Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. január 12. 15:00

Black Comedy: elkezdték próbálni, bemutató majd

Képriport
Peter Schaffer vígjátékát egy visszatérő rendezőpáros állítja színpadra. Benkó Bence és Fábián Péter most máshogy kezd a darabhoz, mint a Matyi elszabadul esetében. Reméljük, minél hamarabb láthatjuk – a többi előadással együtt.

Hirdetés

– Covidmentes boldog új évet kívánok mindannyiunknak! – ezzel a jókívánsággal kezdődött a Szegedi Nemzeti Színház első idei olvasópróbája. Barnák László igazgató kívánta ezt a jelenlévőknek, aki arról is beszélt, reméli, nem kel eltemetniük az idei évadot, és a tavasz második felében méltó helyére kerülhetnek az előadások. A 39 lépcsőfokot, A padlást, a Blue, a Dido és Aeneas egyelőre befőttnek készült. És a koronavírus-járvány miatt egyelőre befőzésnek indul a Black Comedy is, amit egy visszatérő rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter állít színpadra – korábban a Matyi elszabadul című darabot rendezték.

Barnák László azt is megemlítette, hogy a mostani próbán nem egy olyan kollégája kezdi el a Black Comedyt, akinek ez a darab lenne elvileg az idei harmadik bemutatója, mégsem lehetett még színpadon látni ezeket az előadásokat.

– Nagyon fontos, hogy újradefiniáljuk a színház szerepét, a saját munkánkat, a hétköznapokban elfoglalt szerepünket a koronavírus-járvány alatt. Ha pozitív hozadékát keressünk ennek az időszaknak, az az elmélyült munka lehet, hogy sokkal alaposabban tudunk próbálni, és a zárt ajtók mögött végzett munka meghozza majd a gyümölcsét – mondta Barnák László.

– Akkor én is tósztot mondok – kezdte Fábián Péter köszöntőjét, majd arról beszélt, nagyon nagy élmény volt nekik tavaly a Matyi elszabadul címe darab rendezése. – Akkor az első olvasópróbán nem olvastunk semmit, hiszen a darabból nem volt meg semmi, a szövegkönyv a próbafolyamattal párhuzamosan született meg. Ez a szövegkönyv viszont 1965 óta kész, így zavarban is vagyunk egy kicsit emiatt.

A rendező elmondta, egy ízig-vérig angol vígjátékot kell színpadra vinniük, ami nagyon kompakt, nagyon szigorú, a legkisebb részletek is hihetetlen alapossággal vannak kidolgozva. – Épp ezért nagyon könnyű nem jól megcsinálni. Nagyon sok a csapdahelyzet. Iszonyat nagy koncentrációt igényel a darab, törekszünk arra, hogy miközben lubickolunk a helyzetkomikumokban emberi történeteket is elmeséljünk.

Kattintsanak fönti képünkre, nézzék meg Szabó Luca galériáját!

A darabbal foglalkozik egy dramaturghallgató, Bódi Zsófia is. – A próbafolyamat során dől majd el, mennyit és hogyan kell hozzányúlnunk a darabhoz. Elég sok a kötöttség, de mégis, lehet, hogy egy-egy próba tanulságait leszűrve apróbb változtatások lehetségesek. Nagyon sok mindent kimond a darab, nagyon szorosan vezeti a nézőt. De ma már sokkal intenzívebben nézzük a színházat, sok mindent a nézőkre bíznak a darabok, ez az előadás viszont eredetileg nem ilyen – mondta Bódi Zsófia.

Az biztos, hogy elkezdték az olvasópróbákat. Hogy mikor lehet bemutatni – erre még ma nem lehet válaszolni.

Black Comedy

írta:
Peter Schaffer,
fordította: Szász Imre.

Szereplők
Brindsley Miller:
Ágoston Péter,
Carol Melkett: Menczel Andrea,
Melkett ezredes: Szegezdi Róbert,
Miss Furnival: Borsos Beáta,
Harold Gorringe: Rétfalvi Tamás,
Clea: Csorba Kata,
Schuppazigh: Jakab Tamás,
Georg Bamberge: Somló Gábor.

Alkotók
díszlet:
Szakács Ferenc,
jelmez: Horváth Jenny,
súgó: Almási Gyöngyi,
ügyelő: Zámbó Nikolett,
rendezőasszisztens: Horváth Bettina,
rendezők: Benkó Bence, Fábián Péter.

Shaffer úgy írta meg a darabot, hogy a színpadi világítás mindig a valósággal ellentétes. Sötétben indul az első felvonás, és amikor néhány perc múlva a szereplők áramkimaradást észlelnek, kivilágosodik a színpad. Ez a zseniális trükk a komédia kiapadhatatlan humorforrása.

Brindsley Miller, a fiatal szobrász és kedvese Carol kölcsönvesz a szomszéd Haroldtól – annak engedélye nélkül – néhány értékes, antik bútort, hogy jó benyomást tegyenek a művész munkái iránt érdeklődő milliomos műgyűjtőre és Carol apjára, Melkett ezredesre. Harold azonban váratlanul betoppan – csak úgy, mint Brindsely volt szeretője, Clea. És a sötétben elszabadulnak az indulatok.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Kisszínház olvasópróba Szegedi Nemzeti Színház Ágoston Péter Benkó Bence Black Comedy Borsos Beáta Csorba Kata Fábián Péter Jakab Tamás Menczel Andrea Rétfalvi Tamás Szegezdi Róbert
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés