Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. január 14. 19:30

A szegediség változásai: értekezések a város elmúlt 300 évéről

Szeged 2019-ben emlékezett arra, hogy háromszáz éve nyerte vissza szabadságát és függetlenségét. A Móra Ferenc Múzeum akkor ennek kapcsán egy tudományos konferenciát is szervezett. Az ott elhangzott előadások szövegét foglalták most egy kötetbe.

Hirdetés

Szeged a török uralmat követően 1719 májusában kapta meg szabadalomlevelét, ami rögzítette az itt élő polgárok kiváltságait.

A város önállóságának és szabadságának három évszázados jubileumára 2019 májusában a Kluzál téren egy 15 méter átmérőjű óriás tortát állítottak fel, amiben interaktív kiállításon mutatták be Szeged történetének elmúlt három évszázadát.

A szabadtéri tárlat látványos elemeit kétezer munkaóra alatt fejlesztették ki a szakemberek. A tárlatot négy hónap alatt több ezren látták.

Míg a Klauzál téren interaktív, digitális eszközök segítették a múlt megismerését, addig a Fekete házban a város történetét tárgyi emlékekkel is bemutatták egy nagyszabású kiállításon. A hagyományosabb stílusú tárlat 300 évnél messzebbre tekintett vissza: a több ezer éves kelta edényektől egészen napjainkig kísérhették végig Szeged történetét a látogatók.

Ehhez kapcsolódva hirdette meg a Móra Ferenc Múzeum azt a többnapos, tudományos konferenciát, ahol kiváló tudósok tartottak előadásokat Szeged elmúlt három évszázadának történelméről.

A múzeum munkatársai – Hegedűs Anita és Medgyesi Konstantin – által tudományos igénnyel összeállított, nem régiben megjelent kötet egységes szerkezetbe foglalja a konferencián elhangzott tucatnyi előadás szövegét.

Előadások hangzottak el a többi között

  • Szeged társadalmi változásairól,
  • a szegedi és magyar töténelem fontos állomásairól,
  • városunk kulturális, irodalmi életének meghatározó szereplőiről és eseményeiről.

Tanulmányok olvashatók a kötetben

  • Móra Ferenc és Bibó István szegedi munkásságáról,
  • a városkép változásairól,
  • és a vallási tényezők szerepéről Szeged történetében.

A konferencia előadásainak írásos változatát tartalmazó kötetet egyedi, színes illusztrációkkal is kiegészítették a szerkesztők.

„Szeged az egyik legösszetartóbb és legszolidárisabb magyar város. És ez a kivételes összefogás generációról generációra öröklődik. Azt gondolom, szabadságszeretetünk mellett ez a mi közösségünk legfontosabb értéke, amely végigkíséri történelmünket is. És ez az, amely közös múltunk viharos eseményein mindig átsegített minket. Mert kétségtelen, számos olyan történés volt ebben a három évszázadban, mely gyökeres változásokat hozott városunk életében. Háborúk, forradalmak törtek ki, tűzvész és árvíz sújtotta Szegedet, de a város valahogy mindig túlélte a megrázkódtatásokat és megerősödve került ki a veszeségekből”

– írja a kötet előszavában Botka László polgármester.

Az elmúlt három évszad történelmi eseményei és társadalmi változásai fontos tanulsággal szolgálhatnak mindannyiunknak. Ezért a kötetet nemcsak a kutatók, de minden szegedi és a város múltja iránt érdeklődő is haszonnal forgathatja.

A szegediség változásai a Móra Ferenc Múzeumban lesz kapható azt követően, hogy az intézmény a járvány elvonulása után ismét kinyithat.

rag

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: előadás konferencia könyvajánló Móra Ferenc Múzeum Szeged 300
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés