Hirdetés
Hirdetés
Művház 2021. január 5. 21:38

Meghalt Szikkadt Friss János

A szegedi zenei élet ismert alakja életének 68. évében hunyt el.

Hirdetés

A Sardinelli zenekar Facebook-oldalán közölték a hírt, hogy meghalt az együttes frontembere, Friss János, akit mindenki Szikkadtként ismert Szegeden.

„A kilencvenes évek közepén alakult zenekar kezdetben improvizatív space-rockot tolt változó tagsággal, ám a fronton mindvégig az őshippi Szikkadt állt, aki elképesztő halandzsa sámánénekével újra és újra meglepte a közönséget.

Jelen formáját 2010 decemberében vette fel a csapat, ekkor a koncepció is változott. A végeláthatatlan improvizációkat felváltották a modern elektronikus ritmusok és kütyük, de a szittya-néger érzés, a szabad ének varázsa megmaradt” – írják a zenekar oldalán.

Szikkadt tehát meghatározó alakja volt a zenekarnak, de néhány éve könyve is megjelent, amiről Kémeri Attila azt írta az Igaz történet a mesebeli fazekasról, Friss Szikkadt Janiról című cikkében, hogy

„a bumfordi szövegek a szeretet, az öröm, az érdeklődés, a remény, és a csodálat kis kavicsait rakosgatják elénk.”

Szikkadt októberben Kádár Zoltánnal, a Belvárosi Moziban adott lemezbemutató koncertet a Világzenei utazás című albumuk megjelenése alkalmából. Akkor Szabó C. Szilárd így írt a bensőséges hangulatú fellépésről:

„Jani utaztatott, felültetett a hangjára (képzavar), és huss, vitt magával. Suttogva sodort, terelgetett, simogatott. A sötét moziteremben többször is kinyílt az ajtó a függöny mögött. Bejöttek a Jani lelkéből előhívott lelkek.

Ott ült a balomon Benda Balázs, a jobbomon meg Szurdi Zsolt. Úgy hallgattuk volna még Szikkadtat. De elmúlt. Gyorsan elmúlt. Csak remélni tudom, hogy lesz folytatás.”

Most már biztos, hogy nem lesz. Ez volt Szikkadt utolsó nyilvános fellépése.

A CityRocks YouTube-csatornájára megemlékezésképpen felkerült egy 2015-ös szegedi Sardinelli-koncert részlete, ez itt látható:

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: gyász halál Szikkadt Friss János Szikkadt Jani zene

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés