Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 11. 15:55

Egyre több országban mondják azt: Fizessenek a gazdagok!

Világszerte egyre több államban merül fel, hogy a koronavírus okozta gazdasági válság kezelésének jó módszere lehet a leggazdagabbak adóterheinek növelése.

Hirdetés

Argentínában és Bolíviában már bevezették, Chilében és Peruban pedig tárgyalnak róla, hogy vagyonadót vessenek ki a leggazdagabb rétegekre – írja a G7. Ennek oka, hogy a járványhelyzet miatt jelentősen megcsappantak az adóbevételek, miközben

a világ 500 leggazdagabb embere 2020-ban 1800 milliárd dollárral növelte a vagyonát – ez az elmúlt 8 évben mért legnagyobb növekedés.

Az Egyesült Államokban vagyonadó bevezetésre vonatkozó javaslatokkal kampányolt két demokrata elnökjelölt, Elizabeth Warren és Bernie Sanders is. Szövetségi szinten egyelőre kevés az esélye, hogy a terveik megvalósuljanak, azonban állami szinten több hasonló kezdeményezés is elindult.

Az Egyesült Királyságban a költségvetési hiány a második világháború óta nem volt ilyen magas, ezért egy bizottság nemrég olyan ideiglenes vagyonadó bevezetését javasolta, ami 500 ezer fontos vagyon felett öt évig évente 1 százalékos kulccsal 260 milliárd fontnyi bevételt eredményezne. Németországban a szociáldemokraták is hasonló tervvel álltak elő.

A vagyonadók kritikusai szerint a gazdagok egészen egyszerűen elköltöznek a magas közterheket kivető országokból, ezért ez nem a legjobb megoldás a költségvetés stabilizálására. Gabriel Zucman és Emmanuel Saez, a két francia közgazdász, akik a Warren- és Sanders-féle javaslat kidolgozásában is részt vettek, mindezt cáfolják. Szerintük, ha megfelelően kidolgozásra kerülnek az adó szabályai, akkor nagyon hatékonyan működne a gazdagok megadóztatása.

Magyarországon is felmerült egy ilyen típusú adó kivetése a járvány okozta válság kezelése érdekében. Botka László egy olyan Nemzeti Szolidaritási Alap felállítását javasolta, amit elsősorban a közbeszerzéseken milliárdokat kaszáló kormányközeli vállalkozók befizetéseiből töltene föl. Ezekből a forrásokból minden magyar állampolgárnak biztosítható lett volna, hogy a járvány alatt is legalább a nettó 110 ezer forintot elérje a havi jövedelme.

A kutatások szerint ezekre a kezdeményezésekre a magyarok nagyon is nyitottak, egy őszi felmérés szerint 88 százalék támogatná a nagyon gazdagok megadóztatását.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó Botka László Botka László programja fizetés gazdasági válság járvány szolidaritás
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés