Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 18. 10:25

Nincs szükségünk a kínai vakcinára az Európai Néppárt szakértője szerint

A közös vakcinarendelésnél Orbán Viktor sem tudott volna jobb alkut kötni, mondja Peter Liese, az Európai Néppárt európai parlamenti képviselőcsoportjának egészségügyi kérdésekben illetékes szóvivője.

Hirdetés

A járvány alatt orvosként is dolgozó német képviselő a Népszavának adott interjújában beszélt az uniós vakcinabeszerzés előnyeiről. Szerinte káoszt okozna, ha minden tagállam a saját stratégiáját követné az oltásokkal kapcsolatban és ennek elsősorban olyan kisebb országok lennének a vesztesei, mint Magyarország és Szlovákia. Az Európai Unió erősebb tárgyalófél, mint a tagállamok külön-külön, így előnyösebb felelősségvállalási feltételeket tudott kialkuldni a Pfizer/BioNTech-el és sokkal több információt tudott beszerezni a vakcina hatásosságáról és mellékhatásairól. A tárgyalások eredményeképp ráadásul Európa kapja a legkedvezőbb áron az oltóanyagot.

Elmondta, Orbán Viktor súlyos tévedésben van, amikor azt állítja, hogy az Egyesült Királyságban jobban halad az oltás, mert kiléptek az unióból.

A britek ugyanis csak úgy tudnak gyorsabban haladni, hogy a gyártói ajánlásnál sokkal tovább várnak a második adag beadásával, ami veszélyezteti a vírussal szembeni ellenállóképesség kialakulását. Valóban lassan érkeznek az oltások Európába, de ez rövidesen változni fog, ugyanis megérkezett a Moderna oltóanyaga is, ami az Egyesült Királyságba csak később fog elérni, és tavasszal jön a CureVac készítménye, amiből a britek egyelőre nem is rendeltek.

Liesen szerint az Európai Unió polgárai a leghatékonyabb és legbiztonságosabb oltásokhoz férnek hozzá, amelyek 90 százalékos védelmet biztosítanak a megbetegedés ellen. Ehhez képest a kínai Sinovac hatékonysága csak 50 százalékos – ez a szakértő szerint több mint a semmi, de lényegesen rosszabb, mint az unió által vásárolt készítmények esetében.

A néppárti szóvivő határozottan kijelentette, nincs szükségünk a kínai oltóanyagra.

Az Szputnyik V vakcinával kapcsolatban elmondása szerint az a legnagyobb probléma, hogy bár komoly technológiai háttérrel rendelkeznek az orosz tudósok, Putyin túl gyorsan akarta engedélyeztetni az oltást. Ezért az ő eredményeik egy 100 főn elvégzett klinikai vizsgálatokon alapulnak, míg például a a Pfizer/BioNTech-é egy 44 ezer fős mintán bizonyított.

A képviselő végül a világos kommunikáció jelentőségére hívta fel a figyelmet az oltásokkal kapcsolatos összeesküvés-elméletek és félrevezető információk miatt. Mint mondta: 

Az embereknek világos iránymutatásokat kell adni, és közérthetően kell tájékoztatni, hogy megbizonyosodjanak róla: az oltások tisztességes és átlátható módon zajlanak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Európai Néppárt Európai Unió Kína koronavírus koronavírus-elleni oltás oltás Orbán Viktor Oroszország Pfizer vakcina
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés