Túl a városon 2021. január 4. 19:29 Forrás: MTI

Még több védőoltást rendel Brüsszel a Pfizer/BioNTechtől

Az Európai Bizottság megkezdte az eddiginél több adag vakcina beszerzésre irányuló tárgyalásokat a gyógyszercégekkel a már korábban megrendelt 300 millió dózis oltóanyag mellett. Ilyenek voltak azok a korábbi rendelések, amelyeket állítólag Orbán Viktor és a kormány rendelt meg, pedig nem: akkor is az EU rendelt.

Hirdetés
Hirdetés

Az Európai Bizottság illetékes szóvivője, Stefan de Keersmaecker felhíva a figyelmet, hogy az amerikai és német gyógyszeripari vállalatok által közösen kitermelt oltóanyag termelési kapacitásának korlátai nehézségeket okozhatnak az ellátásban.

A sajtótájékoztatón szóba került az is, hogy az oltóanyagoknak a népességgel arányos elosztása a tagállamok között a folyamat elején akadályokba ütközhet.

– Nyilvánvaló hogy ez egy komplex folyamat, amelynek még csak az elején járunk – mondta Eric Mamer, a testületszóvivője. Hozzátette: bizottság nem felelős azért, hogy tagállamok milyen vakcinát rendelnek, mennyit, illetve hogy milyen módon hajtják végre az oltási programokat.

A Pfizer/BioNTech vakcina forgalomba hozatalát december végén engedélyezte az unió gyógyszerfelügyeleti szerve (EMA) és az Európai Bizottság. Az EMA január 6-án dönt a Moderna biotechnológiai cég által kifejlesztett vakcina forgalomba hozatali jóváhagyásáról.

Az unió végrehajtó testülete eddig hat gyógyszeripari céggel – AstraZenecával, a Sanofi-GSK-val, a Janssen Pharmaceuticával, a BioNtech-Pfizerrel, a CureVac-kal és a Modernával – kötött hitelmegállapodást, több százmillió különféle hatóanyagú oltószerek felvásárlásával kapcsolatban.

* * *

Szeged.hu – Minden, ami Szeged! Tartson velünk a Facebookon is!

Cimkék: BioNTech EU Európai Bizottság járvány koronavírus pandémia Pfizer vakcina védőoltás világjárvány