Hirdetés
Hirdetés
  • Kezdőlap
  • Hírek
  • Túl a városon
  • Hadházy Ákos: utánajárt a hallottaknak, utánajárt a halottaknak – megdöbbentő felvételek és beszámolók a hazai kórházak fertőző osztályairól
Túl a városon 2021. január 5. 11:30

Hadházy Ákos: utánajárt a hallottaknak, utánajárt a halottaknak – megdöbbentő felvételek és beszámolók a hazai kórházak fertőző osztályairól

Megdöbbentő kórházi felvételeket és beszámolókat tett közzé a Facebook oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, amelyek komolyan megkérdőjelezik azt a miniszterelnöki kijelentést, hogy mennyire sikeres a koronavírus-fertőzésben szenvedők kórházi kezelése.

Hirdetés

A részletekről azt követően kérdeztük Hadházy Ákost, hogy előbb szombaton, majd hétfőn posztolt oldalán egy-egy beszámolót, amelyet kórházi gyógykezelésben részesülőktől kapott. Előbb fővárosi Korányi Kórház COVID-osztályának egy részletéről tett közzé fotókat, majd a szintén budapesti Semmelweis Egyetem Balassa utcai épületében uralkodó áldatlan állapotokról írt a politikus.

Annak ellenére nem sikerül bejutnia a hazai egészségügyi intézményekbe, hogy országgyűlési képviselő. Miért próbálkozik bemenni a kórházakba? Mivel indokolják, hogy nem engedik be?

– Nagyon sokan megkeresnek a hazai egészségügyből. Orvosok, ápolók és betegek. Nagyon nyugtalanító információkat kapok tőlük, és kiderül, hogy régen nem igaz az a kormányzati ígéret, hogy mindenki megkapja a szükséges kezelést. A hozzám eljutó információkból az a kép rajzolódik ki, hogy a hazai kórházak régen elérték kapacitásuk felső határát. Mindazoktól, akiktől a beszámolókat kapom, névvel nem kívánják vállalni az elmondottakat, vagy nem tudják dokumentálni az elmondottakat.

Hihetők így hallottak?

– Az a dolgom ilyekor, hogy utánajárjak a hallottaknak. Egy országgyűlési képviselőnek egyszerűen ez a feladata. Tavasz óta folyamatosan keresem kérdéseimmel az Emberi Erőforrások Minisztériumát (EMMI), ahonnan rendszeresen a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz irányítottak, amelynek Müller Cecília a vezetője. Kórházak sokaságát kerestem meg az elmúlt hónapokban, olyan egyszerű dolgot kérdeztem tőlük is és a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, hogy adott napon egy adott egészségügyi intézményben hányan haltak meg a koronavírus-járvány következtében. Választ soha egyetlen helyről sem kaptam. Többször azért, mert a Müller Cecília vezette intézettől azt a válasz érkezett, hogy ilyen adatok nem állnak a rendelkezésükre.

Ezt komolyan mondja?

– Természetesen. Ilyenkor rendre azt a választ kaptam, hogy forduljak az Operatív Törzshöz (OT). Ez elég vicces, mert az OT-nek nincs postacíme, ilyenkor leveleim a belügyminiszternél kötöttek ki, de tőle is azt a választ kaptam, hogy nem tudnak érdemi információt adni kérdéseimre. Ebben a helyzetben határoztam el, hogy elmegyek egy kórházba, így kerestem fel a szekszárdit. Erre a lépésre az is bátorított, hogy maga Orbán Viktor is felkeresett kórházakat a látogatási tilalom alatt.

Sikerült bejutni?

– Igen, a két ünnep között, de ez nem volt egyszerű, és kizárólag az igazgatóhoz jutottam be. Egy hónapja leveleztem vele. Három hete elmentem a kórház bejáratához, és ekkor csak azért kaptam időpontot az igazgatóhoz, hogy a még nagyobb botrányt elkerüljék. Végül ebben a megadott időpontban mégsem fogadtak, így került sor a két ünnep közötti vizitre.

Érthetem úgy a szavait, hogy amennyiben megfelelő felvilágosítást kapott volna a minisztériumoktól, az Operatív Törzstől vagy a Nemzeti Népegészségügyi Központtól, akkor nem erőltette volna a kórházak felkeresését?

– Így van. Ha hihetném a tőlük kapott adatokat, ha nem volna kétségem azok valódisága felől, akkor valóban nem volna szükség arra, hogy megkíséreljem a bejutást a kórházakba. De mint az előbb jeleztem: többnyire senkitől semmilyen tájékoztatást nem kaptam.

Mit mondanak Önnek a kórház kapujában, miért nem engedik be?

– Mert a kórházigazgató ezt megtiltotta. Ezt azzal toldják meg az kórházvezetők, hogy nekik pedig Kásler miniszter tiltotta meg. A szokványos szöveget is megkaptam ilyenkor, hogy kérdéseimre az Operatív Törzsön keresztül kaphatok információkat.  Fontos tudni, hogy az országgyűlési képviselőket tavaly februárig megillette az a jog, hogy igazolványuk felmutatásával beléphetnek valamennyi állami intézménybe. Ezért tudtunk annak idején bemenni az MTVA-székházába. Egyetlen természetes korlátozás volt érvényes, mégpedig az, hogy az intézmény működését nem veszélyeztethetjük. De a bejutás és az intézményen belüli szabad közlekedés jogunkban állt. Ezzel is ellenőriztük a hatalom működését. Ezt a jogát a parlamenti képviselőknek a kormány egy éve elvette. A lépés sokkal kisebb visszhangot kapott, mint kellett volna. Az országgyűlési képviselők munkájának egy nagyon fontos részét vették el ezzel. Az ellenőrzését, amely főleg az ellenzéki képviselők feladatai közé tartozik. Ellenőrzés hiányában egy ellenzéki képviselő legfeljebb „jól fizetett színésznek” nevezhető, aki tarthat parlamenti szónoklatokat, de munkájában nagyjából ebben kimerül.

A Facebookon a Korányi Kórház és a Semmelweis Egyetem Balassa utcai épületében uralkodó állapotokról számolt be. Az ezekkel kapcsolatos tudnivalókat informátoroktól kapta, de azok valóságtartalmát nem tudja ellenőrizni, mert megfelelő helyről nem kap választ a kérdéseire. A gyógyító-intézményekbe pedig nem engedik be. Vagyis csak vélelmezni tudja, mi folyhat egyik vagy másik helyen, de ellenőrizni nem képes.

– Így van. Mit tehet ilyen esetben az ember? Egyrészt leírom, hogy személyesen nem tudtam ellenőrizni a hozzám eljutott híreket. Másrészt, és itt a Korányi Kórházra utalok: több informátortortól kaptam híreket, és ilyenkor bátrabban leírom a tudomásomra jutottakat. Noha legjobban annak örülnék, ha hitelesen cáfolnák mindazokat a híreket, amelyeket megosztottam.

 

Sok fotót is kap. Bejegyzései erről tanúskodnak.

– Nagyon fontosak a képi dokumentációk, különösen a mai világban. Hihetetlen az ellentmondás a kormányzati propaganda, a miniszterelnöki szólamok és a valóság között. Legalábbis azokban az esetekben, amelyről felvételeket is kapok. A legnagyobb gond azonban még ebben az esetben sem az, hogy milyen színvonalúak ezek az épületek, hanem az ápolószemélyzet és az orvosok túlterheltsége. Nagyon sok olyan hírt hallok, hogy nem intenzív osztályokon halnak meg koronás betegek, hanem kórtermekben vagy el sem jut oda.

A hétfői bejegyzésében kifejezetten sok a kép, amelyek a Semmelweis Egyetem Balassa utcai épületében készültek.

– A kép egy kórházi ágyat ábrázol, ahol egy bútorlapon úgy fekszik a beteg, hogy csupán egy öt centis szivacsot helyeztek erre rá. A valóság azonban még ennél is durvább. A kórtermek ajtaját kívülről bezárják, még nincs nővérhívó sincs, hanem egy zárt kameraláncos rendszeren kellett integetni az ápolóknak, ha a betegek akartak valamit. Ebben az ügyben hivatalosan is megkeresem Kásler Miklós minisztert. Ha mindez így van, azt egészen elképesztőnek tartom.

Az informátorok miért nem vállalják arccal és névvel az elmondottakat?

– Félnek. Félnek a retorzióktól. Félnek attól, hogy visszakerülhetnek később arra az osztályra, ahol most kezeik őket. Mi lesz, mi lenne akkor? – nyilván ezt a kérdést teszik fel maguknak. Ez lehet a lélektani magyarázata, miért nincs sokkal több beszámoló a kórházak fertőzőosztályain történtekről. De a legdrámaibb a kórházak halottasházaiból és proszektúráiból érkező felvételek. Méltatlanul, kegyeletsértő módon helyezik el a zsúfoltság miatt a halottakat. Komoly dilemmát jelent számomra ezeknek a felvételeknek a közzététele. Annyira megrázó felvételek, hogy ezeket nem lehet közzétenni. Legalábbis a többségét. Néhányat elképzelhető, hogy meg kell mutatnom. Főleg azért, mert a miniszterelnök bejelentette, hogy az ország kivédte a koronavírus-járvány második hullámát. Hihetetlen, hogy mindezt be merte jelenteni, miközben neki is tudni kell az egymás hegyére-hátára halmozott hullákról.

Bod Péter

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Hadházy Ákos kórház országgyűlési képviselő
Hirdetés
Hirdetés

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés