Hirdetés
Hirdetés
Szegeden 2021. január 11. 18:24

Egyre több mindenhez is ért Nemesi Pál

Korunk mindenese: fideszes, milliárdos vállalkozó, médiatulajdonos, kormánybiztos és leendő egyetemi vezető.

Hirdetés

Már tavaly márciusban tudhatta Nemesi Pál, kormánybiztos lesz belőle. Nem nagyon tudunk másra következtetni, merthogy ekkor nevezték át az egyesületet, ami kiadja Nemesi hírportálját. Végül 2020 szeptemberében nevezte ki Orbán Viktor a Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztosnak a Ferroép Zrt. tulajdonosát, milliárdos építési vállalkozót.

A Fidesz által támogatott, majd 2019 októberében elbukó polgármesterjelölt tehát már tavaly márciusban készülhetett a kinevezésre, mert átnevezte a polgármester-jelölti kampány elején alapított Szabad, Európai Gazdasági Együttműködések a Dél-Alföldön Egyesületet.

Nemesi 2019. augusztus 23-án alapította a szervezetet, amit szeptember 6-án vettek nyilvántartásba a szegedi bíróságon. Az egyesület nem sokkal később – vélhetően a szabad európai gazdasági együttműködések jegyében – ki is adta a Szeged365-öt nevű hírportált, ami azóta is váltig állítja magáról, hogy független.

Egyébként 2019. augusztus 23-án, tehát az egyesület megalakulása napján cikket írtunk arról, hogy Nemesi Pál polgármesterjelölti rajongói oldala nem más, mint Nemesi Pál oldala. Nem rajongói hozták létre, hanem saját maga, és ő fizette a hirdetéseit is – ez egy Facebook-alkalmazásból könnyen kideríthető volt.

Sokkal érdekesebb kérdés, hogy miért kellett a Szabad, Európai Gazdasági Együttműködések a Dél-Alföldön Egyesületet 2020. március 4-én átnevezni Dél-magyarországi Polgári Egyesületre.

Az átnevezés okát nem tudjuk, de vélhetően ahhoz lehetett köze, hogy

Nemesi mégsem akarhatott egy Szabad, Európai Gazdasági Együttműködések a Dél-Alföldön Egyesület nevű szervezet elnökeként Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos lenni.

Mert egyrészt zavaró az egyesület neve és a titulus közötti hasonlóság, másrészt biztosak vagyunk benne, hogy sem a „szabad”, sem az „európai” nem mutat jól az általa elnökölt egyesület nevében, ha a Fidesz-KDNP-kormány embere lesz valakiből.

Mindenesetre Nemesit hivatalosan 2020. szeptember 5-én nevezték ki kormánybiztosnak. Közben több közbeszerzést is nyert a cége, a Ferroép: ő építheti a lézeres kutatóközpont melletti Science Parkot, ami 1 milliárd 791 millió forintból készülhet, dolgozhat a Lezsák-féle lakiteleki népfőiskola Hungarikum Hotelt és a termálfürdőt tartalmazó beruházásán, és ő újíthatja fel a kiszombori Rónay-kápolnát és a körülötte lévő sírkeretet.

A kormánybiztos a kinevezése óta is kiadja a függetlennek mondott hírportálját, csupán a kiadásért felelős egyesület neve változott meg az impresszumban.

Nagyvállalkozás, médiázás és kormánymegbízás mellé jöhet az egyetem?

A Szegeder információi szerint újabb feladat találhatja meg Nemesi Pált. Ha helytállók a találgatások, akkor Novák Katalinnal együtt Nemesi is tagja lehet a Szegedi Tudományegyetemet a jövőben működtető alapítvány kuratóriumának. A szegedi egyetem működésének átalakításáról még nem közöltek konkrétumokat, de a Rovó László rektor és Fendler Judit kancellár vezette egyetem elismerte, tárgyalnak a modellváltás lehetőségéről. Állításuk szerint a legoptimálisabb megoldást választják majd, de a Vertias Virtus Libertas csoport már most garanciákat követel.

Z

(Fotók: Nemesi Pál Facebook-oldala)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapítványi egyetem Ferroép kormánymegbízott Nemesi Pál szeged365 Szegedi Tudományegyetem Dél-alföldi Gazdaságfejlesztési Zóna komplex fejlesztéséért felelős kormánybiztos közbeszerzés milliárdos vállalkozó
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés