• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Demokratikus Koalíció: fideszes pártkatonákkal töltik fel a magánkézbe adott egyetemeket
Szegeden 2021. január 13. 16:52

Demokratikus Koalíció: fideszes pártkatonákkal töltik fel a magánkézbe adott egyetemeket

Bárki bármit mond, az állami fenntartású egyetemek magánkézbe adása folyik, és ennek kapcsán a politikai nyomulás egyértelmű: fideszes párkatonákkal töltik fel a leendő irányító testületeket.

Hirdetés
Hirdetés

Mindezt Arató Gergely, a Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, oktatáspolitikusa jelentette ki szerdán a Szegedi Tudományegyetem rektori hivatala előtt, Binszki József helyi DK-s önkormányzati képviselővel megtartott közös sajtótájékoztatóján.

Amennyiben alapítványi egyetemmé szervezik át az SZTE-t, hasonlóan más hazai felsőoktatási intézményekhez, akkor az azokat irányító alapítványi kuratóriumok demokratikus kontroll nélkül maradnak. Arató Gergely mindezt azzal egészítette ki: a tervezett átszervezés éppen az egyetemi autonómiát szüntetné meg.

A szegedi egyetem az egykori kultuszminiszter, Klebelsberg Kunó felsőoktatást célzó politikájának és tevékenységének egyik zászlóshajója, amit a jelenlegi kormányzat éppen lerombolni készül – fogalmazott a politikus, aki cáfolta azt az alapítványi egyetemi átszervezés kapcsán gyakran előkerülő érvet, hogy így több uniós forráshoz és állami pénzhez juthatna a magyarországi felsőoktatás.

Ahhoz, hogy több fejlesztési pénz kerüljön az egyetemekhez, nincs szükség átszervezésre. Ez egyszerre igaz a brüsszeli és a budapesti pénzekre is – magyarázta az állítását Arató Gergely, aki úgy látta: nyilvánvaló a politikai nyomulás a kormánypárt részéről ebben az ügyben. Ezt bizonyítja, hogy fideszes pártkatonákkal akarják feltölteni az alapítványi egyetemek kuratóriumait.

A SZTE kapcsán ilyen összefüggésben eddig a legutóbbi önkormányzati választáson a polgármesterségért induló, a Fidesz támogatását élvező helybeli nagyvállalkozó, miniszteri biztos Nemesi Pál és az Orbán-kormány tárca nélküli minisztere, Novák Katalin neve hangzott el, ami legalábbis nem mond ellent az ellenzéki képviselő szavainak.

A Színház és Filmművészeti Egyetem példája Arató szerint azt bizonyítja, hogy az előzetesen hangoztatott garanciák és biztosítékok semmit sem érnek, mert az intézményt irányító kuratórium bármit megtehet. Ilyen esetekben a kormány mossa a kezeit, és úgy tesz, mintha maga semmiről nem tehetne.

Szerinte semmi szükség az alapítványi egyetemekre Magyarországon, helyette az állami fenntartásúakat kellene a jelenleginél alkalmasabbá tenni arra, hogy megfeleljenek a kor kihívásainak.

Meg kell akadályozni, hogy fideszes agymosodákká váljanak a hazai egyetemek – vette át a szót Binszki József, szegedi önkormányzati képviselő, aki az SZTE dolgozóira váró legnagyobb veszélyt abban látta, hogy az alapítványi működés esetén elvesztenék közalkalmazotti státuszukat.

Nagy veszély a hazai egyetemi élet számára, hogy amennyiben a 2022-es országgyűlési választásokat a Fidesz elvesztené, a hatalmát továbbra is fenntarthatná a felsőoktatási intézményekben, és az egyházi iskolához hasonlóan a saját ideológiai nevelését fogja előtérbe helyezni a szabad gondolkodás helyett – fűzte tovább szavait Binszki József.

Szerinte a piacképes tudást nem attól kell várni, hogy fideszes pártkatonák ülnek az egyetemek irányító kuratóriumokban. Szabad, önálló, magyar egyetemek szükségességéről beszélt a helyi politikus.

Tényleg több pénzt hozna az alapítványi működés?

Kérdésre válaszolva Arató Gergely azt mondta: az a baj, hogy pénzügyi ígéretekkel kényszerítik bele az egyetemeket a modellváltásba. Ugyanakkor azzal fenyegetik azokat, hogy ellenkező esetben csökken az állami támogatás. Ezt nevezik zsarolásnak – nyomatékosított a politikus.

Miért vált sürgetővé az állami egyetemek alapítványi egyetemmé alakítása, különösen azok után az SZTE vezetése az elmúlt egy évben többször is cáfolta, hogy ez napirenden volna – tettük fel a kérdést a DK oktatáspolitikusának. Kaptak egy visszautasíthatatlan ajánlatot, mint a Keresztapa című filmben – válaszolta Arató Gergely. Ezzel kapcsolatban hozzátette, az nem szabad döntése egy egyetemnek, ha tudja, hogy csak akkor kap pénzt vagy pluszforrást, amennyiben az átszervezés során a kormány szája íze szerint hozz döntést.

Az Európai Unió nem tesz különbséget a pályázataiban, hogy az elnyerhető összegeket állami vagy alapítványi egyetem használja-e fel. Ha létezne ilyen különbség, akkor az egyik legfontosabb uniós alapelvnek, a diszkrimináció tilalmának mondanának ellent – válaszolt Arató a következő kérdésünkre. Teljesen hamis az az érv, hogy uniós pályázatokon az alapítványi egyetemek kedvezőbb helyzetbe lennének, mint az államiak. Brüsszel ugyanis tevékenységet támogat, nem pedig fenntartót.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Arató Gergely Binszki József Szegedi Tudományegyetem SZTE