Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 10. 08:30

Emmi: A szabad orvosválasztás jogát nem lehet korlátozni

A debreceni szülészeti klinikán nem engedik a választott orvosnál történő szülést, erre reagált most a minisztérium.

Hirdetés

A hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetőség a szabad orvosválasztás jogát korlátozni – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma az RTL Klub híradójával.

A héten mi is megírtuk, hogy Debrecenben, a szülészeti klinikán átmenetileg megszüntetik a fogadott orvossal és szülésznővel történő szülést. A klinika dolgozói közleményükben arról írtak, hogy amint hálapénzmentes lesz a rendszer, újra lesz lehetőség választott orvossal szülni, addig viszont megszüntették ezt a gyakorlatot.

A minisztérium mostani tájékoztatása szerint azonban a szabad orvosválasztás alapjog, azt bárhogyan szabályozni, így korlátozni is csak törvényi szinten lehet.

A Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán január elsejétől vezették be, hogy nem lehet automatikusan annál az orvosnál szülni, akihez a kismamák a terhesgondozás során jártak. Az RTL Klub híradója szerint erről előzetesen nem tájékoztatták a kismamákat, így sokan csak most szembesültek ezzel a döntéssel.

A csatorna hírműsorában az is elhangzott, hogy az állami és magánpraxis márciustól fog szétválni, a szülész-nőgyógyászokkal viszont várhatóan kivételt tesznek majd, de hálapénzt nekik sem lehet majd elfogadniuk. 

A Debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikán bevezetett új gyakorlat elleni tiltakozásként a kismamák petíciót indítottak.

(fotó: MTI/Balázs Attila)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: alapvető jog Debrecen Debreceni Egyetem Emberi Erőforrások Minisztériuma EMMI hálapénz orvos szülés Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés