Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Művház
  • Népszerű a Somogyi-könyvtár online helytörténeti akciója: kedden köszöntötték a játék egyik nyertesét
Művház 2021. január 5. 18:05

Népszerű a Somogyi-könyvtár online helytörténeti akciója: kedden köszöntötték a játék egyik nyertesét

Képriport
Hatvannál is többen vettek eddig részt azon a helytörténeti játékon, amelyet online hirdetett meg a Somogyi-könyvtár. A résztvevők a város nevezetességeivel és történetével is megismerkedhettek az elmúlt hónapokban. Ma a Dóm téren köszöntötték az egyik nyertest, a játék pedig folytatódik.

Hirdetés

Lehet egy (helyismereti) kérdéssel több? Tarts velünk Szegeden – virtuálisan! címmel indította el tavasszal a Somogyi-könyvtár online helyismereti játékát a Facebookon.

Az elmúlt hónapokban a játék során kéthetente új feladvánnyal jelentkeztek, majd ezekből válogatva egy-egy kvízt is összeállítottak a játékos kedvű olvasóknak Tudjunk meg együtt többet Szeged történetéről! címmel.

A kérdéseket december 22-ig helyesen megválaszolók között könyvjutalmakat sorsoltak ki. A három nyertes közül az egyik, Szántai Márk ma délután vehette át nyereményét a pandémiás helyzet miatt a könyvtár Dóm téri főbejárata előtt.

– Nyolc éve élek Szegeden, magyar-történelem szakon végeztem, most pedig az irodalomtudományi doktori iskola hallgatója vagyok – mondta el bemutatkozáskor.

Annak ennek ellenére, hogy nem itt született, mindig nagy érdeklődést tanúsított a szegedi helytörténeti témák iránt. A játékra egyébként barátnője hívta fel a figyelmét.

– Elsősorban modern és kortárs magyar irodalommal foglalkozom, de írok kritikákat is, és ha csak tehetem, tanítok is.

Szántai Márk különös hobbijáról is mesélt: vasúti jegyeket, bérletek gyűjt. Ma már több ezer darabot számlál a gyűjteménye, amelyek között még a monarchia idejéből származó vasúti jegy is található.

A nyereményjáték miatt most viszont nem ez a gyűjteménye, hanem a könyvtára gyarapodhatott: többek között egy Trianonról szóló tanulmányt, a Szeged folyóirat több számát és értékes helytörténeti könyveket kapott ajándékba.

Csizmadia Edit, a gyűjteményi és helyismereti osztály könyvtárosa elmondta, a Somogyi az országban az elsők között hozott létre helyismereti gyűjteményt 1984-ben, amikor a bibliotéka a Dóm téri üvegpalotába költözött.

Az értékes külön gyűjteményben a Szegeddel kapcsolatos dokumentumokat – többek között kéziratokat, sokszorosított kiadványokat, képeslapokat és plakátokat – őriznek és gondoznak, de kiemelkedő fotógyűjteménye is van a helyismereti osztálynak, amely segít még jobban megismerni a város múltját.

A több tízezer dokumentum digitalizálása jórészt már megtörtént, így a kutatók, egyetemi hallgatók és az érdeklődők már otthonról is elérhetik az értékes gyűjteményt.

A szegedi virtuális séta és játék folytatódik. Tavaly összesen 25 kérdésre válaszolhattak a játékosok, aki viszont az idén újabb tíz kérdésre tudja majd a helyes választ, részt vehet a nyereményjáték következő fordulójában.

rag

Videónk is van! Nézze meg a Szeged Televízió híradójának riportját is!

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: helytörténet játék online Somogyi-könyvtár
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés