• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Koronavírus-járvány Magyarországon: több mint 1400 új fertőzött, ebből 42-t Csongrád-Csanád megyében tartanak nyilván
Túl a városon 2021. január 11. 09:03

Koronavírus-járvány Magyarországon: több mint 1400 új fertőzött, ebből 42-t Csongrád-Csanád megyében tartanak nyilván

1419 fővel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 77 beteg.

Hirdetés
Hirdetés
  • 343 ezer 656 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma,
  • elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 10 ezer 725 főre emelkedett,
  • a gyógyultak száma 203 ezer 972,
  • az aktív fertőzöttek száma 128 ezer,
  • 5065 koronavírusos beteget ápolnak kórházban,
  • közülük 367-en vannak lélegeztetőgépen.

A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-jéig érvényben is maradnak.

Csongrád-Csanád megyében 15 ezer 777 hivatalosan nyilvántartott fertőzöttről tudunk, negyvenkettővel emelkedett a számuk.

A kórházi oltópontokon folyamatos az egészségügyi dolgozók oltása és az idősotthonokban is megkezdődött az oltás. A következő vakcinaszállítmány kedden várható. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és február 1-ig érvényben is maradnak.

Eddig három szállítmány Pfizer–BioNTech-vakcina érkezett, amely összesen 79 ezer ember  oltását teszi lehetővé. Jövő kedden pedig újabb 39 ezer ember számára érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek a kórházi oltópontokon időpontért.

Csütörtökön megkezdődött és ezen a hétvégén is tart a nagyobb létszámú idősotthonok lakóinak és dolgozóinak az oltása. A következő hetekben újabb  vakcina-szállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalombahozatali engedélyt.  Így a Pfizer-BioNTech-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is.  A Moderna-vakcinából jövő hét elején várható egy kisebb szállítmány. Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amelyekkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, így mindenképpen érdemes rá regisztrálni. A védőoltásra  már több mint egymillióan regisztráltak.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány koronavírus pandémia vakcina védőoltás világjárvány