Művház 2021. január 8. 15:45

Elhunyt Szabó Ildikó a Szegedi Nemzeti Színház egykori színművésze

1983-tól 1989-ig játszott Szegeden, Szabó Ildikó 87 éves volt.

Hirdetés
Hirdetés

Szabó Ildikó Székesfehérváron született 1934. április 23-án. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán egy legendás színészosztály tagjaként 1958-ban kapott végzett, osztálytársa volt Bodrogi Gyula, Böröndy Katalin, Fülöp Zsigmond, Fonyó József, Kóti Árpád, Margitai Ági, Perlaki István, Törőcsik Mari és Verdes Tamás is – olvasható a család által készített életrajzban.

Főiskolásként főszerepet játszhatott az Égi madár című filmben, Szirtes Ádám, Kiss Manyi és Somogyi Erzsi oldalán. Szereplője volt az emlékezetes főiskolai vizsgaelőadásnak, az 1958. március 7-én bemutatott Koldusoperának, amiben Lucy szerepét alakította. Másik vizsgaelőadásával, Bródy Sándor A dada című darabjából is kitűnt. Ezt az alakítást látva Szendrő József azonnal szerződtette a debreceni Csokonai Színházhoz, 1958-tól 1966-ig volt vezető színésznője Latinovits Zoltán, Dégi István, Simor Ottó, Novák István és Lőte Attila partnereként.

Ebben az időszakban a Peer Gynt-előadásban nyújtott alakítását látva Ádám Ottó főrendező szerződtetni akarta a budapesti Madách Színház társulatához, de a debreceni igazgató nem engedte el Szabó Ildikót a státusrendszerre hivatkozva.

Szabó Ildikó 1966-tól rövid ideig a Szolnoki Szigligeti Színház tagja volt, majd 1970-től a kaposvári Csiky Gergely Színház fénykorának nevezett időszakban alapítótag lett. Székely Gábor és Zsámbéki Gábor Sirály-rendezésében Mását alakította felejthetetlenül. Szabó Ildikó pályája nem sokkal ezután megtört: egyrészt gyermekeit választva otthagyta a társulatát, másrészt nyíltan vallott nemzeti érzelmei sokaknak nem tetszettek.

A színésznő 1974-ben és 1975-ben ismét a Szolnoki Szigligeti Színház tagja lett, majd a Nemzeti Színház és a Filmgyár szerződtette,

1983-tól 1989-ig a Szegedi Nemzeti Színházban játszott.

1989-ban a nyugdíjba vonult, de továbbra is alkotott. Több előadóestet is összeállított, amiken a művészsorsról, hivatásról, hazaszeretetről, hitről vallott. Bohócrajzait több alkalommal kiállították és verseket is írt.

Szabó Ildikó játszott a többi között Federico García Lorca Bernarda háza (Magdaléna), Arthur Miller Pillantás a hídról (Catherine), Tamási Áron Énekes madár (Magdó), Móricz Zsigmond Úri muri (Rozika), Szirmai Albert Mágnás Miska (Marcsa), Tolsztoj Háború és béke (Natasa), Ibsen Peer Gynt (Solvejg), Sütő András Pompás Gedeon (Anna), Shelagh Delaney Egy csepp méz (Helen), Sarkadi Imre Elveszett paradicsom (Klári) és Shakespeare III. Richárd (Lady Anna) című drámájában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Nemzeti Színház gyász Szabó Ildikó