Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Online programsorozattal ünnepli a magyar kultúra napját hét szegedi művelődési ház
Művház 2021. január 18. 11:10

Online programsorozattal ünnepli a magyar kultúra napját hét szegedi művelődési ház

Idén a járványhelyzet miatt nem lehet rendezvényeket szervezni, ezért hét művelődési ház összefogott, és megszervezték, hogy így is színes programsorozattal ünnepelhessék meg a magyar kultúra napját. Január 18-a és 24-e között közösségi oldalaikon mutatják be, ki, hogyan ápolja a magyar kultúrát.

Hirdetés

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le egy nagyobb kéziratcsomag részeként és jelölte meg dátummal Csekén a Himnusz kéziratát.

Szeged művelődési intézményei ezekben a napokban minden évben színes programokkal ünnepelnek, ám az idén a járvány miatt bevezetett szigorítások ezt nem teszik lehetővé.

A szegedi művelődési házak vezetői ezért úgy döntöttek az idén január 18-a és 24-e között online rendezvénysorozattal ünnepelnek.

– Hét szegedi művelődési ház egy héten keresztül ünnepli idén a kultúra napját az interneten. A rendezvény szépsége abban rejlik, hogy minden művelődési intézmény bemutathatja az erősségét, és ezekből az apró mozaikkockákból a hét végére összeáll a szegedi kulturális élet sokszínű képe – mondta el az ötletről Jarabekné Treplán Mariann, a Petőfi-telepi Művelődési Ház igazgatója.

A programsorozatot ma, hétfőn a Szentmihályi Művelődési Ház posztja nyitja: Áldjuk, amit örökségül kaptunk címmel a település helytörténeti kutatásait felhasználva filmben mutatják be múlt és jelen kapcsolatát.

Holnap, kedden a Kecskési Művelődési Ház a Délikert Napsugár Táncegyüttes és a Délikert Möndörgő Néptáncegyüttes munkájába ad betekintést.

Január 20-án a tápéi Heller Ödön Művelődési Ház Tápé értékei címmel bemutatja a Gyékényes műhely, a Tápéi Ha-gyományőrző Egyesület és a Tápai helytörténeti gyűjtemény munkáját és értékeit.

(fotó: Rafai Gábor)

Ezt követően a Tömörkény István Művelődési Ház a Szőregi Teadélutánok programsorozat részeként Szőregi kultúrszelet címmel beszélgetést tesz közzé Bene Zoltán. A beszélgetés középpontjában a Móra Ferenc Népszínház szőregi előadásai, Péter László irodalomtörténész munkássága, valamint Bene Zoltán Isten, ítélet című regénye áll.

Január 22-én a Bálint Sándor Művelődési Ház csaknem három évtizedes hagyományt folytatnak az idén, amikor  Költészetünk-évszázadaink címmel költemény-hangversenyt szerveznek a magyar kultúra napját Antal Anikó és Kiss Ernő közreműködésével.

Másnap a Petőfi-telepi Művelődési Ház zenés pódiumbeszélgetés keretében mutatja be az idei év Szeged Kultúrájáért díj egyik kitüntetettjét.

A sorozatot január 24-én a dorozsmai Petőfi Sándor Művelődési Ház könyvbemutatója zárja, akkor a Dorozsmai Füzetek helytörténeti kiadványsorozat Emlékőrző kültéri alkotások Kiskundorozsmán című kiadványáról beszélget a szerzővel, Szentes Bíró Ferenccel Vass József lokálpatrióta. A beszélgetés a Művelődési Ház YouTube csatornáján is megtekinthető lesz.

Az online rendezvénysorozat minden eseménye az adott napokon egyszerre lesz elérhető a hét művelődési ház Facebook-oldalán és a www.szegedimuvhazak.hu honlapon a Szegedi KultúrKörKép program részeként.

(Nyitókép: a Tápéi Hagyományőrző Együttes; fotó: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: magyar kultúra napja művelődési ház online programok Jarabekné Treplán Mariann Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés