Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 14. 20:08 Forrás: Szeged Televízió

Nagy problémát okoznak az angol betegek

Nagy veszélyt jelent a koronavírus új, nagyobb fertőzőképességű változatának megjelenése. A mutáns Angliában alakult ki, de ma Európa szinte minden országában jelen van már, nálunk is. Nem okoz súlyosabb tüneteket, mégis jelentősen megemelheti a halálozások számát.

Hirdetés

Az új vírusváltozat London környékén jelent meg, Nagy-Britanniában már ez okozza a fertőzések hetven százalékát. Nem eredményez súlyosabb tüneteket, a vakcinák is minden valószínűség szerint hatásosak lesznek ellene, ám fertőzőképessége mintegy ötven százalékkal nagyobb, mint az alaptípusnak. Megjelenése előtt az angol fertőzési mutató 0,86 volt, egy beteg ennyi másik embert fertőzött meg átlagosan. Az új variáns megjelenésével ez 1,26-ra emelkedett. A fertőzöttség négyzetesen emelkedik. Mivel öt nap a vírusátadás ciklusa, az első ciklusban Hogy ezt pontosan mi okozza, azt még nem tudjuk, de hogy hogyan lehet védekezni ellene, azt igen.

„Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ugyanolyan intézkedések mellett, korlátozások mellett jobban terjed, tehát ha azt akarjuk, hogy az eddigi szinten maradjon a fertőzésszám, szigorítani kell a korlátozásokat” – mondja Kintses Bálint, aki a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban a vírusok mutációját kutatja.

Az angol variáns megjelenését az országos tisztifőorvos jelentette be január 13-án, a Nemzeti Népegészségügyi Központ három ilyen fertőzöttet azonosított. Facebook-oldalán a pécsi Virológiai Laboratórium az írta, hogy az elmúlt napokban ők is több mintában kimutatták az angliai variánst. A mutánst egy speciális PCR-teszttel, vagy genetikai vizsgálattal lehet azonosítani.

Rendkívül veszélyesnek tartja az új vírusvariáns megjelenését a Szegedi Tudományegyetem járványmatematikai csoportja. Annak ellenére, hogy nem okoz súlyosabb tüneteket, ám ha elterjed, a halálozások számát meredeken megemelheti, sokkal inkább, mint egy súlyosabb tüneteket okozó variáns.

„Ha ez a variáns fog terjedni, ez sokkal gyorsabb, exponenciális növekedést jelent, és a növekedés sokkal hevesebb lesz. Prognózisunk szerint egy hónap múlva: a jobban terjedő variáns sokkal több halálesetet okoz, mint egy ugyanúgy terjedő, de veszélyesebb variáns” – figyelmeztet Röst Gergely a járványmatematikai kutatócsoport vezetője, aki kormánytanácsadóként is dolgozik.

A szakemberek most azt tartják a legfontosabbnak, hogy minél hamarabb föltérképezzük, mennyire van jelen nálunk az új variáns és hány embert fertőzött már meg. Nagy különbség, hogy az új variáns már novemberben itt volt, vagy csak év végén került be, és hogy jelenleg néhány százan, vagy már néhány ezren kapták meg.

„Azt láttuk még a nyár folyamán, hogy a behozatalokat követően kell egy olyan két hónap, mire felfutnak a számok, tehát hogyha most történtek az angliai variánssal újabb behozatalok, és ez gyorsabban fertőz, akkor én azt jósolom, hogy ez valószínűleg fel fog futni február hónapban, úgyhogy ilyen szempontból nincsenek jó hírek” – hangsúlyozza Kintses Bálint.

Hasonló prognózist adott minap Angela Merkel. A német kancellár az új mutáns megjelenése kapcsán arra figyelmeztetett, hogy ha nem állítják meg a brit vírust, húsvétra tízszer súlyosabb lehet a járványhelyzet náluk, ezért április elejéig maradhatnak a járvány miatti korlátozások. Mind Röst, mind Kintses ugyanezt jósolja Magyarországon, egyikük sem hiszi, hogy a közeljövőben Magyarországon lazításokat lehet bevezetni, ám mindketten elképzelhetőnek tartják, hogy még a mostani korlátozásokon is szigorítani kell. Az új mutáns magyarországi terjedésér segíti, hogy Nagy-Britannia és Magyarország között nincsenek érvényben utazási korlátozások, és a kormány döntése értelmében repülőjáratok is érkezhetnek hozzánk a szigetországból.

Röst Gergely azt is veszélyesnek tartja, hogy a közvélemény még alig van tudatában a probléma súlyosságának.

Nézzék meg a Szeged Televízió videóját is!

M.T.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: angliai koronavírus-mutáció járvány koronavírus pandémia Röst Gergely Szeged Televízió Szegedi Biológiai Kutatóközpont Szegedi Híradó világjárvány Kintses Bálint
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés