Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • A kommunista bűnök és az elmaradt bűnhődések újszerű ábrázolása – Bak Róbert ajánlja Szergej Lebegyev Debütáns című kötetét
Művház 2021. január 16. 10:52

A kommunista bűnök és az elmaradt bűnhődések újszerű ábrázolása – Bak Róbert ajánlja Szergej Lebegyev Debütáns című kötetét


Hirdetés

A mai orosz irodalom (is) hemzseg a nagyobbnál nagyobb tehetségektől és befutott sztáríróktól – elég ha csak Viktor Pelevint, Vlagyimir Szorokint, Zahar Prilépint, Tatyjana Tolsztaját vagy éppen Roman Szencsint említenem –, így minden bizonnyal nem a legegyszerűbb dolog labdába rúgni mellettük egy fiatal szerzőnek, ám úgy tűnik (legalábbis a külföldi oldalak híradásai szerint), hogy az idén negyvenéves Szergej Lebegyevnek sikerült berobbanni nemcsak az orosz, de bizonyos mértékig a kortárs világirodalomba is a 2011 óta kiadott öt regényével.

Idehaza nem meglepő módon a Helikon a legújabbal, a 2020-as Debütánssal kezdte meg a Lebegyev-életmű kiadását. Ha elöljáróban meg kellene mondanom, hogy milyen a szláv szerző stílusa, akkor röviden azt tudnám válaszolni: furcsa, szigorú, távolságtartó és rideg.

A Debütáns megjelentetése már csak azért sem lehet teljesen koncepció nélküli a kiadó részéről, mivel egy hihetetlenül aktuális témát dolgoz fel, mégpedig egy orosz titkosszolgálatok által végrehajtott mérgezési kísérletet.

(fotó: Helikon Kiadó Facebook-oldala)

A szöveg felszíne gyakorlatilag egy thrilleré: az arcnélküli hatalom úgy dönt, hogy az egykori szovjet kémikusnak, az évtizedek óta Nyugaton élő Kalityin professzornak meg kell halnia, nehogy segíteni tudjon egy politikai gyilkossággal kapcsolatban indított nyomozásban, ezért utána küldenek két kőkemény és tapasztalt ügynököt, hogy éppen az általa kifejlesztett, legendás hatékonyságú méreggel, a „címszereplő” Debütánssal végezzenek vele. Ezen a bő háromszáz oldalon váltott szálakon követjük nyomon a két bérgyilkos, illetve az idős tudós útját. Ám persze jóval többről van itt szó, mint egy egyszerű thrillerről. Ugyanis az eleinte kimondottan lassan összeálló szilánkokból és utalásokból nem csak a mai orosz és az egykori szovjet rendszer kritikája rajzolódik ki, de még a náci Harmadik Birodalom sorsa is összekapcsolódik a történetünkkel.

Maguk a leírások is meglehetősen furcsák, mivel Lebegyev végig hihetetlenül távol tartja tőlünk a szereplőit (de még a helyszíneket is csak alig-alig tudjuk beazonosítani). Egyikért sem tudunk izgulni, egyiket sem tudjuk megkedvelni (a professzor egy fokkal sem szimpatikusabb, mint a meggyilkolására készülő ügynökök, sőt), ám talán éppen ettől lesznek kimondottan hihető és valóságos figurák.

Kalityin ugyanis egyáltalán nem egy szent, nem is volt az soha. A visszaemlékezésekből megtudjuk, hogy egy szigorúan titkos és a világtól elzárt telepen (a Szigeten) nőtt fel és töltötte élete java részét, egy olyan helyen, amely az egész orosz történelmet tökéletesen magába sűríti. Az itt élő őslakosokat előbb leigázták, majd kiirtották az orosz hódítók, akik később egy erődített kolostort emeltek, amit aztán a kommunista időkben jócskán lepusztítottak, hogy előbb árvaházat, majd börtönt, végül pedig egy, a külvilág elől elrejtett telepet rendezzenek be, ahol többek között halálra ítélt rabokon kísérleteznek a világ legveszélyesebb vírusaival és mérgeivel.

Kalityin bár sosem válik igazi, hithű kommunistává, de mégis itt érzi egyedül otthon magát, itt találja meg élete célját, és sokáig – több száz ember életét lelkiismeretfurdalás nélkül feláldozva – keresi, kutatja, majd leli meg végül a tökéletes és láthatatlan mérget, a Debütánst, élete egyetlen igazi értelmét.

Lebegyev mindvégig érzékelteti, hogy hiába járunk napjainkban, az (orosz) múlt nem múlt el végleg, továbbra is a mindennapok része. Ugyanazok az erők irányítanak mindent, és ugyanazok a játékszabályok érvényesek, mint korábban, és a szovjet rendszer kisebb-nagyobb bűnösei is javarészt mindent megúsztak, mint ahogy a többek között a csecsen háborúkban szörnyűségeket elkövető két bérgyilkos is, akik azonban bár már az új rendszer gyermekei, de semmiben sem különböznek az előzőéitől.

Szóval a Debütáns furcsa könyv, távolságtartó, alig engedi magához az olvasóját, így persze nehéz is megszeretni, ám egyértelmű, hogy Lebegyev nagy tehetség, és kimondottan egyedin, némileg újszerűen áll a kommunista bűnök és a velük kapcsolatban elmaradt bűnhődés kérdéséhez. Így a hazai irodalombarátoknak azt javaslom, hogy mindenképpen adjanak egy esélyt ennek az új, friss hangnak. Szerintem mindenképpen érdemes.

Bak Róbert

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Bak Róbert irodalom könyv könyvajánló kortárs irodalom Oroszország Szergej Lebegyev
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés