Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 17. 14:26 Forrás: Szegedi Tükör

Vera, a virágos Rózsika meg Csöpike

Bélánál minden kapható volt a hetvenes években a piacon – tizenöt éve adták át a minden ízében megújított Szent István teret. A Szegedi Tükör megnézte, milyen volt a felújítás előtt.

Hirdetés

Vera egy intézmény volt a Szent István téri piacon, akit fél Szeged ismert. Bélánál minden kapható volt a karácsonyfa-fényfüzértől a kolbászig. Nagy néni a pedagógus lányával kínálta a zöldséget és gyümölcsöt.

A Szent István tér 1916-ban

„A hetvenes évek közepén a Juhász Gyula utcában laktunk, harmadik osztályos lehettem. Anyámmal sűrűn jártunk a Szent István téri piacra. Leginkább arra emlékszem, hogy nagy élet volt. Mindent lehetett kapni, amire szükség volt a konyhán, meg sok minden egyebet is. Bevallom, már nem nagyon emlékszem, hogy mit lehetett kapni a bodegákban. Tudom, hogy volt halas meg lángosos, virágos, és persze a Vera... Te mire emlékszel?”

Bezárt a bazár

– kérdezte a Szegedi emlékkereső Facebook-oldalon Farkas Árpád, az oldal alapítója és gondozója. Képeket is mellékelt a posztjához, amihez közel száz hozzászólás érkezett.

Ócskások kínálják portékáikat

Ezekből kiderült például, hogy Vera egy intézmény volt, a piac szíve a Szent István téren, akit fél Szeged ismert. Minden vevőhöz volt egy kedves szava, vicces mondata. Ja, és volt az Ida néni, aki a mihályteleki téesz csirkéit árulta. Ida néni sorában pedig ott volt Nagy néni, aki a lányával kínált mákot, sütőtököt, sóskát és más egyéb zöldséget, gyümölcsöt a kék fabódéban. Nagy néni lánya pedagógus volt a kommentelő emlékei szerint, aki szabadidejében besegített az anyukájának.

Lángosozó

Ida nénitől nem messze egy virágos néni árult és kötött a lányával szép virágokat.

  • „A virágos Rózsika néni, a lánya Csöpike” – segített gyorsan a nevekben egy hozzászóló. Aztán ott volt Béla, akinél minden volt. Egy hozzászóló állítása szerint az utolsó utáni percekben vett nála karácsonyfa-fényfüzért, de Béla zsemlét és kolbászt is árult.
  • „Édesanyám Jucikához járt túróért és tejfölért. Most én járok hozzá a Mars térre, és közben megöregedtünk. Vera jól van, és van négy dédunokája” – írta egy hozzászóló.
  • Volt hentes, lángosos, palacsintázó. Meg a tejesbodega. Volt, aki kannás tejért járt a Szent István téri piacra. Másnak a krumplis lángos meg a görögdinnyehegyek maradtak meg az emlékezetében. Volt, aki középiskolás korában Zsiguli-emblémát vett itt 200 forintért, merthogy ócskapiacként is működött a hely.
  • Akadt, aki arra is emlékezett, hogy a savanyú káposztát egy orosz bácsi árulta. Meg is jegyezte egy hozzászóló, akkor még jöttek mindenfelől, oroszok, lengyelek, jugók, románok. Aztán eltűntek az árusok, eltűnt a piac, a teret pedig felújították.
Csendélet feketén-fehéren

Sz. C. Sz.
(fotók: Szegedi emlékkereső, kitervezte.hu)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet Szegedi emlékkereső Szegedi Tükör Szent István tér

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés