Színes 2021. január 5. 11:05 Forrás: zooszeged.hu

Itt van, megjött Bonifác, a kis szamár

Hétfő reggel újabb lakóval gyarapodott a Szegedi Vadaspark, megszületett a szamár pár, Ida és Kelemen újabb csikója. A kis csődör a Bonifác nevet kapta.

Hirdetés
Hirdetés

Bonifác érkezésére a gondozók már régóta vártak, hiszen Ida szemmel láthatóan nagyon közel járt már az elléshez. Egy szamár születése nem tekinthető zoológiai szenzációnak, mégis szívmelengető érzés egy kis csacsit látni.

Bonifác is a szamarakra jellemző hatalmas füllel született, amely jól látható még úgy is, hogy a szalma között összegömbölyödve pihen. A szamarak nagy füle egyrészről a kifinomult hallás érzékszerve, másrészt származásának éghajlatáról árulkodik: a túlhevülés ellen védi az állatot, mivel nagy párologtató felület is egyben.

Ugyanakkor a házi szamár előnyös tulajdonsága, hogy nem igényes a takarmányozásra, a betegségekkel és a szélsőséges időjárási körülményekkel szemben ellenálló, termetéhez képest nagy a teherbírása, amelyet gyakran az ember a végletekig kihasznál. Annak ellenére, hogy szamár jelzővel kifejezetten a butának tartott embereket szoktuk illetni, nem túl kedvesen, alapvetően egy kifejezetten intelligens állatról van szó.

A kis Bonifác egy ideig még anyjával a Dél-Alföldi Tanya-bemutató istállójában erősödik, majd rövidesen találkozhat apjával, Kelemennel is külső kifutójukban, a medvék szomszédságában.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: Szegedi Vadaspark csikós szamár születés