Túl a városon 2021. január 9. 20:56

II. Erzsébet és Fülöp herceg is megkapta az oltást

A brit uralkodó áprilisban lesz 95 éves, férje júniusban tölti be a 100-at.

Hirdetés
Hirdetés

A brit uralkodó és férje is megkapta az új típusú koronavírus elleni oltást – közölte szombaton a Buckingham-palota. A hivatalos tájékoztatás szerint II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek a királyi család windsori rezidenciáján adták be a vakcinát.

II. Erzsébet királynő áprilisban tölti be 95. életévét, Fülöp herceg júniusban 100 éves lesz. Az uralkodói házaspár így a brit kormány egyesített oltásügyi bizottsága (Joint Committee on Vaccination and Immunisation, JCVI) által felvázolt elsőbbségi lista második sürgősségi csoportjába tartozik az idősotthonok lakói és gondozóik után.

A JCVI 25 oldalas útmutatója korosztályok, foglalkozás és egészségi állapot szerint sorolja veszélyeztetettségi csoportokba a lakosságot. A lista élén az idősotthonokban lakók és az otthonok gondozószemélyzetének tagjai, utánuk a 80 éven felüliek, valamint az egészségügyi és a szociális ellátó szolgálatok dolgozói következnek a krónikus egészségi gondokkal küszködő betegekkel együtt.

Az udvar illetékese szerint

II. Erzsébet a további találgatások elkerülése érdekében személyesen döntött úgy, hogy hozzák nyilvánosságra a beoltásuk hírét.

A brit sajtóban az utóbbi időszakban folyamatosak voltak a találgatások arról, hogy a királynő és Fülöp herceg megkapja-e a koronavírus elleni oltást, és ha igen, ennek hírét nyilvánosságra hozzák-e. Az udvar illetékesei korábban többször is jelezték, hogy az uralkodói házaspár nem szeretne kivételes, soron kívüli elbánást.

Károly trónörökös, a királynő és az edinburghi herceg 72 éves elsőszülött fia, aki egyszer talán az Egyesült Királyság uralkodója lesz, nemrégiben maga is hangsúlyozta, hogy jóval az elsőbbségi listán szereplő legveszélyeztetettebb csoportok után következik, és szintén kivárja sorát.

Károly herceg az idősotthonok lakói és gondozóik, a 80 éven felüliek, az egészségügyi ellátás első vonalában dolgozók, a 75 éven felüliek, valamint az egészségi állapotuk miatt veszélyeztetett 70 éven felüliek után kerül sorra az oltási listán. A trónörökös tavaly tavasszal már túlesett a koronavírus által okozott Covid-19 betegségen, de csak enyhe tünetei voltak és rövid idő alatt felépült.

A Buckingham-palota azt nem közölte, hogy az uralkodói házaspár melyik oltóanyagot kapta.

Az Egyesült Királyságban jelenleg két vakcina van forgalomban.

A brit gyógyszerfelügyeleti hatóság (MHRA) a világon elsőként december elején engedélyezte a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű vakcinájának alkalmazását, és a brit oltási kampány december 8-án ezzel az oltóanyaggal megkezdődött. Az MHRA a múlt hónap végén az Oxfordi Egyetem és az AstraZeneca gyógyszergyár közösen kifejlesztett vakcinájának forgalmazását is jóváhagyta, és hétfőn ennek az oltóanyagnak a tömeges alkalmazása is megkezdődött az Egyesült Királyságban.

A brit gyógyszerfelügyelet pénteken az amerikai Moderna gyógyszergyár által kifejlesztett vakcina forgalmazását is engedélyezte, de ennek az oltóanyagnak a nagy-britanniai alkalmazása várhatóan csak tavasszal kezdődik.

Az Egyesült Királyságban eddig több mint 1,5 millióan kapták meg a koronavírus elleni oltást.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: angol királynő betegség BioNTech covid-19 Egyesült Királyság fertőzés II. Erzsébet járvány koronavírus oltás oltóanyag Pfizer vakcina világjárvány vírus