Szegeden 2021. január 14. 09:27

Olvasói levél: vakcinavakítás magyar módra

Alanya vagyok feleségemmel együtt (mindketten 72 évesek vagyunk) a magyarországi koronavírus elleni vakcinaoltás tragikomédiájának. Ráadásul azok közé tartozunk, akiket nem kell győzködni a vakcina szükségességéről, hanem szeretnénk minél hamarabb megkapni (tudom, majd ha sorra kerülünk a Sorra kerülési törvény szerint – ahogyan mindenki más!).

Hirdetés
Hirdetés

Lehet, hogy ezzel az olvasói levéllel végleg kizárom magunkat a vakcinaoltásból, de a történetünket – mert nem egyedi, hanem most már tudom, hogy általános – akkor is megírom!

1. Mint XXI. századi írástudó a regisztrációs portálon regisztráltam magamat a megadott adatokat kitöltve – még azt is bejelölve, hogy „Kapcsolatban kívánok maradni Magyarország Kormányával”. Ezzel, mint a regisztrációs lap utolsó kisbetűs sora tartalmazza, ahhoz is hozzájárultam, hogy adataimat” a Miniszterelnöki Kabinetiroda hozzájárulásom visszavonásáig kezelje, és a jövőben kapcsolatot tartson Önnel”. Ezt ugyan nem értettem, hogy mit keres ebben a folyamatban a Miniszterelnöki Kabinetiroda (amely a kormányzati kommunikáció felelőse, és nem az egészségügyé), de ha az én befizetett adóimból és járulékaimból fenntartott állami szervezet kapcsolatot akar velem tartani, vagy szolgálni akar engem, akkor miért ne járuljak hozzá? Elvégre nem Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója kérte az adataimat, hanem olyan köztisztviselők, akik esküjükben fogadták, hogy a köz szolgálatában, pártpolitikai befolyástól mentesen végzik napi munkájukat!

2. Ezt követőn akartam regisztrálni a feleségemet is. Kitöltöttem a regisztrációs lap adatait, majd „küldés” menü. A generált válasz azonnal megérkezett: „erről az e-mail címről már regisztráltak”. Tehát a feleségem regisztrációját nem fogadták be. Levél a koronavirus@1818.hu hivatalos honlapra a problémáról. Válasz: „Igen, így van, egy e-mail címről egy regisztrációt lehet beadni, a rendszer ezt tudja. De ott van a papír alapú regisztrációs lap, regisztráljon a felesége azon.” Kérdés: egyetlen kormányközeli informatikust nem találtak, aki – jó pénzért! – egy olyan honlapot tudott volna csinálni, amelyre egy e-mail címről többen is regisztrálhatnak? Mondjuk, egy idősotthon 110 lakóját? Nekik is külön-külön e-mail cím kell, vagy 110 regisztrációs papírlap? Környezetvédelem, erdő irtás smafu? Postai tolongás nem vírus veszélyes? Postaköltségre dögivel van pénz, elvégre mi fizetjük? Ez a magyar kormányzat mai tudása a XXI. században?

3. Csináltam gyorsan egy e-mail címet a feleségemnek, és arról regisztráltam. Befogadták. Legalábbis ezt hiszem.

4. Ugyanis egyikőnknek sem jött semmiféle hivatalos értesítés arról, hogy tényleg sikeres a regisztrációnk! Elektronikus levél a koronavirus@1818.hu hivatalos honlapnak, hogy sikeresen regisztráltunk-e? Udvarias válasz: nem tudják, mert az adatokat a Miniszterelnöki Kabinetiroda kezeli, forduljak hozzájuk bizalommal. Mit csinálnak? Rogán Antalék gyűjtik, hogy ki regisztrál, ki akar korona vírus elleni vakcina oltást?

5. Elektronikus levél a Miniszterelnöki Kabinetirodának: sikeres-e a koronavírus elleni vakcina beadását kérő regisztrációnk?

6. Válasz semmi. Pedig ők kérdezték, hogy akarok-e velük a jövőben is kapcsolatban maradni? Úgy látszik, hogy ők csak akkor akarnak, ha ők akarják, ha én akarom, akkor nem! Az eddig leírtak teljes dokumentációja letagadhatatlanul a birtokomban van. Papírra is kinyomtattam, nehogy az elektronikus levelezést valakik töröljék! Ekkora a bizalom egymásban. Nem én vagyok az oka: mindent úgy csináltam, ahogyan kérték! Pedig a telefonszámomat is elkérték, küldhetnének sms-t is. Ez a kis magyar vakcinatörténet, pedig még csak az elején, a regisztrációnál tartunk...

7. Eközben ma Szíjjártó Péter három különböző helyen és alkalommal mondta el, hogy azért nem oltanak eleget, mert az Európai Unió nem szállít, pedig minden kurvára meg van szervezve! Ezért kell e kínai vakcina! Ott van úton-útfélen az óriásplakátokon: Minden élet számít! Tessék mondani: ki hazudik? Tessék mondani: ez a probléma nem érinti a Fidesz-hívők családtagjait? Tessék mondani: hány emberélet kell még ahhoz, hogy rájöjjünk mindannyian, hogy ez a kormányzat a vakításon és a pénzlenyúláson kívül semmihez sem ért?!

Befejezésül egy adalék történet: egy baráti család gyereke (aki belga–magyar kettős állampolgár, egyébként magyarnak született) tegnapelőtt utazott vissza kalandos körülmények között, Frankfurton át Brüsszelbe. A brüsszeli repülőtéren ingyenes covid-teszttel és karanténba utasítással fogadták. Ma megkapta az első covid-teszt eredményét és a második ingyenes covid-teszt időpontját. És megkapta a koronavírus elleni vakcina oltásra való berendelés időpontját is. Ez Belgium. Mindnyájan menjünk Belgiumba? És Erdős Virág verssorával mondva: ezt is vigyük el magunkkal?

név és cím a szerkesztőségben

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus olvasói levél pandémia vakcina védőoltás világjárvány