Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Kétezren kölcsönöztek könyvet két hónap alatt a bezárt Somogyiból: a járvány idején A Szent Johanna gimi a legnépszerűbb olvasmány
Művház 2021. január 10. 11:55

Kétezren kölcsönöztek könyvet két hónap alatt a bezárt Somogyiból: a járvány idején A Szent Johanna gimi a legnépszerűbb olvasmány

Öt hónapot volt zárva a járvány miatt tavaly a Somogyi-könyvtár, az év utolsó két hónapjában mégis több mint kétezren kölcsönöztek olvasnivalót a Könyvtárpontokon keresztül. A többség a megszokottnál is több kötetet visz egyszerre. A könyvtárosok sem pihennek a kulisszák mögött.

Hirdetés

– Ahhoz képest hogy november 11-óta ismét zárva vagyunk átlagosan napi 240 könyvet kölcsönzünk ki a Könyvtárpontokon és a Könyvtárteraszokon. Az erősebb napokon persze ennél sokkal több kötetért jönnek el az olvasóink ide a Dóm térre, vagy valamelyik fiókkönyvtárunkba, ahol az utcán vehetik át az előre megrendelt könyveket – mondta el Sikaláné Sánta Ildikó.

A könyvtár igazgatójától azt is megtudtuk,

tavaly az olvasók a 2019-es „békeévhez” képest harmadannyi könyvet kölcsönöztek, ami nagyon jónak mondható, hiszen 2020-ban 12 hónapból csak hetet volt nyitva a könyvtár, és volt két olyan hónap is, amikor egyáltalán nem lehetett könyvet kölcsönözni.

Kiköltöztek a könyvtárak az utcára

A Somogyi Dóm téri központja és mind a tizenhárom fiókkönyvtára június óta úgynevezett Könyvtárpontokat üzemeltet.

Ezeknek az a lényege, hogy az előzőleg otthonról kiválasztott és online űrlapon, vagy emailben megrendelt könyveket a Dóm téri üvegpalota előtt, illetve mind a tizenhárom fiókkönyvtár előtt a szabadban, meghatározott „nyitva tartási” időben vehetik át az olvasók.

– Tavaly novemberben 13 ezer 577, decemberben pedig 9 ezer 181 kötetet kölcsönöztünk ki, úgy hogy csak pár napot voltunk nyitva november elején. November 11. és december 23. között összesen 2030 olvasónk vitt haza könyveket. Jellemző a pandémiás időszakra, hogy egy-egy ember a megszokottnál is több könyvet visz, átlagosan négy-hét kötetért jönnek el a Könyvtárpontokra. A slágerkönyvek nagyjából ugyanazok, mint a járvány előtti időben, a pandémia nem változtatta meg alapvetően az olvasói érdeklődést.

A megrendelt könyveket a szabadban, meghatározott „nyitva tartási” időben vehetik át az olvasók. (fotó: Iványi Aurél)

Továbbra is minden bizonytalan, de a kulisszák mögött lázas munka folyik

Egyelőre nincs hír arról, mikor nyithat ki újra a Somogyi-könyvtár. Pénteken február elsejéig meghosszabbították a veszélyhelyzeti korlátozásokat, így most az tűnik a legvalószínűbb forgatókönyvnek, hogy januárban már nem nyithatja ki kapuit.

A korlátozások ellenére a kulisszák mögött lázas munka folyik. Míg tavasszal, a veszélyhelyzet idején, sokan otthon végeztek különféle feldolgozói munkát, most minden alkalmazott a bejár a munkahelyére.

– Több esetben azt folytatják most idebent, amit tavasszal otthon elkezdtek. Ilyen az olvasók számára kevésbé látványos, de nagyon fontos munkánk volt az elmúlt időszakban, hogy feldolgoztuk, számítógépre vittük a Szeged betűrendes katalógusunkat. Ebben a városhoz köthető szerzők eddig megjelent cikkei, írásai, tanulmányai szerepelnek, amelyeket korábban 45 katalógusfiókban őriztünk. A jövőben sokkal gyorsabb és szélesebb körű tájékoztatást tudnak majd adni szegedi témákról a könyvtárosok az új rendszer használatával, amit később a világhálón is szeretnénk elérhetővé tenni.

160 ezer könyvet vettek kézbe és ellenőriztek a könyvtárosok

A leltár szóról legtöbbünknek egy bolt vagy nagyáruház jut az eszébe, pedig a könyvtárakban is kötelező, csak itt az elegánsabb állományellenőrzés elnevezést kapta.

– Jogszabály írja elő, hogy bizonyos kötetszám után mikor kell időről-időre ellenőrizni az állományt. A Dóm téren a központi kölcsönzőben legutoljára kilenc éve volt ilyen nagy leltározás, akkor a nyári szünetet meg kellett toldanunk még három héttel, addig zárva voltunk.

A legközelebbi ilyen állományellenőrzést idén kellene megtartani. Mivel a járvány miatt egyébként is zárva voltak a könyvtárak, ezt előre hozták és négy fiókkönyvtárban. A Dóm téri központi kölcsönzőben végeztek is a munkákkal.

– Hétfőtől kezdjük a gyermekkönyvtárban a leltározást, ez azt jelenti, hogy az idén emiatt nem kell majd nyáron három hétre bezárnunk.

A munka nagyságát mi sem jelzi jobban, mint az, hogy az elmúlt hetekben 160 ezer könyvet vettek kézbe a könyvtárosok és részletesen ellenőrizték a kötetek adatait, mielőtt visszatették a helyükre.

A bezárt könyvtárban is lázas munka zajlik: 160 ezer könyvet ellenőriztek eddig a könyvtárosok

– Természetesen a megszokott napi rutinmunkákat is el kellett végeznünk, folyamatos a könyvrendelés, az új könyvek átvétele, amiket gyorsan fel is töltünk az internetre, így azonnal ki is lehet azokat kölcsönözni. Előjegyzéseket is felveszünk az újonnan megjelenő könyvekre: eddig Dragomán György Főzőskönyvére iratkoztak fel a legtöbben.

Aki eddig nem volt tagja a Somogyi-könyvtárnak, annak sem kell nélkülözni az olvasnivalót. Így lehet beiratkozni a pandémia idején:

Top 10 olvasnivaló
Leine Laura: A Szent Johanna gimi
Gimesi Dóra: Időfutár
Berg Judit: Lengemesék
Bán János: Hunyadi
Follet, Ken: Évszázad-trilógia
Náray Tamás: Zarah
Orvos-Tóth Noémi: Örökölt sors: családi sebek és a gyógyulás útjai
Grecsó Krisztán: Vera
Benkő László: Mátyás király
Fábián Janka: A rózsalugas

Rafai Gábor

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: kölcsönzés könyvtár könyvtárpont olvasás pandémia Sikaláné Sánta Ildikó Somogyi-könyvtár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés