Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Nagy kérdés, hogy megfelel-e a Szegedi Tudományegyetem szabályzatának a hétfői rendkívüli szenátusi ülés
Szegeden 2021. január 15. 18:05

Nagy kérdés, hogy megfelel-e a Szegedi Tudományegyetem szabályzatának a hétfői rendkívüli szenátusi ülés

Rendkívüli szenátusi ülést tart a SZTE hétfőn, ám úgy tűnik, több feltétele hiányzik annak, hogy az ülés megfeleljen az egyetemre vonatkozó szabályzatoknak. A nyilvánosság biztosítása sarkalatos kérdése az ülésnek, de nem az egyetlen, ami kérdéses.

Hirdetés

Az egyetemi modellváltás foglalkoztatja a Szegedi Tudományegyetem megközelítőleg 30 ezer, vele jogviszonyban álló oktatóját, hallgatóját és dolgozóját, amiről hétfőn rendkívüli szenátusi ülés tartanak. A szenátus ülései a szabályzat szerint nyilvánosak az egyetemi polgárok számára, de nem világos, ezt hogyan akarják biztosítani hétfőn.

A nemzeti felsőoktatásról szóló törvény, valamint az SZTE szervezeti és működési szabályzata (SZMSZ) minden részletezés nélkül annyit írt a szenátus üléséről, hogy azok nyilvánosak.

Átolvasva az SZMSZ vészhelyzetre vonatkozó szabályzatát furcsa módon nem tartalmaz semmiféle, az elektronikus úton megtartandó szenátusi ülésekre szóló eljárásrendet. Ez azért is különös, mert tudomásunk szerint az egyetem több kara még tavaly tavasszal módosította a kari SZMSZ-t annak érdekében, hogy a vészhelyzetben kari tanácsülést és vele szavazást tarthasson. Méghozzá online.

Az összegyetemi SZMSZ-ben, ami 2020. december 30-i keltezésű, „a veszélyhelyzet fennállásának időtartamára” szól szövegszerűen semmilyen utalás nincs arra nézve, hogyan kell megtartani egy online szenátusi ülést. Egyszerűen érthetetlen, hogy ez hogyan maradhatott ki a vészhelyzetet szabályozó SZMSZ-ből.

A rendkívüli egyetemi szenátusi ülésről csupán annyit lehet tudni, hogy hétfőn lesz, és online tartják meg. A napirendről semmit nem tudni, noha az SZMSZ ebben úgy rendelkezik: „(…) legalább három munkanappal a szavazás kezdő időpontját megelőzően a napirendet és a döntést megalapozó írásos dokumentációt el kell juttatni a tagok, a fenntartó képviselője számára (…)”

A titkolózás azért is teljességgel érthetetlen, mert egyértelmű, hogy az egyetemi modellváltás lesz, lehet a témája az ülésnek. Egyszerűen semmi más nem indokolhatja a rendkívüli szenátusi ülés összehívását. Tegyük hozzá: a titkolózást sem. Ami a legfontosabb: napirend nélkül nem szabályos meghirdeti szenátusi ülést.

Ha az összegyetemi SZMSZ nem tartalmazza annak leírását, miként kell megtartani az online szenátusi ülést, akkor azt sem tudhatjuk, hogyan lehet biztosítani annak nyilvánosságát.

Az egyetem idevágó szabályzata úgy fogalmaz, hogy a szenátus ülései nyilvánosak. Ez annyit jelent, hogy a szenátus 52 tagján kívül az egyetem bármelyik oktatója, dolgozó és hallgatója (egyetemi polgár) megjelenhet azon alanyi jogon.

Nyilván normál esetben a szenátusi ülések nem váltanak ki általános érdeklődést, de az egyetem tervezett névváltoztatása kapcsán kiderült, hogy az egyetemi közvéleményt adott esetben nagyon is érdekelheti, mi történik az intézmény legfelső döntéshozó testületének ülésén.

Az abban a tárgyban összehívott ülésre hallgatók és oktatók nagy számban mentek el, akiket a járványhelyzetre hivatkozva nem engedtek be a tanácskozásnak helyt adó terembe. Ám mivel kizárásuk szabályellenes lett volna, és ezzel az egyetem vezetése tisztában volt, úgy döntöttek, hogy a nyitva maradnak a rektori hivatal nagytermének ajtai. Így biztosították a nyilvánosságra vonatkozó jogszabályi kötelezettséget.

Mindezt azért idézzük fel, mert a hétfői rendkívüli szenátusi ülés előtt az egyik legfontosabb tisztázandó kérdés: hogyan lehet biztosítani az ülés nyilvánosságát.

A rektori hivatal tájékoztatása szerint

az egyetem belső elektronikai hálózatán, a CooSpace-en lesz elérhető az online ülés, amit ha nyomon szeretné követni bármelyik oktató, hallgató és egyetemi dolgozó, akkor a belépéshez külön kódot és jelszót kell ehhez igényelnie. A benyújtott igényről három személy dönt: a rektor, a kancellár és a gazdasági főigazgató.

Az ügy természetéből az következik, hogy ezt az igényt alighanem pénteken legkésőbb kérvényezni kellett, hogy valaki hétfőn a megfelelő kóddal és jelszóval képes legyen lelépni az egyetem belső elektronikai hálózatába.

Nem világos, hogy a három egyetemi vezetőnek van-e mérlegelési joga, hogy kinek ad hozzáférést – értelemszerűen itt kizárólag a jogosultak köréről beszélünk – a tanácsülés megtekintésére, vagy ezt automatikusan megadják. Ha az utóbbi volna igaz, akkor érthetetlen, miért kell kérvényezni.

Nem tudni, mi történne abban az esetben, ha tömegesen – ezrek vagy tízezrek szeretnék követni a CooSpace-en a tanácsülést, és ennek technikai akadályai volnának. A nyilvánosságra vonatkozó követelményt aligha korlátozhatják technikai akadályok.

Kíváncsian tekintünk a hétfői rendkívüli egyetemi szenátusi ülés elé.

(Fotó: Iványi Aurél)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Tudományegyetem szenátus szenátusi ülés
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés