956-ról írta Esterházy: az ország, a nép lerázta magáról a rendszert, mint kutya a vizet. Miáltal kiderült, hogy hol kezdődik a kutya, és hol a víz. Sajnos Orbánnál még nem tudható – csak sejthető –, hogy hol végződik a kutya, és hol kezdődik a víz! A kádári embertípus és az orbáni mostohatestvér azért mégis „nagyon testvérek”. A lerázást máris el kellene kezdeni, hogy ne következzen be újabb visszafordulás: rövid felemelkedés után végtelenül hosszú hanyatlás.

Csak emlékeztetőül: Magyarországon új időszámítás kezdődött, amikor is aláírtuk az uniós csatlakozási szerződést.

Orbán liberálisként kezdte politikai pályafutását, de mára – számtalan politikai formátumon átesve – felkarolta az illiberális és keresztény ideológiát. Mindezt nagy valószínűséggel azért tette, mert úgy vélte: a hatalomhoz vezető úton jár. Egy valódi célja volt: megragadni a hatalmat.

Ezáltal miniszterelnöksége hosszúra nyúlt színjáték lett, amelyben – szerinte – a focinak nagyobb szüksége volt és van a közpénzből lenyúlt milliárdokra, mint a szegénység enyhítésére.

Kutnyik Pál

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Kutnyik Pál miniszterelnök olvasói levél Orbán Viktor Szegedi Tükör

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés