• Kezdőlap
  • Hírek
  • Színes
  • Maszkban az élet: szegedi találmány is segít megakadályozni a szemüveg párásodását
Színes 2021. január 10. 20:09

Maszkban az élet: szegedi találmány is segít megakadályozni a szemüveg párásodását

A Partiscum Csillagászati Egyesület és a Kollabor is bemutatott egy-egy páramentesítőt szemüvegeseknek. Az előbbi ráadásul szegedi fejlesztésű.

Hirdetés
Hirdetés

A szegedi Partiscum Csillagászati Egyesület is feltalált egy növényekből előállított műanyagból és akár 3D-nyomtatóval is elkészíthető, apró eszközt, ami segít meggátolni a szemüvegek párásodását. Az egyesület elnöke Illés Tibor, aki korábban sajtófotósként is dolgozott Szegeden, majd a csillagászati egyesület mobil planetáriumával került a hírekbe, most pedig a párátlanítóról, amit feltalált.

Az eszköz lényege, hogy megakadályozza az orron és szájon át kifújt melegebb levegő felfelé áramlását, így a szemüveg nem párásodik be.

Illés Tibor természetesen azt az információt sem tartatta meg magának, hogy az apró eszközt már gyártják, és nagyjából egy kávé árába kerül.

A Délmagyarországnak azt mondta, maga is szemüveges, így megtapasztalhatta, milyen nehéz az élet a maszkban. Azt sem tagadja, hogy a párátlanítóval kívánják pótolni az egyesület kieső bevételeit, mivel a mobil planetárium most nem járja az országot, hanem otthonában vesztegel. Illést Tiboréknak két 3D-nyomtatójuk van, amivel 90 perc alatt 4 páramentesítő hidat tudnak gyártani. Két újabb nyomtató vásárlását tervezik, ezzel már lerövidíthetik a gyártási időt kicsivel több mint 11 percre.

NoPára!

De nem a szegedi egyesület találmánya az egyedüli a páramentesítők piacán. A HVG Tech rovata december közepén írt a magyar Kollaborról, ami ugyancsak 3D-nyomtatással készít páravédőt. Az ötletes névválasztással, NoPára! névre keresztelt eszköz ugyanúgy bio, tehát növényi műanyagból készül, mint a szegedi egyesület terméke.

Igaz, ők már 3 kávé árát kérik a – mi sem hagyjuk ki a nyelvi ziccert – párátlan élményért cserébe.

(Nyitókép forrása: Frank Yvette/Délmagyarország/Bors) 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Illés Tibor páravédő Partiscum Csillagászati Egyesület szemüveg páramentesítő szemüveg párátlanító Kollabor