Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Már Leonardo tudta, megéri hermelint festeni – idén a kisragadozó az év emlőse
Színes 2021. január 16. 10:19 Forrás: MTI

Már Leonardo tudta, megéri hermelint festeni – idén a kisragadozó az év emlőse

A hermelint választotta 2021-ben az év emlősének a Vadonleső program, amit az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

Hirdetés

A Vadonleső program hét éve indította útjára az év emlőse kezdeményezést, amelynek keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az adott védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire.

A hermelinről azt írták, hogy állatkertekben, bemutatóhelyeken nem sűrűn lehet találkozni vele, a természetben is meglehetősen ritka, kerüli a településeket és elsősorban szürkület után, éjszaka aktív.

A hermelin a rejtőzködés nagymestere: a nyári – hátán barna, hasán világos – bundáját havas teleken szinte teljes testén hófehérre cseréli, csak a farka vége marad még ekkor is fekete. Mivel az éghajlatváltozás miatt a havas telek egyre ritkábbak és rövidebbek, a téli bundás hermelin megjelenése mára lassan a fehér holló ritkaságával vetekszik.

Leonardo da Vinci: Hölgy hermelinnel (1489/1490) – a Krakkói Nemzeti Múzeum gyűjteményének része. Egyes vélemények szerint, bár a kép címe szerint a hölgy egy hermelint tart a kezében, az állat valójában egy vadászgörény, más vélemények azonban tagadják ezt. A festményt a XVIII. században vásárolta meg a lengyel Czartoryski hercegi család, majd háborús események miatt Párizsba menekítették, ahonnan 1882 után került vissza Lengyelországba. A franciaországi tartózkodás alatt festették át a hátterét kékesszürkéről feketére. A II. világháború elején Berlinbe vitték, majd a háború után került vissza ismét Krakkóba, ahol azóta is a Czartoryski Múzeumban van kiállítva. 2009-ben Magyarországon is bemutatták a Szépművészeti Múzeumban is (wikipédia)

A hermelin kedveli a facsoportokkal tarkított, lehetőleg vízközeli gyepes, füves helyeket, olykor mezőgazdasági művelés alatt álló területeket. Olyan élőhelyfoltokban tud fennmaradni, ahol a művelés nem intenzív: a rágcsáló- és rovarirtó szerekkel, műtrágyával és talajjavító kemikáliákkal erősen kezelt területek alkalmatlanok számára.

Az egész éven át tartó rendezvénysorozat keretében az év emlőséről szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg. Az elmúlt években mintegy tízezer pályamunka – versillusztráció, képregény, videóklip, mese, vers – érkezett különböző korosztályú gyerekektől a Vadonleső program pályázatair.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Agrárminisztérium az év emlőse Herman Ottó Intézet hermelin Leonardo da Vinci Magyar Természettudományi Múzeum Vadonleső program
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés