Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Üzenet a Belvárosi hídon: a VVL - Veritas Virtus Libertas mindent megtesz azért, hogy ne legyen alapítványi fenntartású a Szegedi Tudományegyetem
Szegeden 2021. január 15. 10:13

Üzenet a Belvárosi hídon: a VVL - Veritas Virtus Libertas mindent megtesz azért, hogy ne legyen alapítványi fenntartású a Szegedi Tudományegyetem

Képriport

Hirdetés

A Huszár Mátyás rakparton a klinikák felé tartó autósok reggel egy rövid ideig nemcsak a galambok fagyoskodását figyelhették meg a Belvárosi hídon: a VVL - Veritas Virtus Libertas egyetemi polgári csoport egy hatalmas drapériát feszített ki.

A szegediek figyelmét szerették volna felhívni az egyetem körüli eseményekre ezzel a körülbelül tíz perces akcióval. Ismert a Szegedi Tudományegyetem szenátus hétfőn ülést tart, amelyen az egyetem alapítványi fenntartásúvá alakítása lesz a téma. Az ülés délután három órakor kezdődik. A VVL azt szeretné, ha az egyetem szervezeti és működési szabályzata (szmsz) szerint legyen megtartva a szenátusi ülés:

alanyi jogon minden egyetemi polgár részt vehet a szenátusi üléseken, ha akar. Most a koronavírus-járványra hivatkozva online tartják meg az ülést, és az sem biztos, hogy ez az ülés nyílt lesz.

Kattintsanak fönti képünkre, nézzék meg Szabó Luca galériáját! Kattintsanak fönti képünkre, nézzék meg Szabó Luca fotóit!

A VVL azt mondja, ezt a nyíltságot nem is kellene követelni, ennek így kellene lennie, még sincs így. A hétfői ülésnek a napirendi pontjai péntek reggel még nem voltak nyilvánosak. A VVL azt mondja, egy kiskaput használ ki az egyetem, a meghívóknak kell kötelezően öt munkanappal a szenátusi ülés előtt kimenniük, de a napirendről így nem rendelkezik az szmsz.

A VVL azt tapasztalja, az oktatók és a hallgatók is egyre aktívabbak ebben a kérdésben is, hasonlóan az őszi névváltoztatási szavazáshoz. A közhangulatot eléggé szkeptikusnak írták le a modellváltással kapcsolatosan. A legnagyobb gond szerintük az információhiány: a hallgatói önkormányzat pont úgy nem tájékoztat, mint a karok.

Rovó László rektornak, a szenátusnak, a dékáni kollégiumnak óriási a felelőssége ebben a helyzetben, hiszen ők tárgyalnak, de ők azok, akik fenn is tartják ezt az információhiányos állapotot.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Belvárosi híd Dékáni Kollégium rektor Rovó László Szegedi Tudományegyetem szenátus SZTE VVL - Veritas Virtus Libertas
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés