Túl a városon 2021. január 7. 10:22 Forrás: 444

Lett volna pénz a munkahelyek megmentésére, a kormány mégsem cselekedett

A Gazdaságkutató Intézet (GKI) elemzése szerint a Gazdaságvédelmi Alapon annyi pénz folyt át, amiből a kormány egy tisztességes munkahelymentő programot is indíthatott volna – mégsem tette.

Hirdetés
Hirdetés

A GKI számítása szerint a kormány mindössze 50 milliárdot költött el bértámogatási programokra a járvány alatt, ezzel pedig 226 ezer munkahelyet sikerült megvédeni. Ez azonban csak töredéke a koronavírus első hulláma miatt megszűnt 825 ezer állásnak. Az intézet szerint az összes munkahely megmentéséhez 360 milliárdos csomagra lett volna szükség.

Ebből az összegből a kormány minden érintett munkavállaló bérének 80 százalékát ki tudta volna fizetni három hónapra.

Ez mégsem így történt, és nem azért, mert nem állt rendelkezésre elegendő pénz. 360 milliárd forint ugyanis soknak tűnhet, ez körülbelül a magyar GDP 1 százaléka, de egyértelmű bizonyíték van rá hogy a pénz ott volt a kasszában – csak másra költötték.

A második hullám kezdetéig ugyanis a munkahelyek megvédéséhez szükséges forrásoknak több mint ötszörösét, 1900 milliárd forintot költöttek el olyan célokra, mint Semjén Zsolt vadászkiállítása, stadionépítés, űrkutatás, vagy a Budapest-Belgrád vasútvonal.

Ugyanez kicsiben a második hullám alatt is megsimétlődött. A GKI szerint a kisebb visszaesés miatt ebben az időszakban 65 milliárdból meg lehetett volna akadályozni, hogy a dolgozók elveszítsék az állásukat. A kormány azonban csak 5 milliárdot szánt erre a célra. Az intézet ráadásul 80 százalékos támogatással számolt az elemzésben, míg a valóságban csak a fizetések 50 százalékáig nyújtott segítséget az állam a bajbajutottaknak.

Összesen tehát 425 milliárd forintból a koronavírus által tönkretett munkahelyek többségét meg lehetett volna menteni. Ehhez nem a pénz, hanem elsősorban az akarat hiányzott.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gazdaságvédelmi alap GDP járványkezelés költségvetés koronavírus munkahely munkahelyvédelmi bértámogatás