Túl a városon 2021. január 13. 23:01

Szóljanak már a Fitch hitelminősítőnek, hogy Magyarországnak nem segít Brüsszel!

Merthogy kiadtak egy elemzést, miszerint jelentősen gyorsítja a közép-európai EU-gazdaságok – köztük Magyarország – kilábalását az Európai Unió helyreállítási alapja.

Hirdetés
Hirdetés

Ez viszont így nem annyira illeszkedik a kormányzati kommunikációs stratégiába, miszerint Brüsszel lassú és nem segít semmiben.

A Fitch szerint különösen jövőre – áll a Fitch Ratings szerdán Londonban ismertetett tanulmányában. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint az országcsoporton belül 2022-ben a magyar hazai össztermék (GDP) növekszik a leggyorsabb ütemben.

A Fitch elemzői kiemelik, hogy a tizenegy közép- és kelet-európai uniós tagállam mindegyike a Next Generation EU néven meghirdetett 750 milliárd eurós helyreállítási alap térítésmentes juttatásainak nettó kedvezményezettje lesz, emellett ezek a gazdaságok új, olcsó hitelekhez is hozzájutnak a program keretében.

A Fitch Ratings modellszámításai arra vallanak, hogy a hazai össztermék reálértékével súlyozott átlagos regionális növekedési ütem 2021-ben 3,8 százalék, jövőre 5,5 százalék lesz.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helyreállítási alap Next Generation koronavírus válság