Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 16. 11:47

Miért nem bízom a kínai vakcinában? – Bódi György olvasói levele


Hirdetés

Előrebocsátom: már a címben foglalt kérdés feltevéséért is szégyellem magamat! Az 1990-es években egy egyetemi továbbképzésen hallgattam sinológiát a nagyszerű Fendler Károly előadásában. Fendler tanár úr (az ELTE koreai tanszékének docenseként halt meg 2013-ban) orientalistaként és Korea-kutatóként az egyik legelismertebb Ázsia-kutató volt, zseniális előadó, aki nemcsak az elméletet ismerte, hanem mint egykori koreai magyar diplomata gyakorlati példákkal is bizonyította ismereteit, és tette meggyőzővé előadásait. (Számos könyvet is publikált a témában Faludi Péter írói álnéven, amelyek ma is alapirodalomnak számítanak.) Ő tanította meg velünk azt is, hogy a kínai írásjelekkel leírt Kína jelentése a világ közepe. Merthogy Kína az 1800-as években lezajlott ipari forradalomig a világ első számú gazdasági és tudományos hatalma volt, ahol sok mindent fedeztek fel, például a puskaport és a porcelánt, de világelső volt az emberi gyógyászatban is.

Fendler tanár úr akkor, 1993-ban azt jósolta, hogy a 2020-as években Kína visszaszerzi világhegemóniáját, és ismét az első számú gazdasági és tudományos hatalom lesz.

Akkor – minden tiszteletünk ellenére – azt gondoltuk, hogy a tanár úr csak a térség iránti elfogultság miatt mondja ezt nekünk... Persze akkor sem a demokrácia őshazájaként írta le Kínát, hiszen – ahogyan mondta – egy tíz Európa nagyságú országban csak vaskézzel lehet fenntartani a központi hatalmat, és egyébként is Kína története a centrifugális és centripetális erők harcának története, mert Belső-Mandzsúria mindig is nagyon távol lesz a keleti partoktól...

Fendler tanár úr tanítása szerint minden okom meglenne, hogy ne kételkedjek a kínai tudomány eredményeiben.

És most miért nem hiszek benne?

Valószínű, hogy azért, mert nem Fendler tanár úr mondja, akinek felkészültségét tiszteltem és becsültem, és soha nem kételkedtem abban, amit mondott. Ma pedig egy velejéig romlott és hazug hatalom akarja velem elhitetni a kínai vakcina hatékonyságát. Egy olyan propaganda-gépezet, amelyik

  • hazudik az Európai Unióról,
  • hazudik Soros Györgyről,
  • hazudik a napjainkban Washingtonban történtekről,
  • hazudik a magánnyugdíj-pénztárakról (a napokban derült ki, hogy az ottmaradtak befektetései megduplázódtak, míg a Fidesz-kormány által „megmentett” 3 milliárd forint eltűnt az államháztartás bugyraiban),
  • hazudik az inflációról, a munkanélküliségről, az egyetemek közpénzből történő magánalapítvánnyá alakításáról, a Színház-és Filmművészeti Egyetemről, Budapestről és az ellenzéki vezetésű nagyvárosok kivéreztetéséről,

miközben a mindennapokban, amit élek, teljesen mást tapasztalok.

És kezdetektől fogva titkolódzik, hazudik a Covid vírus-járványról, és annak következményeiről. Egy abszolút egészségügyi problémából politikai kérdést csinált. Ezt is arra használta fel, hogy a klienseit kitömje, és a miniszterelnököt fényezze. A piaci ár többszöröséért vásároltak „fürkészei és portyászai” 16 ezer lélegeztetőgépet, amelyek egy részéről kiderült, hogy nem is lélegeztetőgép, és hogy ennyi lélegeztetőgépet még a sokkal több áldozatot elszenvedő Olaszország sem tudna hasznosítani, és nincs is hozzá megfelelő számú, ezekhez értő egészségügyi szakdolgozó.

Titkolódzik és hazudik az egyes városok adatairól, politikai támadásra használja fel azt a körülményt, hogy egy nagyszámú, együtt élő idős populációban (az idősotthonokban) a vírus gyorsabban terjed és nagyobb a halálozási arány („Karácsony Gergely alkalmatlan a főváros vezetésére”). Azt hazudja, hogy egy Fradi meccsre beengedett többezres szurkolótáborban nem isznak, a koncerteken pedig igen. A Fradi-szurkolók betartják a szociális távolságot, a koncertközönség pedig nem. Az országos tisztifőorvos – a járványügy első számú felelőse – egyik nap azt mondja, hogy a maszkviselés egyenesen káros, majd néhány hét múlva maszkviselésre buzdít. A miniszterelnök délelőtt azt mondja, hogy nem zárjuk be az iskolákat, és a tanárokat csak fizetés nélküli szabadságra lehetne küldeni, este pedig másnaptól bezáratja az iskolákat.

Miért is nem bízom a kínai vakcinában?

  • Mert egy kommunista diktatúrából származik, ahol a kezdetekkor még azt is letagadták, hogy Vuhanban egy új típusú vírus szedi áldozatait.
  • Mert úgy dicséri a kínai vakcinát a magyar kormányzat, élén a miniszterelnökkel és a külgazdasági- és külügyminiszterrel (aki egy általuk közpénzből kitömött milliárdos luxusjachtján üdül családostól az Adrián – ennél kevesebbért buktak le politikusok a műveltebb világban, de ehhez semmi közünk, mert ez magánélet része), hogy közben folyamatosan blamálják az Európai Uniót.
  • Hogy a közelmúltban a Pfizer-vakcináról még úgy beszélt a miniszterelnök, mint ami jelentős részben magyar, amiben benne van a magyar ész egy kisújszállási magyar „asszonyság” részéről, ma meg már csak úgy emlegeti a reggeli rádiós szózatában, hogy a „brüsszeli vakcina”. (Az ő népe már tudja, hogy ami brüsszeli, az csak sorosista, liberális szenny lehet, amellyel csak lemérgezik a magyar lakosságot.)

Azzal érvel, hogy ha engedélyezik a kínai vakcinát, akkor talán a nyár előtt visszakapjuk az életünket, és más hírek szerint Szijjártó Péter máris rendelt kétmilliót ebből. Kettőmilliót, miközben százezer vakcina beadását is átláthatatlanul, ellentmondásokkal teli, követhetetlenül teljesítettek, és erről is diadaljelentést adnak ki. Mert ez a kormány nem hazudik, nem lop, mindent fantasztikusan jól csinál, csak közben az ország megy egyre lejjebb (persze csak a hazug brüsszeli statisztikák szerint). Ha meg nem kell a kínai vakcina, akkor még az ősszel sem lesz itt semmi szabad mozgás, maradnak a korlátozások. Szóval semmi különös, csak a szokásos Fidesz-mantra!

Lehet, hogy nem is a kínai vakcinában nem bízom, hanem a magyar kormányban?

Amelyik eddig mindenben átvert és becsapott. Nem kívánok semmi rosszat a Fidesz-hívő honfitársaimnak, csak annyit: a miniszterelnökkel és Szijjártó Péterrel az élen oltassák be ők magukat a kínai vakcinával, nekem jó lesz az a vacak brüsszeli is...

Bódi György

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bódi György járvány Kína koronavírus olvasói levél pandémia vakcina védőoltás világjárvány

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés