Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 8. 10:43

Ceglédi Zoltán: BEVKA, avagy a miniszterelnöki bohócorr

Tudták? Van egy olyan adó, amelyre bevezetése óta, így 2020-ban is nulla forint bevételt irányoztak elő, nem is fizetett senki ilyet, pedig a Fidesz kiemelten fontosnak tartotta „Magyarország védelme” szempontjából. Jövő péntekig kellene bevallani.

Hirdetés

Ez a bevándorlási különadó, NAV-nyelven szólva BEVKA. 2018 nyarán vezették be. Előbb az úgynevezett Stop Soros csomag részeként szerepeltették, majd végül az adótörvényekben kapott helyet. Mikor Orbán Viktor zsinórban harmadjára is parlamenti kétharmadot érő győzelmet aratott az ellenzék fölött, úgy döntött, még egyértelműbben összekapcsolja két retorikai ellenfelét: a civilek és a bevándorlás ügyét. Egyfelől regisztrációs kötelezettséget írt elő a „külföldről támogatott civil szervezetek” számára. Hogy ezt a kört mennyire ostobán sikerült definiálni, azt az itt elérhető adatbázisban bárki megtekintheti. Igen, az orosz ügynöktörvény ócska magyarítása hatálya alá került a Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Vöröskereszt, a Tudatos Vásárlók Közhasznú Egyesülete és a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács. Röhej.

A kormányellenséggel vádolt jogvédő civilek közül többen viszont eleve nem is regisztráltak.

Második lépésként az említett „bevándorláspárti” civilek nyakába sózták a BEVKA-kötelezettséget. Ennek apropója a „bevándorlást segítő tevékenység magyarországi végzésének anyagi támogatása, vagy a Magyarországon székhellyel rendelkező, bevándorlást segítő tevékenységet végző szervezet működésének anyagi támogatása”. Bevándorlást segítő tevékenységnek minősül minden olyan program, akció, tevékenység, amely közvetlenül vagy közvetve a bevándorlás előmozdítására irányul, és

  • média kampányok, média szemináriumok folytatása, és az abban való részvétel;
  • oktatásszervezés;
  • hálózatépítés és működtetés, vagy
  • bevándorlást pozitív színben feltüntető propaganda tevékenység keretében valósul meg

Az adó a külföldi támogatás huszonöt százaléka. Lenne. De eddig még egy fillért sem szedtek be ilyen címen. Senki nem vallotta be, hogy bevándoroltatásra kapna külföldi pénzt.

Mindezzel pedig három baj is van.

  • Először is, az eleve történelmileg ócska adófizetési morálunkat tovább rombolja, ha a kormány a bohóckampány részeként használja az adókivetést. Bevezet egy közterhet, amelytől nem vár bevételt és nincs is kin behajtani. Plusz mivel az elmúlt években ugyanúgy kárhoztatta a „bevándorlás segítéséért” a civileket, még a deklarált jogpolitikai célt sem érte el (nem is tudta volna), hiszen továbbra is bevándoroltatnak ezek a nyüves sorosisták.
  • Másodsorban viszont precedenst teremt (erősít) az olyan törvényhozást illetően, amely személyre szabottan tehetne tönkre másokat. Ha van rossz hagyománya közös ügyeink intézésnek, az a kivételek és kiskapuk, illetve a meglasszózott alanyok gyakorlata – utóbbin értve azt, amikor a hatalom szándékosan vet hurkot egy-egy kiszemelt szereplőre.
  • A harmadik sem kevésbé súlyos, sőt: így soha nem fogunk érdemben beszélni a bevándorlásról. Mik az álláspontok? Az ellenzéki pártok minap esküvést tettek a parlamentben, hogy a 2022-es kormányváltást követően úgymond küzdeni fognak az illegális bevándorlás ellen. Köszi, lapozzunk. A kormány maga pedig ilyen hülyeségekkel szórakozik, hogy aki saját bevallása szerint bevándoroltatásra kap pénzt külföldről, arra ráver egy huszonöt százalékos adót. Tényleg nem azért, de ha igaz lenne, hogy ezek a beste alakok nemzetveszejtő hazaárulók, és ezt még el is mondják, akkor erre az a roppant nemzeti, kétharmados kormány válasza, hogy... elkéri a pénz negyedét és annyi? Legközelebb az lesz, hogy lécci, jelentkezzenek a terroristák a rendőrőrsön, négyből három bombát megtarthatnak?

Miközben a klímaváltozás valóban tömegeket indít útra, és ez még inkább így lesz a jövőben. Mit teszünk ezzel? Vallási fanatizmusból és számító üzleti érdek miatt fellángoló háborúk löknek újabb tömegeket Európa felé. Ezzel mi legyen? A „védekezünk ellene” meg a bohócadó nyilvánvalóan nem elegendő válasz. Képesnek kellene lennünk a fenntarthatóságtól a demokráciaexport kérdéseiig, a szekularizált államtól minimum az uniós szintű menekültpolitikáig, és persze az elöregedő társadalmak és a tervezett munkaerőpótlás szempontjaiig többet mondani és tenni, mint pár ostoba szlogen hangoztatása.

Jövő péntekig kell az esedékes BEVKA-bevallásokat megtenni. Nyilvánvalóan most sem lesz senki, aki ezzel élne. Ha Orbán Viktor valóban a hirdetett kormányzóképességére akarja építeni a kampányát, akkor véget vet ennek az idétlenségnek a nullás bevándorlási bohócadóval. Ha pedig az Egyesült Ellenzék kívánatosabbnak akar tűnni a Fidesznél, akkor nem a bevándorlásellenes kampányt böffenti vissza, hanem érdemben mond valamit erről is.

Ceglédi Zoltán

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: adó adóbevallás Ceglédi Zoltán jegyzet Orbán Viktor vélemény bevándorlási különadó BEVKA
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés