Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 18. 07:51 Forrás: Szegedi Tükör

Csányi Attila: Eljött az ideje egy új Pick-üzem megépítésének

Hatvanmilliárd forintból épülhet meg a Pick új szalámigyára Szegeden. Csányi Attila, a Bonafarm Csoport – amelynek a Pick Szeged Zrt. is tagja – vezérigazgatója elmondta: a fejlődés érdekében muszáj behozni a lemaradásokat, akkor is, ha a befektetés megtérülése csak hosszabb időtávon realizálható.

Hirdetés

Csányi Attila, a Bonafarm Csoport vezérigazgatója a Budapesti Értéktőzsde honlapján nyilatkozva elmondta: maga a méret sosem volt cél, sem árbevételben, sem létszámban, sem önmagában a befektetett tőkében.

– Mi inkább a szakmaiságban, a fejlesztésben hiszünk, és azokba a termékpályákba fektetünk be, ahol úgy gondoljuk, hogy lehet és van értelme fejleszteni – hangsúlyozta Csányi Attila.

A cégcsoport tagja többek között a Pick Szeged Zrt. és a Sole-Mizo Zrt. is, stratégiai partnere pedig a Hungerit Zrt.

A vezérigazgató arról is beszélt, hogy a kelet-közép-európai régió meghatározó élelmiszer-termelő cégének egyszerre kell a saját infrastruktúráját megújítania, a működési struktúráját javítania, és közben napi szinten helytállnia az erős piaci versenyben. A Bonafarm Csoport és stratégiai partnerei is jelentős fejlesztéseket terveznek 2021-ben. Mintegy 60 milliárd forintos – zöld- vagy barnamezős – beruházással létrejön a Pick új szalámigyára, a stratégiai partner Hungerit Zrt. pedig egy modern csirkevágóhidat kíván építeni.

A termékeiről világhírű Pick Szalámigyár üzemépületei a Tisza-parton. Azt tervezik, hogy a Maros utcai gyárat átköltöztetik majd az új helyre, az 5-ös út mellé

– Az egész élelmiszeripar nehézsége, hogy bizonyos beruházások generációk óta elmaradtak, és ha valaki hosszú távon szeretne fejleszteni, akkor lépnie kell. Számunkra is eljött az ideje egy új Pick-üzem megépítésének – mondta a cégvezető, hozzátéve, a lemaradásokat a fejlődés érdekében muszáj behozni, akkor is, ha a befektetés megtérülése csak hosszabb időtávon realizálható. A cégcsoporthoz tartozó Pick Szeged Zrt. részt vett az MNB Növekedési Kötvényprogramjában, amelynek keretében a társaság 26,99 milliárd forint külső forrást vont be, melyet az üzem fejlesztésére terveznek felhasználni.

Csányi Attila elmondta, a déli országokban a földrajzi adottságok miatt kevesebb a tej, épp ezért a Sole-Mizo Zrt. számára a jövőben is jelentős piacot jelenthetnek. Ami a húskészítménypiacot érinti, az exportpiacokon rendkívül intenzív a verseny, mivel a húsipar Európában a legfregmentáltabb iparágak közé tartozik. Jelenleg 26 országba exportálnak szalámit, a legnagyobb felvevőpiac a Pick márkát tradicionálisan ismerő Németország, valamint a környező országok, mint Szlovákia, Csehország és Románia.

Új üzem az 5-ös útnál

Lapunkban korábban megírtuk, hogy a Pick-gyár 150 éves évfordulójára rendezett ünnepségen Sutka László, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgatója elmondta: az új szegedi gyártóüzem építésével pár esztendőn belül 30 százalékkal tudják növelni a szalámigyártást. A Bonafarm Csoporthoz tartozó élelmiszeripari nagyüzem korábban Szegeden az ELI és a sztráda között vásárolt százhektáros telket, ahol Közép-Európa legkorszerűbb szárazáru- és feldolgozott húsipari termékgyártó kapacitását szeretné létrehozni. A 2019-ben rendezett jubileumi ünnepségen az is elhangzott, hogy a létesítmény több fázisban épül meg, először a szalámiüzem építését kezdik el, ahová a Maros utcai gyárat tervezik átköltöztetni.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Pick Szeged Zrt. Szegedi Tükör Bonafarm csoport Csányi Attila szalámigyár élelmiszeripar
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés