• Kezdőlap
  • Hírek
  • Szegeden
  • Koronavírus-vakcina: átgondoltabb oltási tervet hiányol a megyei orvosi kamara elnöke
Szegeden 2021. január 6. 07:41

Koronavírus-vakcina: átgondoltabb oltási tervet hiányol a megyei orvosi kamara elnöke

Kanka Andor szerint azért sem eléggé megalapozott a terv szakmailag, mert gyakran előfordul, hogy kisvárosi covid-osztályon dolgozók még nem kaptak vakcinát, miközben olyanokat is beoltottak már, akik nagyvárosban nem koronavírusos betegeket ápolnak.

Hirdetés
Hirdetés

Az országban tavaly december 26-án, Szegeden néhány nappal később, december 31-én kezdődött el a koronavírus elleni oltások beadása – ahogyan erről az SZTE hivatalos honlapja is beszámolt. Szegeden 4-5 ezer, Csongrád-Csanád megye többi településén nagyjából 6-7 ezer egészségügyi dolgozó kaphatja meg a koronavírus elleni vakcinát.

A kormányzati tájékoztatást végző honlap Szegeden négy oltópontot sorol fel:

  • oltópont 1. (lakossági oltáshoz): Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika. Korányi fasor 6.
  • oltópont 2.: Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, Korányi fasor 6. (2020. január 4-től, Tisza Lajos körút 107.),
  • oltópont 3., oltópont 4.: I. sz. Szakorvosi Rendelő, Tisza Lajos körút 97.

Az ügyben megkerestük a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Csongrád-Csanád megyei szervezetének vezetőjét, Kanka Andort, aki érdeklődésünkre elmondta, hogy tudomása szerint ütemesen zajlik a szegedi egészségügyi dolgozók oltása, ami lezárulhat a jövő hét végére.

A vakcina beadására senki, így az egészségügyi dolgozók sem kötelezhetők. Kanka Andor érdeklődésükre elmondta, hogy az ápolóknak, a szakszemélyzetnek és az orvosoknak az őket foglalkoztató klinikákon kell jelentkezniük. Ezt követően kapnak időpontot az oltásra. Az egyébként oltáspárti kamaraelnök abban bízik, hogy a kezdeti kivárás után egyre többen jelentkeznek az egészségügyi dolgozók közül.

Úgy tudjuk, nagyon változó, hogy az egyes klinikákon mennyien oltakoznak. Több egységben szinte kivétel nélkül mindenki, míg másutt feltűnően kevesen. Csak találgatni lehet, mi lehet a különbségek hátterében.

Bírálta a menetrendet a megyei orvosi kamara elnöke, mert tudomása szerint előbb a fővárosi, ezt követően a nagyvárosi, majd zárásként a kisvárosi egészségügyi intézmények dolgozói kapták és kapják meg az vírus elleni oltást.

Ennél átgondoltabb és szakmailag megalapozottabb oltási menetrend is elképzelhető lett volna – fogalmazott Kanka Andor. Mindezt azzal indokolta, hogy

a kisvárosokban még meg sem kezdődött a covid- és a fertőzőosztályokon dolgozók oltása, ennek ellenére sok nagyvárosi egészségügyi dolgozó már megkapta a vakcinát, annak ellenére, hogy nem érintkeznek koronavírusos betegekkel.

A hivatalosan közölt információk alapján annyit lehet tudni, hogy december 31-én 5 ezer oltóanyag állt rendelkezésre Szegeden, ez 2500 egészségügyi dolgozó oltását teszi lehetővé. Meg nem erősített hírek szerint az oltóanyagból az elmúlt napokban folyamatosan érkezett a városba.

B. P.

(Nyitóképünk illusztráció: Kovács Gábor főorvos megkapja a Pfizer-BioNTech koronavírus elleni vakcináját a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház oltópontján 2021. január 5-én; fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: járvány Kanka Andor koronavírus oltási terv