Hirdetés
Túl a városon 2021. január 15. 15:19

Csak 79,34 százalékban hatékony az a kínai oltás, amiből Orbánék bevásárolnak

Az adat a gyártó Sinopharm pekingi székhelyű leányvállalatától, a Beijing Institute of Biological Products-tól (BIBP) származik, és a Reuters írta meg egy csütörtöki cikkében. Orbán lényegében avval nyomasztja a magyar egészségügyi hatóságot, hogy engedélyezzék a Sinopharm vakcináját.

Hirdetés
Hirdetés

Magyarország megállapodást kötött a kínai Sinopharm vakcina megvásárlásáról – ezt Gulyás Gergely közölte a csütörtöki kormányinfón. Ehhez képest a magyar egészségügyi hatóságok még nem engedélyezték vagy nem közölték, hogy engedélyezték volna a Sinopharm oltását. A Reuters csütörtöki cikkében az is olvasható, hogy Magyarország lenne az első olyan uniós ország, ami elkezdi használni a kínai oltást, ha a magyar hatóságok jóváhagyják.

„Kínai vakcina van, tömegesen is tudunk szerezni. Ezek a csatornák meg vannak nyitva. Már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van”

– ezt már Orbán Viktor mondta a szokásos péntek reggeli Kossuth rádiós interjújában.

Az mindenképp szokatlan, sőt, hatalomtechnikailag is kirívó, hogy a miniszterelnök egy nyilatkozatban helyezi nyomás alá az országa egészségügyi hatóságát egy szakmai kérdésben. Mert nem önmagában a tényközléssel van a gond, az önmagában nem feltétlenül lenne kirívó, hogy „már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van”. Egy olyan országban, ahol a regnáló miniszterelnöknek nincsenek komoly autokratikus hatalomgyakorlási módszerei, ez valóban olvasható lenne tényközlésként.

Magyarország viszont nem ilyen ország. Magyarország autokrácia, ahol szinte minden a miniszterelnök kedvén múlik. De legalábbis a köznek fogalma sincs, hogy mi múlik rajta és mi nem.

Magyarországon, ha Orbán Viktor mond valamit, akkor intézmények vezetőik vigyázzba állnak és többnyire bólogatnak. Ellentmondani nagyon kevesen mernek, aki megteszi, az NER-en kívül találja magát, gazdaságilag légüres térbe kerül, és még örülhet, ha ennyivel megússza.

Orbán a „már csak az kell, hogy a magyar egészségügyi hatóság azt mondja, hogy ez rendben van” kijelentésével elérte, hogy még ha a hatóság jóvá is hagyja a Sinopharm-vakcina használatát, akkor sem mossa le semmi és senki az ügyről: miniszterelnöki nyomására történt.

És mindez miért? Azért, hogy a kormány megelőzze az Orbán Viktor által „brüsszelinek” nevezett vakcina tömeges elterjedését. A „brüsszeli” vakcinák között egyébként ott van a Karikó Katalinnak is köszönhető Pfizer–BioNTech-oltás és a Moderna oltása (mindkettő az mRNS-technológiával készült), ezek 95 százalékos hatékonyságúak. Orbánék célja mégis inkább az, hogy bebizonyítsák, az unió rossz, a Nyugat béna, bezzeg a kelet, az a mi barátunk. Még akkor is, ha a Sinopharm oltása nem éri el a 80 százalékos hatékonyságot.

Félreértés ne essék, nem a kínai vakcinák ellen beszélek. Az ilyesfajta politikai beavatkozás ellen beszélek.

Nagyon nem hiányzott ez most a magyar oltási kedvnek, ami reménytelenül alacsonynak tűnik eddig. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint egyelőre a magyarok csupán 20 százaléka, tehát minden ötödik ember oltatná be magát.

A Napi.hu-nak készített, diplomások körében végzett reprezentatív felmérésből az is kiderül, hogy az amerikai–német Pfizer–BioNTech-féle vakcinát 46 százalék, az amerikai Modernáét 5 százalék, a brit Oxford–Astra Zenecáét 4 százalék adatná be magának. Az orosz oltás 2 százalékon áll, a kínai 1 százalékon, de a megkérdezettek 22 százalékának mindegy, csak engedélyezett legyen, viszont 20 százalék egyikből sem kér.

Tetézi a bajt, hogy a hatóság egyelőre képtelen egyértelmű választ adni: választhatunk-e az oltások közül vagy sem. Nem készült egy normális oltási terv, nincs tájékoztató kampány, nem tudjuk, milyen módon terveznek beoltani több millió embert.

Z

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Gulyás Gergely járvány Kína koronavírus oltás Orbán Viktor vakcina Sinopharm

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés