Hirdetés
Hirdetés
Túl a városon 2021. január 8. 07:48

Alföldvíz Zrt.: hatszázmilliós tűzoltás a megye vízszolgáltatásában

Régóta ketyeg az időzített bomba Csongrád-Csanád megye vízszolgáltatásában, mert a megye közel ötven településén a szolgáltatást végző, békéscsabai központú Alföldvíz Zrt. tíz éve a pénzügyi ellehetetlenülés felé sodródik. Most 600 milliót kaptak az államtól. Mire elég ez?

Hirdetés

Hogy nem kis gondok forrása az Alföldvíz Zrt., a számok mindennél jobban mutatják. Jelenleg az ország negyedik legnagyobb víziközmű cége, amely négy megye – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar – 131 településen végzi szolgáltatását, és közel 541 ezer lakost szolgál ki.

A Csongrád-Csanád megyét, de Szegedet nem érintő gondok 2011-ben a rezsicsökkentéssel kezdődtek, amikor egyetlen adminisztratív döntéssel az addig szolgáltatási árakat tíz százalékkal mérsékelték. Ez egyaránt vonatkozott a víz- és a csatornadíjra.

A cég azóta ezen a befagyasztott áron végzi a szolgáltatást. A Magyar Narancs szerint az elmúlt közel tíz évben megközelítőleg 3 milliárd forint veszteség érte a rezsicsökkentéssel és az ágazatot sújtó, az Orbán-kormányok ideje alatt bevezetett különadók miatt az Alföldvíz Zrt-t. A víziközmű szolgáltatást érintő rezsicsökkentés kezdettől fogva ellentmondott annak az ágazati szabályozásnak, ami szerint „szolgáltatás igénybevételéért fizetendő díjban a vízi közmű működtetésével kapcsolatos indokolt költségeknek meg kell térülniük.”

Az Alföldvizet leginkább tulajdonosi szerkezete akadályozza abban, hogy a veszteségeket pótolni tudják, mert 72 százalékban önkormányzatok a gazdái, míg 28 százalékban az állam. Az elmaradó és késlekedő döntések éppen erre a tényre vezethetőek vissza. Az önkormányzatok a koronavírus-járvány előtt sem voltak abban a helyzetben, hogy pénzügyi mentőövet legyenek képesek dobni a szolgáltatónak. Az állam a maga 28 százalékos tulajdonrészével eddig nem volt érdemben képes befolyásolni a cég működését. Szigorú pénzügyi logikát követve ezért sem sietett mint kisebbségi tulajdonos az Alföldvíz segítségére.

A baj már évekkel korábban látszott, és erre a cég éves közgyűlésein rendszeresen felhívta a figyelmet, ám rendre azt a választ kapta, az önkormányzatok a legnagyobb jó szándék mellett sem képesek anyagi segítséget nyújtani, mert maguk is pénzügyi kötéltáncot járnak. Az Alföldvíz 2020 januárjában 1,7 milliárd forint alaptőke-emelésre kérte kétségbe ejtő pénzügyi helyzete miatt a tulajdonosokat, noha jól tudhatta, hogy lehetetlent kér.

Az állami segítség elmaradása azért volt érthetetlen, mert nélkülözhetetlen alapszolgáltatásról van szó, amelyhez nem lehet kizárólag közgazdasági és pénzügyi logika alapján közelíteni. Ennek ellenére évek óta semmilyen pénzügyi segítséget nem kapott a cég a központi költségvetéstől. Egészen a tavaly év legvégéig, amikor 602 millió forint érkezett a cég számlájára.

A legégetőbb pénzügyi gondok rövidtávú kezelésére elegendőnek látszik ez az összeg, de a hosszútávú biztos működéshez kevés. Különösen, ha figyelembe vesszük, hogy olyan megyei méretekben nagynak számító települések víziközmű szolgáltatója az Alföldvíz, mint Hódmezővásárhely, Makó, Szentes, Csongrád, Mórahalom, Kistelek.

Az Alföldvíz Zrt. másfajta, de ugyancsak sok pénzt igénylő gondokkal küzd. Vezetékeinek jelentős része elavult, így a hálózati vesztesége eléri a 30–40 százalékot. Vagyis a kutakból a vezetékekbe táplált víznek ekkora hányada a nélkül folyik el, hogy eljutna a felhasználókhoz, ennek kivédésére horribilis nagyságú összegre volna szükség.

(illusztrációk: Alföldvíz Facebook-oldala)

A legnagyobb gondja a cégnek, hogy a jelenleg érvényben lévő díjszabás miatt eleve veszteségesen működik. Hiába éri el éves árbevétele a 12 milliárd forintot, kiadása eddig meghaladták ezt az összeget. A teljes képhez tartozik, hogy egy különadó módosítása miatt idén 550 millió forinttal kevesebbet kell a cégnek befizetni az állami kasszába.

A központi költségvetésből kapott 600 millió forint pedig módosítja a tulajdoni hányadok nagyságát. Belátható időn belül az állam lehet a legnagyobb tulajdonos. Mindez új fejezetet nyitna az Alföldvíz Zrt. életében.

B. P.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Alföldvíz ivóvíz ivóvízhálózat
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés