• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • A Fidesz bebetonozását szolgálja az SZTE alapítványi egyetemmé történő átalakítása?
Szegeden 2021. január 12. 19:45

A Fidesz bebetonozását szolgálja az SZTE alapítványi egyetemmé történő átalakítása?

Egyre több részlet szivárog ki az egyetem legfelső döntéshozó fórumairól, hogy miként szeretnék átalakítani alapítványi fenntartásúvá az SZTE-t. A legnagyobb kérdés sokak szerint az: miért lehet erre szükség.

Hirdetés
Hirdetés

Az egyetemi szóhasználatban következetesen modellváltásnak nevezik az államiból az alapítványi működésbe adást. Ennek kapcsán úgy értesültünk, hogy a Dékáni Kollégium felhatalmazást adott az egyetem vezetésének, hogy az erről szóló tárgyalásokat megkezdje.

Vagyis nem eldöntött tény egyelőre, hogy alapítványi formában fog működni a helyi egyetem, ám ennek valószínűsége óriási. Tudomásunk szerint a Dékáni Kollégium kényszerhelyzetben volt, amikor engedélyt adott a tárgyalásokra a rektornak és a kancellárnak. Ennek hátterében az áll, hogy az egyetem vezetői ennek hiányában is tárgyalhattak volna.

Az egyetem vezetői 130 milliárd forintból álló fejlesztési elképzelést mutattak be a dékánoknak. Nem teljesen világos, hogy ez akkor valósulhatna meg Szegeden, amennyiben alapítványi működésre állna át az SZTE, vagy a fejlesztési tervek függetlenek a modellváltástól. Hajlunk arra a megközelítésre, hogy valószínűleg az előbbi esetre volna érvényes. Az egyetemi oktatók meggyőzésében bizonyára fontos szerepet játszhat az anyagi előnyök hangsúlyozása, ami leginkább feltételezés részünkről.

A nagy számokból nem volt hiány a Dékáni Kollégium ülésén, ahol egyebek mellett elhangzott, hogy az elkövetkező években a magyarországi egyetemek fejlesztésére megközelítőleg 1200 milliárd forint jutna – nem elírás ez az összeg.

A karok vezetőit egyebekben arról is tájékoztatták, hogy az egyetem vezetői tárgyaltak Palkovics Lászlóval, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével, aki állítólag ígértet tett arra, hogy az egyetemi autonómia és a szenátus jogköre változatlan marad. A miniszter a hírek szerint azt is garantálta, hogy az alapítványi formában működő egyetem kuratóriumába a szegedi egyetemhez kötődő tagokat választanak.

Újdonság, hogy a korábban megnevezett kuratóriumi tag, Nemesi Pál kormánybiztos és Novák Katalin tárca nélküli miniszter mellett elhangzott a korábbi SZTE-rektor, Szabó Gábor neve is. Arra többen felhívták a figyelmünket, hogy sem Nemesi Pálnak, sem Novák Katalinnak nincs semmiféle szakmai képzettsége az egyetemműködtetésre vonatkozóan.

Palkovics Lászlónak a kuratóriumi tagok kiválasztására tett ígéretét gyöngíti az a tény, hogy a 444.hu-n megjelent, miniszteri lemondásával kapcsolatos cikkben konkrétan szerepel, hogy a politikai döntéshozókkal szemben az utóbbi időben rendre alulmaradt az alapítványi egyetemek kuratóriumi tagjainak kiválasztásának folyamatában. A miniszterelnök nem fogadta el a miniszter lemondását, aki így hivatalában maradt.

Úgy tudjuk, hogy a kormányzat garanciát vállalt arra, hogy az SZTE állami támogatása nem csökken a következő tanévtől. Vagyis ugyanakkora nagyságrendű pénzhez jut a központi költségvetésből, mint a jelenleg folyó tanévben. Mivel a tanév során 2 milliárd forintot elvontak az egyetemtől, jelenleg nem világos, hogy a változatlan állami támogatás az elvonás előtti vagy utáni összegre vonatkozik.

Egyértelművé tették a Dékáni Kollégium ülésén azt az eddig is nyilvánvaló tényt, hogy alapítványi működés esetén megszűnne az alkalmazottak közalkalmazotti státusza. Ennek a munkavállalók szempontjából leghátrányosabb következménye az volna, hogy rendkívül könnyen felmondhatnak nekik. Ugyanakkor az is igaz lehet, hogy emelkedhetnek a fizetések, mivel nem volna többet érvényes az eddig alkalmazott bértábla.

Egyre jobban kirajzolódik, hogy a kormányzat miért erőlteti a jelenleg állami fenntartású egyetemek alapítványi működtetésre való átállását. A kulcs az Alaptörvény kilencedik módosításában kereshető, amely a közfeladatokat ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szól. Ez a jogszabály egyértelművé teszi, hogy az állam az alapítói jogokat az egyetemek esetében az alapítványi kuratóriumának adja át.

Ezzel lényegében kikerül az állami fennhatóság alól az alapítványi formában működő egyetem, aminek akkor lehet különös jelentősége a Fidesz szempontjából, ha kormányváltás lenne. Ebben az esetben az általa kinevezett kuratóriumok személyi összetételét és döntéshozatalait nem vagy csak csekély mértékben tudná befolyásolni egy új kabinet.

Egy új kormány dönthet az alapítványi formában működő egyetemek visszaállamosítása mellett, de ez olyan költséges folyamat volna, ami legkevesebb meggondolásra késztetné az ország akkori vezetőit, hogy politikailag ez felvállalható-e.

Sokan úgy látják, hogy a jelenlegi kormány bebetonozásának egyik állomása a felsőoktatás alapítványi működésbe adása. Az állami fenntartás megszűnésével a jelenleginél sokkal korlátozottabb mértékben volna képes a központi kormányzat ellenőrizni a hazai felsőoktatás működését.

Könnyen lehet, hogy önmagán túlmutató játszma zajlik a tervezett egyetemi átalakulások kapcsán. Noha a tét már önmagában is nagyon nagy. Egy egyetem és egy egyetemi város esetében különösen.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Dékáni Kollégium felsőoktatás Szegedi Tudományegyetem SZTE