Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A politikai döntés megszületett az alapítványi egyetemekről, most már a forgatókönyvet is ismerjük – a Szegedi Tudományegyetem elesett
Szegeden 2021. január 17. 19:18

A politikai döntés megszületett az alapítványi egyetemekről, most már a forgatókönyvet is ismerjük – a Szegedi Tudományegyetem elesett

Lényegében nincs jelentősége, miként vélekedik az egyetem a tervezett modellváltásról, eldöntött tény, hogy alapítványi formában fog működni. Ezt bizonyítja, hogy február 3-án mások mellett a vidéki tudományegyetemek magánkézbe adásáról tárgyal a kormány, az erről szóló törvényt pedig február 9-én benyújtják az Országgyűlésnek.

Hirdetés

A Szegedi Tudományegyetem legfelső döntéshozói szervét hétfőn rendkívüli ülésen tájékoztatja a rektor a modellváltásról, vagyis arról, hogy állami felügyeletből egy közérdekű feladatot ellátó vagyonkezelő alapítvány kezébe adhatja, amely az egyetem fenntartója lesz. A feltételes mód használata szükségtelennek tűnik.

Birtokunkba jutott a Pécsi Tudományegyetemről az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak (ITM) az egyetemek vezetőinek összeállított január 13-i prezentációja (innen letöltheti a pdf-et), ami teljes forgatókönyvét adja, miként kerül alapítványi fenntartásba a Szegedi, a Debreceni, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Dunaújvárosi Egyetem.

Az előterjesztés a kormány hazugságán alapul, mert a kabinet az elmúlt egy évben rendre cáfolta, hogy tervezik-e mások mellett a vidéki tudományegyetemek alapítványi kézbe adását. Mostanra kiderült, hogy a felsőoktatási intézmények, ha akarnák, ezt a megoldást akkor sem kerülhetnék el.

A sietségre jellemző, hogy az ITM prezentációja január 13-i keltezésű, az egyetemek vezetőitől pedig két nappal későbbre kértek az általuk vezetett intézményre kiterjedő adatszolgáltatást, víziót és stratégiát, amit senki nem gondolhat komolyan, hogy ennyi idő alatt megalapozottan elkészíthető.

Az ITM dokumentuma hemzseg a megdöbbentő részletektől, ezek közül a legfontosabb, hogy a modellváltás nem lehetőség, nem eshetőség, hanem tény.

Ezt bizonyítja, hogy a törvényhozáshoz az erről szóló, a változtatásokat rögzítő jogszabályt február 9-én már benyújtják. Így fogalmazhatunk úgy: semmi jelentősége, miként vélekedik az egyetem, benne az oktatók és a hallgatók az átalakulásról.

Az átalakításról a legtöbbet a Testületi hatáskörök – intézményi autonómia erősödése címet viselő oldal árulja el. Ha úgy értelmezzük az intézményi autonómiát, hogy ez az államtól való függetlenedést jelenti, akkor még akár igaz is lehet. Ha formailag erről is lenne szól, tartalmilag ennek éppen az ellenkezője lehet az igaz.

Az ITM prezentációja szerint a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány a Nemzeti Felsőoktatási Törvénytől eltérően rendelkezhet úgy, hogy az alapítvány kuratóriuma fogadja el az intézmény költségvetését, az éves pénzügyi beszámolót, a szervezeti és működési szabályzatot, a vagyongazdálkodási tervet, gazdálkodó szervezet alapítását, gazdálkodó szervezetben való részvételt. Sőt, a rektori pályázatot is az alapítvány kuratóriuma írja ki.

Vagyis egy öttagú, politikailag totálisan elfogult kuratórium fog mindenről dönteni, amit intézményi autonómiának nevezni, különösen ebben a változtatásban annak erősödését látni, nagyon perverz elgondolásnak tűnik.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem felsőoktatás Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM Szegedi Tudományegyetem SZTE

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés