• Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Több mint 7 évig tartana ezzel a tempóval beoltani a magyar társadalom 60 százalékát Ujhelyi István szerint
Túl a városon 2021. január 9. 16:03

Több mint 7 évig tartana ezzel a tempóval beoltani a magyar társadalom 60 százalékát Ujhelyi István szerint

Az MSZP az egységes európai oltási bizonyítványról vár válaszokat a kormánytól és az EB-től.

Hirdetés
Hirdetés

Az MSZP az egységes európai oltási bizonyítvány részleteiről vár válaszokat a magyar kormánytól és az Európai Bizottságtól (EB).

Ujhelyi István, a szocialisták európai parlamenti képviselője szombaton, a Facebook-oldalán tartott sajtótájékoztatón közölte:

több mint hét évet venne igénybe, ha az elmúlt két hét alatt tapasztalt ütemben oltanák be a magyar társadalom 60 százalékát, ezért a vakcinációt fel kell gyorsítani.

Szerinte ugyanakkor

keveset tudni arról, hogy mikor és milyen koordinált szabályok lesznek az oltási igazolványokkal kapcsolatban. A kormány szerinte erről elfelejtett tájékoztatást adni.

Az Európai Tanács december 10-11-i ülésének záródokumentuma szerint az „oltási bizonyítványokkal kapcsolatban ki kell alakítani egy koordinált megközelítést az EU-ban”. Ennek előkésztésébe a magyar kormány azóta nem vonta be a szakmai szervezeteket és az ellenzéki pártokat – mondta Ujhelyi.

Korábban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy valószínűleg lesznek ilyen szabályok az EU-ban és Magyarországon is, egy nappal később pedig Orbán Viktor miniszterelnök egy az EU törekvéseivel összhangban lévő digitális útlevél létrehozásáról beszélt.

Hol vannak a részletek, hogy áll a kormányzat ennek előkészítésében?

– tette fel a kérdést Ujhelyi István. Példaként említette az ingázókat, munkájuk vagy tanulmányaik miatt külföldre menőket.

Azt is megjegyezte, hogy például Nagy-Britanniában egyes felvetések szerint a sportesemények, koncertek, egyes szórakozóhelyek, múzeumok látogatására csak oltási igazolvánnyal lesz lehetséges.

Ujhelyi elmondta azt is, hogy ugyanezekkel a kérdésekkel fordul az Európai Bizottsághoz is.

A szocialista EP-képviselő teljes videója itt nézhető meg:

(Nyitókép: MTI/Mónus Márton)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 EP EU Európai Bizottság Európai Parlament Európai Unió fertőzés járvány járványkezelés koronavírus MSZP oltás oltási terv oltóanyag Orbán-kormány Ujhelyi István vakcina világjárvány vírus