Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Szegedi Tudományegyetem: szenátusi ülést hívhattak össze hétfőre, egyelőre nem közölték a napirendet
Szegeden 2021. január 13. 15:54

Szegedi Tudományegyetem: szenátusi ülést hívhattak össze hétfőre, egyelőre nem közölték a napirendet

Ritkán hívnak össze szenátusi ülést a tárgyalandó ügyek megnevezése nélkül. A Veritas Virtus Libertas csoport úgy tudja, pénteken vagy szombaton közölheti az egyetem vezetése, miről lesz szó.

Hirdetés

A január 18-i lehetséges szenátusi ülésről a Veritas Virtus Libertas csoport számolt be, saját információjukra hivatkozva. Fontos megjegyezni, az információt a Szegedi Tudományegyetem egyelőre nem erősítette meg. Azt is a Veritas Virtus Libertas csoporttól lehet tudni, hogy vélhetően csak pénteken vagy szombaton közlik a szenátus tagjaival, mi lesz az ülés napirendje. 

Ez az eljárás egészen szokatlan az egyetem esetében, de az ilyesfajta ügyintézés a sajtó számára nem ismeretlen. Például a kormány rendre péntek éjfélkor jelenteti meg a várhatóan nagyobb port kavaró döntéseket tartalmazó Magyar Közlönyöket, így a hétvége némileg tompítani tudja a hatásukat. Nem zárható ki, ez állhat amögött, hogy csak pénteken vagy szombaton közli az egyetem a szenátus tagjaival, miről szólna a hétfői ülés.

Veritas Virtus Libertas csoport közleményében arra hívja föl a figyelmet, hogy a szervezeti és működési szabályzat szerint „a Szenátus ülései nyilvánosak az egyetemi polgárok számára”. A csoport minden egyetemi polgárt arra biztat, hogy éljen ezen jogával.

Felszólítják továbbá az egyetem vezetését, a szervezeti és működési szabályzat szerint járjon el, és biztosítsa a szenátusi ülés nyilvánosságát valamennyi egyetemi polgár számára.

A modellváltással kapcsolatban azt követelik, hogy bármiféle döntés csak teljes átláthatóság mellett, az egyetemi polgárok bevonásával szülessen.

Veszélyekre hívják föl a figyelmet a szegedi egyetem működésének átalakítása kapcsán, ezért akar garanciákat a Veritas Virtus Libertas csoport. A csoport vasárnapi közleményében leszögezte, elkötelezettek az egyetemi autonómia megóvása mellett, és meg kívánják őrizni a Szegedi Tudományegyetem eszmeiségét is, ezért csak garanciákkal támogatják a modellváltást.

(Fotó: Szegedi Tudományegyetem)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Szegedi Tudományegyetem VVL - Veritas Virtus Libertas szenátus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés