Művház 2021. január 12. 15:00

Black Comedy: elkezdték próbálni, bemutató majd

Képriport
Peter Schaffer vígjátékát egy visszatérő rendezőpáros állítja színpadra. Benkó Bence és Fábián Péter most máshogy kezd a darabhoz, mint a Matyi elszabadul esetében. Reméljük, minél hamarabb láthatjuk – a többi előadással együtt.

Hirdetés
Hirdetés

– Covidmentes boldog új évet kívánok mindannyiunknak! – ezzel a jókívánsággal kezdődött a Szegedi Nemzeti Színház első idei olvasópróbája. Barnák László igazgató kívánta ezt a jelenlévőknek, aki arról is beszélt, reméli, nem kel eltemetniük az idei évadot, és a tavasz második felében méltó helyére kerülhetnek az előadások. A 39 lépcsőfokot, A padlást, a Blue, a Dido és Aeneas egyelőre befőttnek készült. És a koronavírus-járvány miatt egyelőre befőzésnek indul a Black Comedy is, amit egy visszatérő rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter állít színpadra – korábban a Matyi elszabadul című darabot rendezték.

Barnák László azt is megemlítette, hogy a mostani próbán nem egy olyan kollégája kezdi el a Black Comedyt, akinek ez a darab lenne elvileg az idei harmadik bemutatója, mégsem lehetett még színpadon látni ezeket az előadásokat.

– Nagyon fontos, hogy újradefiniáljuk a színház szerepét, a saját munkánkat, a hétköznapokban elfoglalt szerepünket a koronavírus-járvány alatt. Ha pozitív hozadékát keressünk ennek az időszaknak, az az elmélyült munka lehet, hogy sokkal alaposabban tudunk próbálni, és a zárt ajtók mögött végzett munka meghozza majd a gyümölcsét – mondta Barnák László.

– Akkor én is tósztot mondok – kezdte Fábián Péter köszöntőjét, majd arról beszélt, nagyon nagy élmény volt nekik tavaly a Matyi elszabadul címe darab rendezése. – Akkor az első olvasópróbán nem olvastunk semmit, hiszen a darabból nem volt meg semmi, a szövegkönyv a próbafolyamattal párhuzamosan született meg. Ez a szövegkönyv viszont 1965 óta kész, így zavarban is vagyunk egy kicsit emiatt.

A rendező elmondta, egy ízig-vérig angol vígjátékot kell színpadra vinniük, ami nagyon kompakt, nagyon szigorú, a legkisebb részletek is hihetetlen alapossággal vannak kidolgozva. – Épp ezért nagyon könnyű nem jól megcsinálni. Nagyon sok a csapdahelyzet. Iszonyat nagy koncentrációt igényel a darab, törekszünk arra, hogy miközben lubickolunk a helyzetkomikumokban emberi történeteket is elmeséljünk.

Kattintsanak fönti képünkre, nézzék meg Szabó Luca galériáját!

A darabbal foglalkozik egy dramaturghallgató, Bódi Zsófia is. – A próbafolyamat során dől majd el, mennyit és hogyan kell hozzányúlnunk a darabhoz. Elég sok a kötöttség, de mégis, lehet, hogy egy-egy próba tanulságait leszűrve apróbb változtatások lehetségesek. Nagyon sok mindent kimond a darab, nagyon szorosan vezeti a nézőt. De ma már sokkal intenzívebben nézzük a színházat, sok mindent a nézőkre bíznak a darabok, ez az előadás viszont eredetileg nem ilyen – mondta Bódi Zsófia.

Az biztos, hogy elkezdték az olvasópróbákat. Hogy mikor lehet bemutatni – erre még ma nem lehet válaszolni.

Black Comedy

írta:
Peter Schaffer,
fordította: Szász Imre.

Szereplők
Brindsley Miller:
Ágoston Péter,
Carol Melkett: Menczel Andrea,
Melkett ezredes: Szegezdi Róbert,
Miss Furnival: Borsos Beáta,
Harold Gorringe: Rétfalvi Tamás,
Clea: Csorba Kata,
Schuppazigh: Jakab Tamás,
Georg Bamberge: Somló Gábor.

Alkotók
díszlet:
Szakács Ferenc,
jelmez: Horváth Jenny,
súgó: Almási Gyöngyi,
ügyelő: Zámbó Nikolett,
rendezőasszisztens: Horváth Bettina,
rendezők: Benkó Bence, Fábián Péter.

Shaffer úgy írta meg a darabot, hogy a színpadi világítás mindig a valósággal ellentétes. Sötétben indul az első felvonás, és amikor néhány perc múlva a szereplők áramkimaradást észlelnek, kivilágosodik a színpad. Ez a zseniális trükk a komédia kiapadhatatlan humorforrása.

Brindsley Miller, a fiatal szobrász és kedvese Carol kölcsönvesz a szomszéd Haroldtól – annak engedélye nélkül – néhány értékes, antik bútort, hogy jó benyomást tegyenek a művész munkái iránt érdeklődő milliomos műgyűjtőre és Carol apjára, Melkett ezredesre. Harold azonban váratlanul betoppan – csak úgy, mint Brindsely volt szeretője, Clea. És a sötétben elszabadulnak az indulatok.

Garai Szakács László

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Barnák László Kisszínház olvasópróba Szegedi Nemzeti Színház Ágoston Péter Benkó Bence Black Comedy Borsos Beáta Csorba Kata Fábián Péter Jakab Tamás Menczel Andrea Rétfalvi Tamás Szegezdi Róbert