Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 9. 10:05

Koronavírus-járvány: 114-en meghaltak, 2716-tal több azonosított fertőzött van

Ezek a legfrissebb magyarországi koronaszámok.

Hirdetés
  • 2716 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel
  • 340 ezer 459 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma.
  • Elhunyt 114 többségében idős, krónikus beteg, így
  • az elhunytak száma 10 ezer 554 főre emelkedett.
  • A gyógyultak száma jelenleg 193 ezer 172 fő,
  • az aktív fertőzöttek 136 ezer 733-an vannak.
  • 5 ezer 126 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük
  • 365-en vannak lélegeztetőgépen.

Csongrád-Csanád megyében egy nap alatt 91 új fertőzöttet regisztráltak.

Már 25 kórházi oltóponton zajlik az egészségügyi dolgozók oltása, és fokozatosan megkezdődött az idősotthonok lakóinak és dolgozóinak oltása is. A járvány lassítása és a kórházak teljesítőképessége érdekében továbbra is érvényben vannak az eddigi védelmi intézkedések és Orbán Viktor miniszterelnök pénteki bejelentése értelmében február 1-ig érvényben is maradnak, valamint a középiskolákban is marad a digitális oktatás február 1-ig.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Eddig három szállítmány Pfizer-vakcina érkezett, ami összesen 79 ezer ember oltását teszi lehetővé. Jövő kedden pedig újabb 39 ezer embernek érkezik oltóanyag. A vakcinákat 25 kórházi oltópontra szállították ki: több budapesti kórház mellett Győrbe, Kecskemétre, Szolnokra, Tatabányára, Kaposvárra, Pécsre, Miskolcra, Szegedre, Székesfehérvárra, Debrecenbe, Balassagyarmatra, Szombathelyre, Veszprémbe, Nyíregyházára, Egerre, Békéscsabára, Szekszárdra, és Zalaegerszegre.

Az egészségügyi dolgozók jelentkezhetnek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége itt olvasható.

Csütörtökön megkezdődött négy nagylétszámú idősotthonban is a védőoltás. Budapesten a Pesti úti idősotthonban, az Olajág idősotthonban, valamint egy pécsi és egy miskolci idősotthonban. A következő hetekben újabb vakcinaszállítmányok érkeznek, és annak ütemében folytatódhat az oltás mind az egészségügyben, mind az idősotthonokban, majd az oltási tervben megjelölt további célcsoportok körében is.

Szerdán újabb vakcina kapta meg az európai forgalombahozatali engedélyt. Így a Pfizer-vakcina mellett hamarosan a Moderna-vakcina is elérhető lesz az EU tagállamaiban, így Magyarországon is. Az év első felében várhatóan újabb vakcinák kaphatják meg a gyógyszerészeti hatóságok engedélyét, és akkor Magyarországra további vakcinák is érkezhetnek, amikkel megkezdődhet a lakosság tömeges oltása. 

A védőoltás ingyenes és önkéntes lesz, de regisztrálni kell rá. A védőoltásra már több mint egymillióan regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu honlapon és postai úton. 

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: betegség covid-19 Csongrád-Csanád megye fertőzés járvány koronavírus statisztika vírus
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés