Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 15. 19:36

Medián: rosszul áll a fiataloknál a Fidesz – így már érthető a 25 éven aluliak adójának elengedése

Akinek nem volt kétsége, hogy miért döntöttek a kormány a 25 éven aluliak személyi jövedelemadó-mentessége mellett, annak a Medián közzétett egy mérési adatot.

Hirdetés

A Medián szerint a 30 éven aluliak csupán 22 százaléka, azaz alig negyede szavazna a Fideszre. Ha ezt az adatot összevetjük Orbán Viktor bejelentésével, akkor nem igazán szorul magyarázatra, hogy miért engedné el a kormány a 25 éven aluliak adóját 2022. január 1-jétől. 

Sokat elárul a Fidesz lehetséges jövőjéről a Medián felmérése

Valószínűleg az sem mellékes, hogy a Jobbik-elnök Jakab Péter még 2019 decebemberében javaslatot tett a 29 éven aluliaknak személyi jövedelemadójának elengedésére. Jakabék akkor lengyel mintára dolgozták ki a javaslatukat, ami 800 ezer munkavállalót érintett volna, és számításaik szerint 40–50 milliárd forintba került volna a költségvetésnek. 

A Fidesz-KDNP természetesen nem támogatta a Jobbik kicsivel több, mint egy éve javasolt könnyítést.

Érdekesség, hogy Orbánék most úgy számolnak, 150 milliárd forintba kerül a 25 éven aluliak adóelengedése. Ők 280 ezren vannak. 

Ha Orbánék 150 milliárdos számítását vesszük alapul, akkor egy 25 éven aluli dolgozóra 536 ezer forint személyi jövedelemadó jut évente, amit ha 15 százaléknak tekintünk, akkor Orbánék több, mint 3 millió 572 ezer forintos éves bruttó bérrel számoltak. Ez havonta 297 ezer forint bruttót jelent átlagban, ami a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint megfelel a 25 éven aluliak bruttó átalgbérének Magyarországon. Csakhogy itt is igaz, mint minden átlagbérszámításnál, hogy ebből nem derül ki a valós kép, a többség a 25 éven aluliaknál is jóval a bruttó 297 ezer forint alatt keres, és csak kevesek jó fizetése húzza fölfelé az átlagot. Ráadásul, úgy néz ki, Orbánék nem számolnak avval sem, hogy a fiataloknál maradó adó egy jókora részét vélhetően elköltik, így a vásárlások után az áfa visszafolyik a költségvetésbe. 

A Jobbik elnöke egy éve egyébként úgy fogalmazott: „Mindenkinek az lenne a jobb, ha ez a pénz nem a korrupt kormány zsebében landol, hanem a fiatal magyar munkavállalók pénztárcájában marad, hogy el tudják kezdeni azt a bizonyos nagybetűs életet”.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Fidesz közvélemény-kutatás Medián
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés